Dirkaške poslastice v hrvaškem Novem Marofu

Prvič v okviru državnega prvenstva Slovenije v sezoni 2023 so dirke v sedmih tekmovalnih razredih cestno hitrostnega motociklizma potekale na hrvaških tleh. Peto preizkušnjo je namreč gostil Novi Marof. Na atraktivni in hitri stezi Rauš ni manjkalo napete ter razburljive dirkaške akcije.


Slovenski dirkači so se v okviru pete dirke sezone državnega prvenstva v mini cestno hitrostnem motociklizmu podali izven meja domovine. Hrvaško stezo Rauš v Novem Marofu vozniki v sedmih tekmovalnih razredih, minimoto 10 in 14, minimoto Open, skuter 70, supermoto ter miniGP 10 in 12, dobro poznajo, saj velika večina na njej trenira. Prvič pa so po njej vozili z dirkaškim ritmom in vsi poskrbeli, da so številni gledalci uživali v njihovih predstavah.

Štiftar znova do skupne zmage

Jakob Štiftar (GAS Vrtejba) je skupni zmagovalec dirke minimoto10 v Novem Marofu. V prvi vožnji je sedemletni Domžalčan naredil posel in pol, saj se je hitro odlepil od tekmecev in v cilj prišel z 28 sekundami prednosti pred Liamom Ostrožnikom (GAS Vrtejba), Žan Rozman (AMD Orjaki) pa je ciljno črto prečkal kot tretji. Ko so se mladeniči vnovič postavili v štartno vrsto, je bilo vnovič zelo napeto, s tesnimi obračuni pa je v drugi vožnji najbolje opravil zmagovalec zadnjih dveh dirk David Štilec (AMD Orjaki), toda sanje o tretji zaporedni skupni zmagi so splavale po vodi že v prvi vožnji, saj je bil skromen peti. Štiftar je obe preizkušnji odpeljal odlično in po drugem mestu na popoldanski dirki postal skupni zmagovalec.

Priznam, da sem se moral pošteno potruditi, saj sem se boril z Liamom Ostrožnikom. Na koncu sem ga moral za zmago prehiteti kar po bankini, 

je povedal zmagovalec dveh letošnjih dirka za državno prvenstvo Štiftar.

Ostrožnik je osvojil drugo mesto, tretji pa je bil Štilec.

Tim Komel vnovič premočen

V konkurenci voznikov minimoto14 je največ znanja vnovič prikazal Tim Komel (GAS Vrtejba), ki pa se je moral za skupno zmago pošteno potruditi. Njegov največji rival v sezoni Kai Vehabović (AMD Divača) je bil zelo razpoložen, v prvi vožnji je za njim v cilj pripeljal zgolj devet desetink počasneje. Mlajši od bratov Komel je v drugi vožnji malce prej strl odpor Ljubljančana, ki mu je dolgo dihal za vrat. Na koncu se je moral zadovoljiti s skupnim drugim mestom. Tretje mesto pa je vnovič osvojil Marko Cvetko (GAS Vrtejba).

Dirka ni bila zelo zapletena, vendar vseeno zanimiva, saj sem se boril s Kaiom Vehabovičem. V ospredju je bilo malce osamljeno in stresno,

je po podelitvi razkril Komel, ki je danes praznoval rojstni dan.

Tim Komel do nove zmage za rojstnodnevno darilo.

Branilec lovorike do zmage v minimoto Open

Tadej Maver Guštin (AMD Divača) se je vrnil na vrh razreda minimoto Open, potem ko sta odlično in pogumno predstavo prikazala s Taijem Komelom (GAS Vrtejba). Do dirke v Novem Marofu vodilni dirkač prvenstva je sicer na sobotnem treningu padel in obe dirki odpeljal poškodovan. Zdravniški pregled je razkril natrgane vezi v desnem zapestju. Kljub bolečinam je stisnil zobe in si z dvema drugima mestoma privozil pomembne prvenstvene točke.

Dirka je bila super, hvala tekmecem za lepo dirko. Vesel sem, da sem vnovič stopil na najvišjo zmagovalno stopničko,

je bil po dirki kratek in jedrnat Maver Guštin.

Tretje mesto je šlo v roke Luke Lenka (Hrvaška).

Tadej Maver Guštin se je vrnil na vrh razreda minimoto Open.

Tesna prehitevanja dobil Kogovšek

Nejc Kogovšek (AMD Orjaki) je imel pri naših južnih sosedih obilico dela s konkurenti. Obe vožnji se je za skupno zmago boril z Matijo Benčičem (AMTK Koper), ki je nekaj časa celo vodil, nato pa je letos še nepremagani Ljubljančan privil ročico za plin in prehitel vedno bolj nevarnega tekmeca. Oba sta imela v boju za zmago kar nekaj dela s prehitevanjem občutno počasnejših tekmecev, ki jih je bolj spretno prehitel ravno Kogovšek:

Super udeležba na takšni progi. Bilo je sanjsko in na koncu se je razpletlo, da sem prišel do nove zmage. Matija stopnjuje tempo, da nabira kilometre in pridobiva izkušnje.

Tretje mesto je tokrat pripadlo Filipu Ćejiću (Hrvaška).

Kantar Božič s sposojenim motorjem do zmage

Bolj kot gre sezona h koncu, hitrejši so dirkači v razredu supermoto. V vlogi favorita je na Hrvaško prišel Andraž Osenk Drčar (AMD Orjaki), ki je zmagal na Vranskem. Prva vožnja se je končala po njegovih željah, tekmece pa je z brezhibnimi sekanji ovinkov »deklasiral«, drugouvrščeni Etien Kantar Božič (ŠD Nenaten) je za njim zaostal za 18 sekund. Osenk Drčar je bil izjemno razpoložen in delovalo je, da ga nihče ne bo mogel ustaviti. Na koncu si je stvari otežil kar sam, potem ko je drugo vožnjo slabo štartal in se moral iz ozadja prebijati v ospredje. Prišel je vse na zadnje kolo 15-letnega dirkača iz Lucije, toda v enem izmed ovinkov je bil predolg, nesrečno padel in pri tem poškodoval posodo za zavorno tekočino. V trenutku je skupna zmaga izpuhtela kot milni mehurček, saj je zaradi tehnične okvare moral predčasno končati dirko. Kantar Božič je imel do konca druge vožnje konkurenta manj, kljub temu pa ni z lahkoto prišel do prvega mesta. Po seriji prehitevanj in borbi za proste centimetre na stezi je bil bolj uspešen kot Antonio Kossi (Hrvaška) in tako s sposojenim motorjem, njegov se je pokvaril na Vranskem, prišel do skupne zmage in vnovičnega prevzema vodstva v državnem prvenstvu.

Na motor se še nisem povsem navadil, vendar v drugi vožnji sem imel hude dvoboje s Hrvatom. Bilo je tesno, nekajkrat sva bila blizu trka, 

je ob novem podvigu povedal dirkač, ki letos obeležuje jubilejno deseto dirkaško sezono.

Drugo mesto je osvojil Kossi, tretji pa je bil Davide Di Lenardo (Hrvaška).

Etien Kantar Božič na sposojenem motorju do zmage v razredu supermoto.

Brez presenečenja v miniGP 10

Tian Krševan (GAS Vrtejba) se je podpisal pod novo skupno zmago v razredu miniGP 10. Tokrat je imel na stezi Rauš več dela z bratom Enejem kot pa tekmeci, saj sta se večino časa prehitevala. Mladi dirkač iz Ajdovščine je bil vnovič boljši od Nejca Petriča (GAS Vrtejba), ki je po padcu in lažji poškodbi na Vranskem stisnil zobe in prišel do skupno drugega mesta.

Prvo vožnjo sem bil pazljiv, da ne bi padel, v drugi pa sem se poskušal prehiteval z bratom. Bilo je fajn in dirke je bilo hitro konec,

je po novi zmagi povedal mlajši od bratov Krševan.

Tretje mesto je pripadlo Urhu Kovačiču (AMD Orjaki), ki je v kvalifikacijah grdo padel, a na srečo ostal nepoškodovan.

Rupellijev labodji spev na Raušu

Tristan Rupelli (Italija) je v izjemni formi in tekmeci v konkurenci miniGP 12 mu vnovič niso segli do kolen. Obe vožnji je bil odličen, vozil je kot po tirnicah in še na tretji zaporedni dirki za državno prvenstvo prišel do skupne zmage. Od najbližjega konkurenta Eneja Krševana (GAS Vrtejba) je bil v obeh vožnjah hitrejši za 20 sekund. Dirkač iz Ajdovščine, ki nastopa tudi v italijanskem prvenstvu Aprilie, sicer dirke za državo prvenstvo izkorišča za treninge, je končal na drugem mestu. Na tretje mesto pa se je vnovič uvrstil Uroš Petrič (GAS Vrtejba).

Bila je trda borba. Danes je bilo težko, saj sem bil osamljen v vodstvu. Skrivnost je bila, da hitro odpeljem ovinke in privijem ročico za plin do konca,

je o tretjem zaporednem slavju skupne zmage povedal Rupelli.

Naslednja preizkušnja za točke državnega prvenstva v mini cestno hitrostnem motociklizmu bo na sporedu 1. oktobra v Vrtojbi. Na dirkališči ob slovensko – italijanski meji bomo dobili tudi stare in nove državne prvake v sedmih tekmovalnih razredih.

Ključne besede


dirkadržavno prvenstvocestno hitrostni motociklizemtekmovanjemini chdNovi Marof

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

27

Priljubljenost članka

27

Shrani

Delite s prijatelji