Bregar in Logar državna prvaka

Na dirkališču Grobnik je padel zastor nad sezono državnega prvenstva v cestno hitrostnem motociklizmu. Junaka dneva sta bila Blaž Bregar v razredu superbike in Enej Logar, ki je bil v točkovnem seštevku po šestih letošnjih dirkah najboljši v konkurenci supersport 600.


Drkači so danes še drugič v letošnji sezoni državnega prvenstva tekmovali na legendarnem dirkališču Grobnik. Šesta preizkušnja v tem tekmovalnem letu je odločala o naslovu državnega prvaka v kategoriji superbike in supersport 600. Največ prvenstvenih točk sta zbrala v najmočnejšem razredu Blaž Bregar (Društvo 2n'Race), v kategoriji nižje pa se je tretjič zapored naslova prvaka veselil Enej Logar (AMD Domžale).

Bregar do prve šampionske zvezdice

Poletne temperature na Grobniku so bile kot nalašč za odlično dirko, na kateri je v najmočnejšem razredu superbike nastopilo pet dirkačev z licenco AMZS. V najboljšem položaju za potrditev naslova državnega prvaka je bil Blaž Bregar (Društvo 2n'Race), ki bi mu lahko le odstop pokvaril dan. 

Blaž Bregar v razredu superbike je na Grobnik prišel v vlogi favorita.

Med presenečenji zadnjega dirkaškega konca v sezoni je bil nastop Marka Jermana, ki je unovčil izdatne izkušnje in dirko vodil od štarta do cilja. Dirkač iz Depalove vasi se lahko pohvali z izjemnim dirkaškim ritmom. Zmagal je s kar 34,8 sekunde prednosti pred najbližjim zasledovalcem. 

Po dolgem času sem spet na motorju, zaradi zdravstvenih tržav zadnji leti nisem resno vozil. Letos sem se odločil, da začnem znova trenirati in sem prišel na zadnjo dirko. Sem zadovoljen, da sem še vedno konkurenčen,

je Jerman opisal svojo zmagovalno vožnjo, ki je bila za gledalce prava paša za oči.

Marko Jerman po dvoletnem premoru suvereno do zmage na dirkah državnega prvenstva. 

Zmagovalcu se je najbolj uspel približati ravno Bregar, ki je v uvodnih krogih poskušal držati stik z Jermanom, toda na koncu se je moral zadovoljiti z drugim mestom, ki je vseeno zadostovalo za končno slavje v državnem prvenstvu. Po zahtevni dirki novopečeni državni prvak razreda superbike za sezono 2023 ni našel volje in časa za izjavo za medije, v kateri bi opisal svoje občutke ob največjem kariernem dosežku. Tretje mesto na dirki je šlo v roke Srečka Viranta (Društvo 2n'Race), ki je osvojil drugo mesto v skupnem seštevku državnega prvenstva. Končno tretje mesto je pripadlo Vedranu Beloševiću (prav tako Društvo 2n'Race).

Trojček Logarja v državnem prvenstvu

Najbolj napeto in izenačeno je bila v razredu supersport 600, kjer so bili vse do konca v igri za osvojitev državne zvezdice trije dirkači: Enej Logar (AMD Domžale) in Etien Kantar Božič (ŠD Nenaten) sta bila po točkah povsem izenačena, štiri manj kot vodilna v prvenstvu pa je imel Domen Lipnik (Društvo 2n'Race). Nervoza med dirkači je bila prisotna že na jutranjem ogrevanju, vrelišče pa je dosegla pred štartom. Najboljša trojica, za katero je neverjetno razburljiva sezona, je dirko začela s prve štartne vrste - Logar prvi, Lipnik drugi, Kantar Božič tretji. Ko so ugasnile rdeče luči, se je Idrijec silovito pognal s štarta in nekaj krogov vodil, nato pa ga je prehitel Lipnik. Logar mu je hitro vrnil in to vajo sta ponovila kar nekajkrat, vse dokler vodilnega v skupnem seštevku do dirke v Brnu, na cedilu ni pustil njegov motocikel. Tehnična napaka je Lipnika izločila iz boja za prvaka, dvakratni zaporedni državni prvak in 15-letni dirkač iz Lucije pa sta za tem uprizorila še en napet dvoboj. Kljub poskusom prehitevanja novinca v razredu supersport 600 je Logar na ciljni črti v ospredju ostal za zgolj devet stotink sekunde. Logar se je tako veselil tretjega zaporednega naslova državnega prvaka Slovenije v razredu supersport 600:

Zadnji krog je bil res zanimiv, v skoraj predzadnjem ovinku me je Etien prehitel. Skupaj sva prišla v cilj in ko sem videl, da sem zmagal, sem bil zelo vesel. Vseh treh naslovov prvaka sem enako vesel, saj so bili težko prigarani.

Kljub razočaranju nad končnim izkupičkom, 2. mestom na dirki in državnem prvenstvu, je Kantar Božič našel nekaj pozitivnih stvari v končani letošnjo sezoni. 

Enej Logar, Domen Lipnik in Etien Kantar Božič so se vse do zadnje vožnje borili za naslov letošnjega državnega prvaka v razredu supersport 600.

Tretje mesto je osvojil Miha Slatinšek (Društvo 2n'Race). V skupnem seštevku je bronasto medaljo prejel osmoljenec dneva Domen Lipnik.

Ključne besede


Marko Jermandržavno prvenstvocestno hitrostni motociklizemGrobniksuperbikeEtien Kantar Božičsupersport 600Enej LogarDomen LipnikBlaž Bregar

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

33

Priljubljenost članka

33

Shrani

Delite s prijatelji