Gajser v nedeljo na Češkem znova favorit za zmago

Tim Gajser ima šest dirk pred koncem svetovnega prvenstva v motokrosu v boju za naslov svetovnega prvaka izdatno prednost. Na Veliki nagradi Češke bo skušal priti do osme zaporedne zmage v sezoni ter se še malce približati zelo cenjenemu naslovu svetovnega prvaka v razredu MXGP.


Najboljši slovenski motokrosist Tim Gajser, ki vozi z licenco AMZS, je po azijski turneji povsem osredotočen na zahteven zaključek sezone, ki mu lahko prinese naslov svetovnega prvaka v razredu MXGP. Po vrnitvi iz Indonezije, kjer se je veselil dveh pomembnih zmag, skupno jih ima v sezoni že osem med svetovno motokros elito, bo odlično formo skušal potrditi tudi na Veliki nagradi Češke v Loketu. Njegov glavni tekmec v borbi za šampionski naslov bo znova Jeremy Seewer. Švicar sicer v skupnem seštevku za Gajserjem, ta hip brez dvoma najboljšim motokrosistom sveta, zaostaja kar 173 točk. 

Lani zmagal Herlings pred Cairolijem, Gajser tretji

Steza Loketske Serpentiny je zelo dinamična in omogoča dolge ter atraktivne skoke, ki so na dolžini 1586 metrov razporejeni tako, da lahko tudi gledalci izdatno pridejo na svoj račun. Lani je bil Gajser v Loketu na zmagovalnih stopničkah. Zasedel je tretje mesto, pred njim pa sta bila zmagovalec Jeffrey Herlings in drugouvrščeni Antonio Cairoli. Oba KTM-ova dirkača sta izpustila dirki v Indoneziji zaradi poškodb, Cairoli pa je sezono zaradi težav pri rehabilitaciji po poškodbi rame že končal. Nizozemec je lani tu blestel, saj je bil v obeh vožnjah neprekosljiv ter je tekmece v vsaki pustil za seboj za več kot trideset sekund.

Dolgi skoki so značilnost proge v Loketu

Gajser treniral doma in vadil dolge skoke

Vendar Gajser je v tej sezoni daleč pred vsemi in ga bo težko ugnati. Če je bila konkurenca v Indoneziji okrnjena, pa bo tokrat bistveno številčnejša in znova zelo nevarna. Še posebej švicarski dvojček, Jeremy Seewer in Arnaud Tonus, bo silno motiviran želel prekiniti imenitno Gajserjevo serijo zaporednih zmag, ki je zdaj pri številki sedem. Slovenski motokros as se je na dirko, ki bo bržčas potekala v peklenski vročini in zato v zelo težkih pogojih za tekmovanje, pripravljal na domači progi, na kateri je opravil nekaj zelo kakovostnih treningov, veliko pozornosti pa je posvetil dolgim in vratolomnim skokom, ki jih bo Loketu potrebno še posebej dobro obvladovati. Dobro opravljeni treningi Gajserju vlivajo optimizem in dvigajo samozavest ter bodo bržčas dobra podlaga za sobotne kvalifikacije in nato nedeljsko preizkušnjo.

Gremo navijat za Tima, Klemna in Jana v Imolo! Člani AMZS imate pri turistični agenciji Avantura popust na aranžma.

V Loketu še trije Slovenci

Do točk svetovnega prvenstva v razredu MXGP se bo skušal prebiti tudi Klemen Gerčar. 28-letni dirkač iz Lukovice z dosedanjimi rezultati v sezoni ni zadovoljen, še vedno pa ima na voljo šest dirk svetovnega prvenstva, v katerih lahko marsikaj popravi. Zato mu motiva v Loketu zanesljivo ne bo manjkalo, prav gotovo pa bo želel popraviti tudi lanskoletno 24. mesto.

Gerčar bo motiviran lovil najboljši rezultat v sezoni

V razredu MX2 bo barve Slovenije zastopal Jan Pancar. Devetnajstletnik v tej sezoni predvsem nabira izkušnje, zato ni v ospredju med najboljšimi. A zanesljivo bo želel pustiti dober vtis ter popraviti izkupiček v točkovanju za svetovno prvenstvo. Ta trenutno znaša 13 točk in ga v skupni razvrstitvi uvršča na 33. mesto.

Pancar v skoku obvladuje motor

Loket pa bo tudi prizorišče finala evropskega prvenstva za dirkače, ki vozijo motorne agregate s prostornino do 85 kubičnih centimetrov. Med njimi bo AMZS in Slovenijo predstavljal mladi up Jaka Peklaj, ki se bo v zahtevni ter ostri konkurenci skušal čim bolje odrezati ter unovčiti izkušnje, ki jih je pridobil na nedavnem svetovnem prvenstvu v tem razredu v Pietramurati v Italiji.

Nasmejani Peklaj v opremi slovenske reprezentance

Dirko MXGP za svetovno prvenstvo, Veliko nagrado Češke v Loketu, si boste lahko v nedeljo, 28. julija 2019, ogledali na programu Šport TV 1 (Š1). Prva vožnja bo ob 14., druga pa ob 17. uri.

Dirki razreda MX2 bosta prav tako programu Šport TV 1 (Š1), začeli pa se bosta uro pred preizkušnjama v razredu MXGP.

Ključne besede


MXGPTim GajsermotokrosKlemen GerčarJan PancarJaka PeklajMX2svetovno prvenstvo v motokrosuEMX85

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji