Gajser na drugi indonezijski dirki drugi, Pancar enajsti

Lombok v Indoneziji je bil prizorišče dvanajste dirke sezone svetovnega prvenstva v motokrosu. Slovenske barve sta z licencama AMZS branila Tim Gajser in Jan Pancar.

Tim Gajser (243) se iz Indonezije vrača v Evropo z lepo točkovno prednostjo pred Jorgejem Pradom.
Tim Gajser (243) se iz Indonezije vrača v Evropo z lepo točkovno prednostjo pred Jorgejem Pradom.

Najboljši motokrosisti, ki se potegujejo za točke svetovnega prvenstva, so se merili dvanajstič v letu 2024. Na dirki za Veliko nagrado Lomboka na stezi Selaparang sta z licencama AMZS v elitnem razredu MXGP tekmovala slovenska predstavnika Tim Gajser in Jan Pancar. Organizatorji so progo, ki je umetno zgrajena na pisti nekdanjega letališča, spremenili in obrnili smer vožnje v primerjavi s preizkušnjo, na kateri so vozniki tekmovali pretekli konec tedna. V močno okrnjeni konkurenci je v kvalifikacijah vozilo zgolj šestnajst voznikov. Gajser je kvalifikacijsko vožnjo dolgo časa vodil, na koncu pa ga je prehitel Jeffrey Herlings in Gajserju je pripadlo drugo mesto.

Ni prijetno, ko izgubiš vodstvo tik pred koncem, ampak zadovoljen sem z vožnjo. Počutil sem se veliko bolje kot prejšnji teden in tudi štart mi je uspel, zato upam, da bom to prenesel na nedeljski dirki,

je povedal Gajser. Pancar pa se je uvrstil na enajsto mesto in je za las zgrešil točko, ki jo prinaša deseto mesto v kvalifikacijah. Mehka podlaga proge Selaparang je tudi v nedeljo nudila bolj malo možnosti za prehitevanje, zato je bil dober štart izjemno pomemben. Ta se je v prvi vožnji najbolje posrečil Gajserju, ki je nato vozil na prvem mestu do trinajstega kroga, ko ga je prehitel Herlings. Pri tem je v ovinku še zdrsnil na tla, a se je hitro pobral in k sreči ni izgubil veliko časa ter je ciljno črto prečkal drugi. Pancar je prvo merilno točko prevozil na enajstem mestu, potem pa je malce nazadoval po lestvici in se je v cilj pripeljal na trinajstem mestu.

Štarti so Timu Gajserju (243) tokrat zelo dobro uspevali.

Znova dober štart

Tudi drugo vožnjo je Gajser začel zelo dobro in je vnovič prvi prepeljal prvo merilno točko. A tokrat ga je Herlings takoj prehitel ter se odpeljal zmagi v vožnji in tudi na dirki naproti. Slovenski motokros šampion je nadaljeval preudarno in premišljeno, a vseeno tudi z napakami, ki pa niso bile usodne. Vozil je z mislijo, da mu tudi drugo mesto prinaša povečanje prednosti v skupnem seštevku razreda MXGP pred prvim zasledovalcem Jorgejem Pradom. V cilj je pripeljal drugi, drugi pa je bil tudi skupno. Gajserjeva prednost pred Pradom zdaj znaša 34 točk. Pancarju se štart druge vožnje ni posrečil, a je v nadaljevanju odpeljal bolje kot v prvi vožnji. Hitro je dvignil ritem vožnje, prehitel nekaj tekmecev ter se v cilj pripeljal na 9. mestu. Skupno na dirki je osvojil 11. mesto, v skupnem seštevku pa je še naprej na 15. mestu in ima zdaj 160 točk.

Trinajsta od skupno dvajsetih načrtovanih preizkušenj svetovnega prvenstva v motokrosu bo v nedeljo, 21. julija 2024. To bo dirka za VN Češke na progi v Loketu.

REZULTATI

MXGP

Kvalifikacije: 1. Jeffrey Herlings (NIZ), 2. Tim Gajser (SLO), 3. Clavin Vlaanderen (NIZ), … 11. Jan Pancar (SLO), …

1. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (NIZ), 2. Tim Gajser (SLO), 3. Clavin Vlaanderen (NIZ), … 13. Jan Pancar (SLO), …

2. vožnja:. 1. Jeffrey Herlings (NIZ), 2. Tim Gajser (SLO), 3. Clavin Vlaanderen (NIZ), … 9. Jan Pancar (SLO), …

Skupno VN Lomboka: 1. Jeffrey Herlings (NIZ) 50, 2. Tim Gajser (SLO) 44, 3. Clavin Vlaanderen (NIZ) 40, … 11. Jan Pancar (SLO) 20, …

Skupno SP (12/20):  1. Tim Gajser (SLO) 608, 2. Jorge Prado (ŠPA) 574, 3. Jeffrey Herlings (NIZ) 557, 4. Calvin Vlaanderen (NIZ) 429, 5. Jeremy Seewer (ŠVI) 411, … 15. Jan Pancar (SLO) 160, ...

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan Pancarsvetovno prvenstvosvetovno prvenstvo v motokrosulicenca