Cerjak in Bračko bosta vozila v finalu evropskega prvenstva v speedwayu 250

Debrecen na Madžarskem je gostil kvalifikacijski dirki evropskega prvenstva mlajših mladincev od 12 do 16 let na 250 kubičnih motorjih.

Sven Cerjak (na sliki desno) je bil v svoji kvalifikacijski skupini četrti. (Foto/Arhiv AMZS)
Sven Cerjak (na sliki desno) je bil v svoji kvalifikacijski skupini četrti. (Foto/Arhiv AMZS)

Oval v Debrecenu je bil prizorišče dveh kvalifikacijskih dirk, ki sta osmerici prvouvršečnih v dveh skupinah prinašali uvrstitev v finale. V prvi skupini sta Slovenijo zastopala Sven Cerjak in Gregor Zorko, v drugi pa je vozil Tilen Bračko. Prva skupina je vozila opoldne in v hudi pripeki. Sven Cerjak je znova potrdil, da je v odlični formi. V petih polfinalnih vožnjah je zbral 11 točk (zmaga in štiri druga mesta), kar mu je na koncu prineslo 4. mesto, ki pomeni, da bo v nedeljo, 7. julija, vozil med šestnajsterico, ki se bo potegovala za naslov evropskega prvaka. Zorko je v petih vožnjah prišel do petih točk (zmaga in eno drugo mesto ter ničla in dva odstopa), kar mu je prineslo 11. mesto in žal ne bo vozil v finalu, v katerega se je uvrstila prva osmerica. Prvo mesto je z maksimalnim točkovnim izkupičkom 15 točk za pet zmag sicer osvojil Britanec William Cairns.

V finalu tudi Bračko

Druga skupina je vozila pozno popoldne, ko je sonce na ovalu proge v Debrecenu še vedno pošteno pripekalo. Bračko se je pogumno zoperstavil agresivnim tekmecem in je v petih vožnjah zbral 9 točk ter je zasedel 7. mesto in se uvrstil med osmerico iz druge skupine, ki se je prebila v finale. Zmago v tej skupini si je sicer s 14 točkami po dodatni vožnji zagotovil Maksymilian Pawelczak. Slovenija ima tako v lovu na naslov evropskega prvaka dva predstavnika, tekmeci Cerjaka in Bračka pa bodo pet Poljakov (Karol Szmyd, Kewin Nycz, Filip Beczkowski, Maksymilian Pawelczak in Maksymilian Kostera), dva Britanca (Cooper Rushen, William Cairns) in dva Danca (Jacob Bolcho Pedersen, Villads Pedersen) ter po en Nizozemec (Lester Mathijsen), Šved (Leo Klasson), Nemec (Thies Schwer), Čeh (Adam Nejezchleba) in predstavnik gostiteljev Madžarov (Zoltan Lovas).

Tilen Bračko se je uvrstil v finale evropskega prvenstva v speedwayu na motorjih s prostornino do 250 ccm. (Foto/Arhiv AMZS)

Finale evropskega prvenstva speedway 250 bo v nedeljo, 7. julija 2024. Na ovalu v Debrecenu je prva vožnja predvidena ob 16. uri.

Ključne besede


AMZSspeedwayevropsko prvenstvoSven CerjakTilen BračkoGregor Zorkospeedway 250