V Mačkovcih favoriti do pomembnih zmag

Člani AMD Štefan Kovač Murska Sobota so na progi v Mačkovcih pripravili četrto dirko sezone državnega prvenstva Slovenije v motokrosu.

Dirko na progi v Mačkovcih, ki so jo pripravili člani AMD Štefan Kovač Murska Sobota, si je ogledalo lepo število gledalcev.
Dirko na progi v Mačkovcih, ki so jo pripravili člani AMD Štefan Kovač Murska Sobota, si je ogledalo lepo število gledalcev.

Dirkači, ki se borijo za točke odprtega državnega prvenstva so se zbrali na letošnji četrti dirki. Potekala je na motokros progi v Mačkovcih, v vlogi organizatorja pa so se tudi tokrat izkazali prizadevni člani AMD Štefan Kovač Murska Sobota. Vložili so veliko truda, da je proga pričakala tekmovalce dobro pripravljena. Na srečo je malo popustila tudi huda vročina iz preteklih dni, tako da so se tekmovalci nekoliko lažje spopadli z zahtevno progo. Imeli so tudi nekaj sreče, da je obilno deževje v petek popoldne lepo zalilo progo, kar je pomenilo nekaj manj težav z zalivanjem steze, ki je pa bilo kljub temu potrebno, saj se je proga po jutranjih treningih v rahlem blatu hitro posušila in bi bila brez dodatnega zalivanja hitro presuha in preveč prašna za normalen potek tekmovanja. Na štartu se je pojavilo lepo število tekmovalcev iz Slovenije, Hrvaške, Bolgarije, Avstrije in Italije. Med njimi tudi štirje dirkači, ki tekmujejo za AMD Štefan Kovač Murska Sobota. 

Lavrin suvereno do zmage

Na progo so se prvi po jutranjih treningih, tako kot je v navadi podali dirkači v kategorijah najstarejših motokros voznikov, veterani v kategorijah 40 in 50 let. V kategoriji MX Veterani 40 je bil Simon Lavrin (AMD Slovenske konjice) najhitrejši na štartu in celotno dirko tudi na progi ter je dirko prepričljivo dobil. Nekaj več bojev in sprememb je bilo v ozadju, kjer je potekal ogorčen boj za drugo mesto. Na koncu prve vožnje je tam pristal Leon Ferš (AMD Vurberk), dobrih pet sekund za njim pa je ciljno črto prevozil še Boštjan Maver (AMD Slovenske Konjice). Tudi drugo vožnjo je brez težav dobil Lavrin in tako z današnje dirke odnesel maksimalni izkupiček 50 točk. Tudi Ferš je ponovil drugo mesto iz prve vožnje. Do spremembe je prišlo le na tretjem mestu, ki ga je v drugi vožnji osvojil David Babič (AMD Brežice). V skupnem seštevku je dirka pripadla Lavrinu, drugi je bil Ferš Leon, na tretji stopnički podelitvenega odra pa je stal Babič. Osvojil je enako število točk kot Maver, vendar je imel boljši rezultat v drugi vožnji, kar mu je prineslo mesto na najnižji zmagovalni stopnički.

Gajser ne popušča

V kategoriji Veterani 50 Bogomir Gajser (Motokross ski Gajser team) kljub letom ne kaže znakov popuščanja. Brez prave konkurence je odpeljal svojo dirko. V slogu šampiona je vodil od štarta do cilja. Drugouvrščeni avstrijski tekmovalec Manfred Kainz je cilj prečkal več kot petdeset sekund za njim. Na tretje mesto v kategoriji starejših veteranov se je na koncu uspelo prebiti Alojzu Vogrincu (TRK Tajfun sport). Ko so se tekmovalci v drugo odpravili na progo, je s štartom najbolje opravil Avstrijec Kainz, a ga je Gajser kmalu prehitel in nato vodilnega položaja do konca ni več izpustil iz rok. Kainza je v nadaljevanju prehitel še Vogrinc, kar je  za avstrijskega dirkača na koncu druge vožnje pomenilo v cilju tretje mesto. Z dvema prvima mestoma je Gajser osvojil maksimalno število točk in se ponosno zavihtel na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. Drugi je bil zaradi boljšega rezultata v drugi vožnji Vogrinc, tretja stopnička pa je pripadla Kainzu.

Simon Lavrin (902) in Bogomir Gajser (242) sta vsak v svojem veteranskem razredu vknjižila suvereni zmagi.

Novak in Golež v dobri formi

V razredu MX65 bi lahko rekli, da je vse po starem. V tej dirkaški kategoriji sta Alex Novak (AMD Brežice) in Taj Golež (MD Trbovlje) razred zase. Štart prve vožnje je tokrat bolje uspel Novaku, ki nato vodilnega položaja do konca vožnje ni več izpustil iz rok. Mu je pa celotno dirko na zadnjem kolesu "visel" Golež. Cilj je prečkal drugi z manj kot tremi sekundami zaostanka. Daleč v ozadju je v borbi za tretje mesto največ pokazal Tim Repnik (AMD Vurberk). V drugi vožnji so se stvari na štartu malo pomešale. Golež je štartal bolje vendar se nikakor ni uspel otresti napadalnega Novaka, ki ga je v tretjem krogu tudi prehitel. Nekaj časa sta vozila drug ob drugem nato pa se je Novaku uspelo odlepiti in ciljno črto je spet prevozil nekaj sekund pred Goležem. Tako je bil vrstni red druge vožnje povsem enak kot v prvi, kar je pomenilo tudi končni vrstni red na dirki v skupnem seštevku: prvi Novak, drugi Golež in tretji Repnik.

Maček najboljši med najmlajšimi

Veliko znanja in poguma na progi so pokazali tudi najmlajši v kategorije MX50, ki so se merili v boju za točke pokalnega prvenstva. Matic Maček (AMD Vurberk) ni imel posebnih težav in je suvereno opravil s progo ter s tekmeci na njej. Ciljno črto je prečkal prvi in si priboril novih 25 točk. Tudi drugouvrščeni hrvaški tekmovalec Rok Cebović je lepo in hitro opravil s progo ter z zaostankom slabih šestih sekund prečkal ciljno črto za Mačkom. Tretje mesto prve vožnje pokalnega prvenstva pa si je privozil Filip Trošt (AMD Irt brothers). Drugi štart Mačku ni uspel tako kot v prvo, a je kljub temu hitro zasedel vodilno pozicijo in do konca dirke na njej tudi ostal. Drugi je ciljno črto spet prevozil Cebovič, tretje mesto druge vožnje pa si je privozil Oto Petrovčič (AMD Irt brothers). Dve zmagi in 50 možnih točk ter najvišja stopnica na zmagovalnem odru je pripadla Mačku. Na odru sta mu družbo delala drugouvrščeni Cebovič in tretji Trošt.

Matic Maček (10) je bil najboljši v pokalnem tekmovanju razreda MX 50, v katerem so vozili najmlajši motokrosisti.

Izjemno napeti obračuni

Sobotno tekmovanje se je nadaljevalo s štartom voznikov v kategoriji MX 85. Na štartni rampi se je pojavilo štirinajst tekmovalcev. Med njimi je prvi štart najbolje izkoristil Val Slavec (ACJ Sport), ki je takoj povedel dirko in tudi prvi privozil v cilj. Ogorčena borba je potekala v ozadju, kjer sta se za drugo mesto udarila Jaka Mervič (GAS Vrtojba) in Tai Vidović (AMTK Koper). Na koncu je bilo zelo tesno in Mervič je ciljno črto prečkal 384 tisočink sekunde pred Vidovićem. Na štartu druge vožnje se je najbolje odrezal Mervič in prevzel vodstvo. Vendar Slavec ni nameraval prepustiti zmage brez boja. Vodilnemu Merviču se je prilepil na zadnje kolo in ta se ga nikakor ni zmogel otresti. V neverjetno napeti dirki se jima je pridružil še Vidović in sledil je izjemno razburljiv boj trojice, ki je navdušil vse prisotne. V cilj je prvi pripeljal Mervič, drugi je bil Slavec z zaostankom 478 tisočink sekunde, tretji Vidović pa je imel 491 tisočink sekunde zaostanka. Mervič je tako z boljšo uvrstitvijo v drugi vožnji in ob enakem številu točk kot Slavec postal tudi zmagovalec današnje skupne razvrstitve razreda MX 85. Slavec se je moral zadovoljiti z drugim mestom, Vidovič pa je dan na zmagovalnem odru končal na tretjem mestu.

Jaka Mervič (702) in Tai Vidović (810) v enem od ovinkov na progi v Mačkovcih.

Oven ni dovolil presenečenja

Nasledni so bilio na progi tekmovalci, ki lovijo točke v kategoriji MX 125. Na zadnji dirki, ki se je odvijala na progi v Orehovi vasi, preizkušnja v tej kategoriji ni štela za točke državnega prvenstva, ker je bilo zaradi evropskih dirk odsotno večje število voznikov. Na štartu je najbolje potegnil Žan Oven (AMD Šentvid pri Stični). Z dobro vožnjo mu je uspelo, da prvega mesta do konca prve vožnje ni več izpustil iz rok. V ozadju je do drugega mesta prišel Miha Vrh (MX Društvo Bistrc), ki je na tem mestu prevozil celotno dirko in v cilj pripeljal slabih osem sekund za Ovnom. Sedemnajst sekund za Vrhom je na tretjem mestu ciljno črto prečkal Gal Geršak (AMD Vurberk). Ovnu se drugi štart ni posrečil, a je napako hitro popravil in prevzel vodstvo ter ga nato spet obdržal do konca vožnje. Privozil si je nekaj sekund prednosti tako, da je lahko vozil dokaj sproščeno. Zato pa je šlo na nož v borbi za drugo mesto, v katerem sta se merila Lukas Osek (Motocross ski Gajser team) in Geršak. Uspešnejši je bil Osek, ki si je nekaj prednosti uspel nabrati malce pred koncem vožnje in je v cilj pripeljal drugi, Geršak pa je bil tretji. Z dvema zmagovalnima vožnjama je Ovnu pripadla skupna zmaga v Mačkovcih v kategoriji MX 125. Četrto in drugo mesto je pomenilo, da je Osek stal na drugi stopnici zmagovalnega odra, na tretji pa se jima je pridružil Geršak.

Žan Oven (342) je slavil zmagi v obeh vožnjah v razredu MX 125.

Hauptman in Peklaj izenačena po točkah

Zadnji so progo v obliki amfiteatra v Mačkovcih preizkusili dirkači v dveh najmočnejših tekmovalnih razredih MX2 in MX Open. Ti dve kategoriji sta tako, ko je na dirkah državnega prvenstva v navadi, vozili skupaj. V razredu MX2 je Jaka Peklaj (AMD šentvid pri Stični) dobro unovčil bogate evropske izkušnje in odlično pripravljenost ter po odličnem štartu brez problemov dobil prvo vožnjo. V ozadju je skozi celotno dirko potekala ogorčena borba med Galom Hauptmanom (AMD Šentvid pri Stični) in Tilnom Demšičem (Športno društvo TIGA 243). Po nekaj menjavah je na koncu v cilj prej pripeljal Hauptman, a le dobro sekundo pred Demšičem, ki pa je nato najbolje začel drugo vožnjo. Toda po nekaj krogih je vodstvo prevzel Hauptman in ga tudi obdržal do konca dirke. Na drugo mesto se je po nekaj slabšem štartu in težavah v četrtem krogu prebil Peklaj, tretje mesto pa si je pridirkal Alen Gajser (Športno društvo TIGA 243). Peklaj in Hauptman sta osvojila enako število točk, toda slednji je bil v drugi vožnji boljši in to ga je uvrstilo na vrh zmagovalnega odra. Peklaj je bil drugi, Gajser pa si je priboril skupno tretje mesto.

Jaka Peklaj (123) je v drugi vožnji osvojil drugo mesto in z enakim številom točk kot Gal Hauptman skupno zasedel drugo mesto na dirki.

Odločal je rezultat druge vožnje 

V najmočnejšem razredu MX Open je bilo v boju za prvo mesto zelo zanimivo. V prvi vožnji sta se zanj borila Miha Bubnič (My Team Motocross) in Žan Žaler (TRK Tajfun sport). Nekaj časa je vodil Bubnič, vendar je moral proti koncu dirke priznati premoč Žalerja in se z minimalnim zaostankom zadovoljiti z drugim mestom. Z nekaj večjim zaostankom se je v cilju na tretjem mestu pripeljal Jaka Završan (MY Team Motocross). Drugi odhod na štartno rampo je bolje izkoristil Bubnič ter prevzel vodstvo. Žaler mu je tesno sledil in priča smo bili ostremu boju. V drugem delu dirke pa je Bubniču po napaki Žalerja v 17. krogu uspelo dobiti prednost, ki je zadostovala za prvo mesto v cilju. Žaler je bil drugi, na tretjem mestu pa znova Završan. Tudi v tem razredu sta po seštevku točk imela dirkača na vrhu enako število točk. A boljša druga vožnja je zmago prinesla Bubniču. Žaler je bil drugi, Završan pa tretji.

V dirki so lahko ob izvrstno pripravljeni progi uživali številni gledalci.

Peta od skupno sedmih načrtovanih dirk državnega prvenstva Slovenije v motokrosu v letošnjem letu bo v soboto, 26. avgusta 2023. Na progi v Škednju jo bodo pripravili člani AMD Slovenske Konjice.

Ključne besede


AMZSmotokrosAMD Štefan Kovačdržavno prvenstvoMačkovcilicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

22

Priljubljenost članka

22

Shrani

Delite s prijatelji