Grmeku ni uspel preboj v finalno serijo SGP 2

Na kvalifikacijski dirki za svetovno prvenstvo mladincev serije SGP 2, ki je bila v Terenzanu, se je v ostri mednarodni konkurenci preizkusil Anže Grmek, Julian Kuny pa je imel vlogo rezervista, enako kot Matic Ivačič, ki pa je bil na tekmi evropskega prvenstva članov v Debrecenu.

Anže Grmek med vožnjo.
Anže Grmek med vožnjo.

Terenzano v Italiji je bil v soboto, 8. junija, zvečer prizorišče ene od sicer treh kvalifikacijskih dirk za serijo Speedway Grand Prix 2 oziroma svetovno prvenstvo mladincev do 21 let. Preostali dve dirki sta se vozili v Ludwigslustu v Nemčiji in Maconu v Franciji. Med šestnajsterico voznikov, ki so se na italijanskem ovalu merili za tri mesta za napredovanje v finalno serijo, v kateri bodo letos tri preizkušnje, je bil tudi Anže Grmek. Mladi Ljubljančan je bil po mnenju nekaterih med tistimi, ki bi na koncu lahko zadovoljni in z nasmehom na obrazu zapuščali oval v Terenzanu ter se veselili preboja v nadaljevanje tekmovanja, a žal ni bilo. Grmek je v svojih prvih dveh vožnjah morda vozil malce preveč zadržano, četudi je vknjižil tri točke. V deveti vožnji večera, svoji tretji, pa je bil nato izključen, saj je na štartu pobegnil in ostal praznih rok. V zadnjih dveh vožnjah je nato demonstriral izvrstno tehniko in hitrost v zavojih ter dvakrat zmagal in skupaj osvojil 9 točk, kar mu je prineslo končno 7. mesto. Zmagal je sicer Poljak Sebastian Szostak, ki je osvojil 14 točk, drugo mesto je pripadlo Dancu Bastianu Pedersenu, tretji je bil še en poljski voznik Jakub Krawczyk, četrti pa Latvijec Francis Gusts. V boksih je na priložnost za vožnjo čakal tudi Julian Kuny, ki je imel vlogo prve rezerve. A Nemec, ki tekmuje z licenco AMZS, tokrat ni dobil možnosti, da bi pokazal, kaj zna in zmore na motorju.

Grmek (modra čelada) se je izkazal predvsem v svojih zadnjih dveh vožnjah, v katerih je prvi privozil v cilj.

Ivačič le v vlogi gledalca

V soboto, 8. junija, je bila na sporedu prva od štirih dirk evropskega prvenstva v speedwayu. V Debrecenu na Madžarskem je na priložnost za dokazovanje med šestnajsterico čakal aktualni slovenski speedway prvak Matic Ivačič. Žal je vseh dvajset voženj spremljal le v vlogi gledalca in se na stezo ni podal. Zmago si je privozil Poljak Andrzej Lebiediew, drugi je bil njegov rojak Maciej Janowski, tretji pa švedski voznik Jakob Thorsell.

Naslednja preizkušnja evropskega prvenstva v speedwayu bo v soboto, 20. julija, v Grudziadzu na Poljskem, nato sledi dirka 24. avgusta v Güstrovu v Nemčiji, tekmovanje pa se bo sklenilo s preizkušnjo 21. septembra v Chorzowu na Poljskem.

Ključne besede


AMZSMatic Ivačičspeedwayevropsko prvenstvosvetovno prvenstvoAnže GrmeklicencaJulian KunySGP2