Cestno hitrostni motociklisti romajo v Brno

V nedeljo, 3. septembra, bo na sporedu peta dirka državnega prvenstva v cestno hitrostnem motociklizmu. Slovenski in tuji vozniki, ki nastopajo z licenco AMZS, bodo motocikle preizkusili na legendarnem dirkališču Brno na Češkem.

V konkurenci dirkačev v razredu superbike vodi Blaž Bregar.
V konkurenci dirkačev v razredu superbike vodi Blaž Bregar.

Poletnega premora je za dirkače, ki nastopajo v slovenskem državnem prvenstvu v cestno hitrostnem motociklizmu, konec. V nedeljo, 3. septembra, jih čaka že peta preizkušnja v sezoni, saj se bodo na svoje dvokolesne motocikle usedli na dirkališču Brno. Legendarno prizorišče, ki je med leti 1965 in 1982, 1987 in 1991 ter nazadnje vse od 1993 do 2020 gostila motociklistično elito svetovnega prvenstva, motoGP, je med ljubitelji motociklizma izjemno priljubljeno. Na 5403 metrov dolgi stezi se bodo preizkusili dirkači v razredu supersport 600 in superbike.

Bregar po tretjo zaporedno zmago

V konkurenci dirkačev, ki nastopajo v razredu superbike, je največ točk zbral Blaž Bregar (Društvo 2n’Race). Ljubljančan je na štirih od skupno šestih preizkušnjah vknjižil 90 točk in ima pred najbližjim zasledovalcem Srečkom Virantom (Društvo 2n’Race) lepo prednost 18 točk.

Menim, da bi moral tudi v Brnu zmagati, saj steza ustreza mojemu dirkaškemu slogu. Bomo videli, pustimo se presenetiti,

je pred peto dirko sezone povedal vodilni v skupnem seštevku Bregar.

Virant kljub temu verjame, da bo predzadnja preizkušnja v letošnji sezoni državnega prvenstva prava priložnost, da poskuša izboljšati dosedanje rezultate. Dvakrat je bil tretji, dvakrat pa drugi:

Septembra potujemo v Brno, ko bodo temperature bolj ugodne, tako da menim, da bi tam moral narediti boljši rezultat kot na Pannonii.

Srečko Virant je v skupnem seštevku razreda superbike na drugem mestu.

Na zadnji dirki na madžarski Pannonia Ringu se je Bregarju in Virantu na zmagovalnem odru prvič v tem tekmovalnem letu pridružil Vedran Belošević: 

V Brnu sem vozil le enkrat, zato nimam posebnih ciljev. Še vedno se učim, kako poteka steza, zato nimam posebnih pričakovanj.

Lipnik nadzoruje vodstvo

V letošnji sezoni prvenstva supersport 600 smo na štirih dirkah videli štiri različne zmagovalce.

Gašper Hudovernik (Moto klub Grading) je bil najboljši na Grobniku. Enej Logar (AMD Domžale) se je veselil zmage na Pannonia Ringu, Etien Kantar Božič (ŠD Nenaten) je slavil na Slovakia Ringu, Domen Lipnik (Društvo 2n’Race) pa je na zadnji dirki na Madžarskem prišel do želene prve zmage v sezoni, s katero je utrdil vodstvo v skupnem seštevku. Je edini dirkač od vodilne trojice, ki je na vsaki od štirih odpeljanih dirk osvojil prvenstvene točke.

Steza je lepa, letos sem enkrat že peljal po njej, vendar je bila zaradi dežja skoraj ves čas mokra. Motorja tako še nimam nastavljenega, tako da bomo začeli iz ničle, a vemo, v katero smer moramo iti. Sem kar optimističen za dirko na Češkem,

je pred odhodom na dolgo pot v Brno povedal Lipnik.

Vodilni v razredu supersport 600 Domen Lipnik je optimističen pred dirko na Češkem.

V igri za naslov državnega prvaka je tudi branilec krone Logar, ki pa ima 12 točk zaostanka za rezultatsko doslednim Lipnikom.

Brnu sem lani zmagal. Upam le, da bom lahko ponovil ta dosežek,

je Logar na kratko povzel svoj glavni cilj na prihajajoči dirki.

Kantar Božič, novinec v tem tekmovalnem razredu, je pred dirko na Češkem v najslabšem položaju. Ne, ker je tretji v skupnem seštevku, ampak ker v Brnu še ni dirkal:

Progo poznam, vendar je ne poznam tako kot ostali, ki so vozili na njej lani. Zame je nova proga in se bom pustil presenetiti.

Novinec v razredu supersport 600 Etien Kantar Božič bo v Brnu dirkal prvič.

Kvalifikacije za peto dirko sezone državnega prvenstva bodo na sporedu v soboto, 2. septembra, dirka v obeh razredih, supersport 600 in superbike, pa dan pozneje, 3. septembra.

Ključne besede


motošportdržavno prvenstvocestno hitrostni motociklizem

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji