V soboto začetek državnega prvenstva Slovenije v trialu

S preizkušnjo v Lukovici se začenja državno prvenstvo Slovenije v trialu. Tekmovanje bodo pripravili prizadevni člani AMD Lukovica.


V soboto, 3. junija 2023, bodo člani AMD Lukovica pripravili uvodno dirko za točke državnega prvenstva v trialu. Sekcije bodo postavljene na poligonu Avto Kveder ter tudi v naravnem okolju.

Mi smo veseli, da gostimo prvo dirko sezone. Intenzivno se pripravljamo na dirko. Konec koncev je AMD Lukovica nosilec vsega, tudi naši sodniki hodijo soditi na druge dirke. Glavnina triala v Sloveniji je trenutno v okviru AMD Lukovica, vsaj kar se tiče organizacije in izvedbe,

je pred uvodno preizkušnjo sezone, ki so jo dobili po prestavljeni dirki v Kočevju, povedal Tomaž  Andrejka, ki bo na dirki opravljal vlogo sekretarja vodstva dirke.

Sodniški kader na trial dirkah v Sloveniji je pretežno iz članov AMD Lukovica.

Brez Sajevca lov na absolutni naslov povsem odprt

Na uvodnen prizorišču sezone po desetletju v vlogi prvega favorita v absolutni kategoriji državnega prvenstva ne bomo videli aktualnega prvaka Severina Sajevca (AMD Lukovica), ki se je po dolgem premisleku podal v trenerske vode. Lani tekmecem ni prepustil zmage. Tekmovalno leto je končal s popolnim izkupičkom petih zmag ter še osmič osvojil šampionsko zvezdico.

Po lanskem 8. osvojenem naslovu državnega prvaka in predlanskem osvojenem 2. mestu na EP (40+), sem se odločil, da bom svoj čas namesto treningom posvetil prenašanju znanja na mlade talente. Tako, da letos nimam tekmovalnih ciljev. Morda bom odpeljal kakšno dirko le za veselje,

je pred sezono 2023 povedal mojster preskakovanja ovir in lovljenja ravnotežja, ki se že odlično znajde v novi vlogi predajanja znanja na mladega in sila obetavnega Lovra Setnikarja (AMD Lukovica). V čevlje slovenskega trial šampiona bodo stopili drugi tekmovalci, kar pa bo sila zahtevna naloga. Na papirju jih je več, na vrhu seznama pa je Kyle Milne (AMD Lukovica), ki je lani osvojil skupno drugo mesto. Ne smemo pozabiti tudi na Luko Ožbolta (Hrvaška), Klemna Setnikarja (AMD Lukovica) in Boruta Vipotnika (AMD Lukovica).

Borut Vipotnik bi bil lahko med tistimi, ki bi letos prevzel primat v absolutni konkurenci.

Vsi ti fantje so bili lani enakovredni in je bolj od dneva odvisno, kako komu uspe,

se je seznama favoritov za zmago v članski konkurenci dotaknil poznavalec slovenskega triala Andrejka, sicer tudi podpredsednik AMZS. 

Med mladinci izstopa Ožbolt 

V konkurenci mladincev bo naslov državnega prvaka branil Luka Ožbolt (Hrvaška), ki je bil že v minuli sezoni občutno boljši od konkurentov, zaradi česar so pričakovanja od dirkača s hrvaško licenco visoka. Vsekakor se bo zanesljivo po najboljših močeh trudil ponoviti lanski dosežek ter se zavihteti čim višje tudi v absolutni konkurenci. 

Kyle Milne (levo) in Luka Ožbolt (desno) se bosta verjetno letos potegovala za visoka mesta v absolutni konkurenci, Ožbolt pa je prvi favorit za končno zmago med mladinci.

Bo naslednik Severina Sajevca morda Lovro Setnikar? 

V boju najmlajših akrobatov na dveh kolesih bodo oči javnosti usmerjene v mladega, vendar že zelo izkušenega Lovra Setnikarja, ki bo v kategoriji DP otroci branil naslov prvaka. Izjemno talentiranega fantiča ima pod okriljem Severin Sajevec, zato bi mladi up slovenskega triala lahko pošteno kvaril načrte starejšim tekmovalcem. Lani je brez težav dobil vseh pet dirk. V sezoni 2022 je sicer vozil v kategoriji T3, letos pa bo vozil v kategoriji T2, v kateri nastopa tudi njegov oče Klemen Setnikar (AMD Lukovica).

On pravi, da me bo premagal, vendar mu jaz ne verjamem. Doma sva si pripravila kakšne sekcije, ki sem jih jaz prevozil, on jih pa ni,

je pred začetkom državnega prvenstva samozavestno povedal nadarjeni Lovro, ki se v prihajajoči sezoni nadeja novega naslova državnega prvaka v kategoriji DP otroci.

Lovro Setnikar je lani vozil v kategoriji T3, letos pa bo tekmoval v kategoriji T2, v kateri vozi tudi njegov oče Klemen.

V ženski konkurenci favoritinja Ines Pezić Pregrad

Lani je Ines Pezić Pregrad (AMD Lukovica) slavila zmago v ženski konkurenci. Na petih dirkah je vknjižila štiri zmage in le enkrat ni stala na najvišji stopnički na zmagovalnem odru, V boj za nov naslov državne prvakinje se podaja odločno in prepričana v svoje sposobnosti, tekmice pa jo bodo skušale premagati in jo sklatiti z vrha, kar pa ne bo lahka naloga. 

Ines Pezić Pregrad je lani suvereno zmagala v kategoriji žensk.

Stara lokacija, nove zahtevne ovire 

Proga bo tradicionalno potekala na umetnem in naravnem poligonu Avto Kveder tik ob avtocesti Ljubljana - Maribor. Tokrat vestni člani AMD Lukovica pripravljajo nove zahtevne izzive, ki jih bodo morali tekmovalci premagati v štirih krogih. Skupaj bo pripravljenih najmanj šest sekcij, ki bodo razdeljene tudi po težavnosti. Eden od postavljalcev proge bo tudi Severin Sajevec.  

Štiri sekcije bodo pripravljene umetno s skalami in betonskimi bloki ter kamionskimi oziroma traktorskimi pnevmatikami. Vsaj dve pa bosta naravni. V naslednjih dneh se bomo odločili, odvisno od situacije na progi, če bomo dodali še kakšno sekcijo. Ampak najmanj šest jih bo, zato bo lepo videti spretnosti tekmovalcev in tekmovalk ter kako na progi napredujejo. Nekatere že nekaj let spremljamo in zelo lepo napredujejo ter so postali pravi mojstri,

je še povedal Andrejka, ki verjame, da bodo tekmovalci v Lukovico prišli polni elana za odskok na vrh oziroma na lov za čim boljši končni rezultat.

Dve sekciji bosta postavljeni v naravnem okolju, kar bo od tekmovalcev zahtevalo veliko zbranosti in premišljenih voženj.

Na poligonu Avto Kveder se bo tekmovanje začelo ob 10. uri, tekmovalke in tekmovalci pa morajo z zadnjo vožnjo kroga opraviti do 14. ure. Podelitev priznanj najboljšim bo sledila pol ure po koncu zadnje vožnje. Podrobnosti najdete na tej povezavi.

Ključne besede


AMZStrialdržavno prvenstvoAMD LukovicalicencaTomaž Andrejka

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji