Motokrosisti v domačem prvenstvu začenjajo sezono

Proga Prilipe pri Brežicah bo v soboto 16. aprila 2022 gostila uvodno dirko državnega prvenstva v motokrosu. Organizirali jo bodo člani AMD Brežice. Dva dni pozneje pa bo že druga dirka sezone, in sicer v Savskem Marofu na Hrvaškem.


Z dirko na progi na Prilipah se bo začelo državno prvenstvo v motokrosu za leto 2022, ki po načrtu in koledarju dirk obsega sedem preizkušenj. Uvodno v soboto 16. aprila 2022 pripravljajo člani AMD Brežice, ki so prvotno načrtovano dirko pred dvema tednoma zaradi slabega vremena odpovedali. Druga preizkušnja sezone bo le dva dni pozneje, ko se bodo motokrosisti na velikonočni ponedeljek merili na dirki, ki bo v Savskem Marofu na Hrvaškem.

Proga je nared

Člani brežiškega društva so v pripravo steze na Prilipah vložili veliko prostovoljnega dela, truda in energije.

Proga ni doživela kakšnih večjih ali drastičnih sprememb, te so bolj kozmetične, a vidne. Na nekaterih mestih smo progo namreč dodatno razširili ter tako poskrbeli za večjo varnost tekmovalcev, ki bodo lahko na ta način izbirali tudi več linij za vožnjo. Že za prvotni termin je bila dobro pripravljena, a nismo želeli tvegati zaradi slabe vremenske napovedi in nizkih temperatur,

nam je zaupal Ivan Slopšek, predsednik AMD Brežice. Progo sta si ogledala tudi Andrej Irt in Boštjan Kermavner (vodja tekmovanja v motokrosu za leto 2022) in bila z videnim zelo zadovoljna. Tudi v soboto bo morda tekmovalce v Brežicah pričakal dež, a glede na trenutno vremensko napoved, bo večji del padavin proga deležna že večer prej, kar načeloma na progo in dirko ne bi smelo imeti velikega vpliva.

Na progi je nekaj popravkov, ki bodo tekmovalcem zagotovo koristili pri  varnejšem izbiranju različnih linij vožnje.

Brežičani vabijo gledalce

Konfiguracija motokros proge Prilipe je med bolj zahtevnimi v slovenskem državnem prvenstvu, zato lahko vnovič pričakujemo zelo ostre boje med vozniki prav v vseh kategorijah. Zaradi širine steze, širokih skokov, zelo strmih vzponov in podobno strmih spustov proga dopušča veliko prehitevanj, kar je vsekakor dober razlog in magnet za obisk številnih gledalcev, ki bodo lahko uživali v drznih vožnjah licenciranih voznikov v borbi za prve točke državnega prvenstva v novi sezoni. Kar nekaj dirkačev je prestopilo v močnejše tekmovalne razrede, kar pomeni, da bo zelo zanimivo videti, kako se bodo znašli na novih in močnejših motorjih ter v bojih s sotekmovalci, ki so sicer v posamezni kategoriji že dlje časa.

Ker so na predvečer dirke napovedane padavine, se tokrat na progi verjetno ne bo neprijetno prašilo in kadilo.

Parkiranje za obiskovalce bo zagotovljeno na travniku pred dirkališčem, ob glavni cesti in za štartno rampo. V času dirk sta hoja in kakršnokoli zadrževanje na progi strogo prepovedana, saj s tem ogrožate sebe in ostale udeležence. Na dirki bo še vedno potrebno upoštevati odloke NIJZ: na prostem bo potrebno ohranjati zadostno medsebojno razdaljo, v zaprtih prostorih pa bo potrebna uporaba mask.

Popravni izpit na Hrvaškem

Samo dva dni pozneje bo na Pepačevem brijegu v Savskem Marofu na Hrvaškem še druga dirka državnega prvenstva, ki bo potekala skupaj s hrvaškim državnim prvenstvom. Legendarna motokros steza je od proge na Prilipah oddaljena manj kot 10 kilometrov zračne linije in je v preteklosti že velikokrat gostila tovrstne skupne preizkušnje slovenskih in hrvaških motokrosistov za točke državnega prvenstva.

V Savskem Marofu imajo že bogate izkušnje s skupnih dirk slovenskega in hrvaškega državnega prvenstva.

Zaradi epidemije koronavirusa zadnji dve leti skupne dirke pri naših južnih sosedih ni bilo. Slovenija bo gostoljubnost sosedom vrnila v začetku septembra, ko bo drugi del skupne preizkušnje gostila slovita radizelska proga. Ker se na takšnih dirkah običajno zbere veliko tekmovalcev, ki se želijo v številčnejši konkurenci še bolj pokazati in dokazati, marsikdo pa bo tudi želel popraviti vtis in rezultat s prve dirke na Prilipah, utegne biti preizkušnja v Savskem Marofu še bolj zanimiva in privlačna za gledalce ob progi.

Ključne besede


AMZSmotokrosAMD Brežicedržavno prvenstvodržavno prvenstvo v motokrosulicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

7

Priljubljenost članka

7

Shrani

Delite s prijatelji