V Trentino Gajser odhaja po naslov svetovnega prvaka

V italijanski Pietramurati se bo s tremi dirkami v osmih dneh (1., 4. in 8. novembra) sklenilo svetovno prvenstvo v motokrosu.


Najboljši motokrosisti, ki se merijo za točke svetovnega prvenstva, se bodo to nedeljo preizkusili na šestnajsti dirki sezone. Slikovita steza Crossodrome Ciclamino, ki se nahaja v bližini jezera Cavedine, bo prizorišče kar treh zaporednih preizkušenj, na katerih bomo dobili tudi svetovnega prvaka za leto 2020. V razredu MXGP je v najboljšem položaju slovenski superšampion Tim Gajser, ki ima v skupnem seštevku 74 točk prednosti pred prvim zasledovalcem Antoniom Cairolijem. Aktualni branilec naslova svetovnega prvaka je z zadnjimi tremi dirkami v Belgiji opravil navdušujoče, saj je ob enem drugem mestu dve preizkušnji na mehki progi v Lommlu dobil. Trda podlaga, na katero zdaj prihaja motokros karavana v Italijo, mu bistveno bolj ustreza. Lani je v začetku aprila na tej progi dobil obe vožnji ter se zasluženo veselil zmage na dirki. Na to prizorišče ima Gajser sicer zelo lepe spomine, saj je leta 2015 prvič v karieri stal na najvišji stopnički za zmagovalce med svetovno motokros srenjo, takrat še v razredu MX2. Zdaj je sila blizu četrtemu naslovu svetovnega prvaka v karieri (dva ima v razredu MXGP in enega v kategoriji MX2), česar se dobro zaveda. Zato najbrž ne bo želel ničesar prepustiti naključju.

Gajser v skoku na mehki mivki Lommla.

V odsotnosti poškodovanega Jeffreya Herlingsa in na testu koronavirusa pozitivnega Jorgeja Prada bosta bržčas njegova najhujša konkurenta domači as, veteran Antonio Cairoli, in Francoz Romain Fevbre, ki v finišu sezone vozi zelo dobro. Nevarni utegnejo biti tudi tisti, ki bodo želel morda preseči svoje trenutne sposobnosti ter tako popraviti sezono, ki se jim izteka daleč od želja in pričakovanj. Predvsem Gautier Paulin (Fra) in Arnaud Tonus (Švi) bi lahko pošteno zmešala štrene na vrhu, saj sta tu v preteklosti že dosegala izvrstne rezultate.

Pancar na popravni izpit

V razredu MX2 bo Slovenijo z licenco AMZS, enako kot Gajser v razredu MXGP, zastopal Jan Pancar. Belgijo je zapustil z mešanimi občutki, saj je verjetno od steze Stedelijk Motorcrossterrein vendarle pričakoval malce več kot deset točk v treh dirkah, četudi mu mehka mivka ni prav pri srcu. Zdaj prihaja na prizorišče, ki mu je bistveno znano in na katerem bi lahko popravil izkupiček 88 točk, s katerim je v skupnem seštevku tri dirke pred koncem sezone na 22. mestu.

Pancarju mehka podlaga v Belgiji ni prizanašala. V Pietramurati bo trda proga bolj po njegovem okusu.

Če bo Pancar popravil štart, bil še malce bolj agresiven, a hkrati dovolj moder in preudaren na stezi, da se bo izognil morebitnim napakam, ki so ga v Lommlu drago stale, potem bi lahko prijetno presenetil in se prebil zelo visoko. Imel bo kar tri priložnosti, saj bo naslednja dirka na tem prizorišču že v sredo 4. novembra 2020, sezono pa bodo tekmovalci v razredih MXGP in MX2 sklenili z zadnjo preizkušnjo, ki bo na stezi Crossodrome Ciclamino 8. novembra 2020.

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan PancarMX2svetovno prvenstvo v motokrosulicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

17

Priljubljenost članka

17

Shrani

Delite s prijatelji