Naslednja postaja motokrosistov je v Latviji

V nedeljo 24. aprila bo na sporedu šesta dirka svetovnega prvenstva v motokrosu v letu 2022. Na programu bo Velika nagrada Latvije v Kegumsu, na njej pa bodo z licenco AMZS vozili trije slovenski motokrosisti.


Motorji najboljših motokrosistov sveta se bodo spet oglasili konec tedna. V nedeljo 24. aprila je namreč na sporedu šesta dirka sezone za točke svetovnega prvenstva, vozila pa jo bosta tudi Tim Gajser v razredu MXGP in Jan Pancar v razredu MX2. V spremljevalnem programu bo tudi dirka evropskega prvenstva za motorje s prostornino do 125 kubičnih centimetrov, na kateri se bo preizkusil tudi Jaka Peklaj.

Grenko-sladki spomini

Tim Gajser v Latvijo prihaja v vlogi vodilnega v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo razreda MXGP. Pred prvim zasledovalcem Jorgejem Pradom ima prednost 33 točk, tretjeuvrščeni Maxime Renaux pa za slovenskim motokros asom zaostaja že več kot 50 točk. Če je Gajser obdržal formo, s katero je na prejšnji dirki v Pietramurati dobil obe vožnji, potem bi lahko naskok pred tekmeci še povečal. A ne gre pozabiti, da je podlaga na progi v Kegumsu mehkejša, zato se lahko karte na stezi dolgi 1790 metrov tokrat premešajo povsem drugače.

Po dirki v Trentinu sem treniral na motorju in tudi brez njega. Lani sem se naučil, da v tem začetnem obdobju sezone ne gre pretiravati s treningi in izčrpavati telo,

je povedal Gajser, ki je sicer lahko zelo zadovoljen z opravljenim po prvi četrtini sezone, saj je dobil štiri od petih dirk. Lani je v Kegumsu dvakrat v cilj pripeljal drugi, a vseeno zmagal dirko in potrdil, da mu podlaga, ki je ni pretirano vajen, ne dela večjih preglavic.

Na Latvijo imam grenke in sladke spomine, osredotočam pa se na pozitivne stvari, ki me ženejo, da nadaljujem v slogu, v kakršnem sem začel letos s tekmami najvišjega ranga motokrosa. Predvsem pa je pomembno, da v vožnji uživam,

je še dodal Gajser, ki se zaveda, da ga tudi tokrat ne čaka lahko delo, saj ga bodo tekmeci na vse možne načine želeli prehiteti. V karavani svetovnega prvenstva je kar nekaj voznikov, ki se znajo na mehkejših podlagah peljati izvrstno in bodo Gajserju v lovu na najvišja mesta sila nevarni. Predvsem Prado zna biti zelo hiter, marsikaj pa lahko popravijo tudi dosedanji dolžniki Jeremy Seewer, Glenn Coldenhoff in zelo močan domači adut Pauls Jonass, ki so zanesljivo več pričakovali od prvih petih dirk sezone.

Tim Gajser v enem od vratolomnih skokov na zadnji dirki v Pietramurati, na kateri je prvič v sezoni dobil obe vožnji.

Prva vožnja VN Latvije v razredu MXGP v Kegumsu bo v nedeljo 24. aprila 2022 ob 13.15, druga pa ob 16.10.

Pancar v Latvijo z lepo popotnico

Jan Pancar je v preteklih dneh kar nekaj časa preživel na motorju. Sodeloval je na prvih dveh dirkah državnega prvenstva Slovenije, ki sta bili na Prilipah in v Savskem Marofu, prepričljivo pa je dobil vse štiri vožnje.

Opravil sem dober trening za Latvijo, kjer upam, da se mi bodo predvsem štarti izšli tako, kot si želim, saj so zelo pomembni. V tem imam morda še največ rezerve,

je Pancar povedal že po dirki na Prilipah in dodal, da štarte tudi pridno trenira, a se mu vselej pač ne posrečijo. Njegovi tekmeci med svetovno elito razreda MX2 so ob izhodu iz štartnih blokov agresivni in brezkompromisni, zato marsikdo obleži na tleh v prvem zavoju, kar pa je potem težko nadoknaditi oziroma lahko pride celo do poškodbe. Zato previdnost ni odveč. Za Pancarja je značilno tudi to, da je fizićno zelo dobro pripravljen in na dirkah praviloma ne izgublja mest, če ne gre za kakšne večje napake. Maksimalna zbranost na podlagi, ki je tako kot Gajser ni vajen, bo zanj tokrat ključnega pomena. Ne manjka mu veliko, da bi se začel uvrščati med deseterico, kar si je zadal za cilj v tej sezoni, ki ga je vsekakor sposoben doseči.

Jan Pancar je zelo suvereno odpeljal obe dirki državnega prvenstva in prepričljivo dobil vse štiri vožnje.
 

Prva vožnja VN Latvije v razredu MX2 v Kegumsu bo v nedeljo 24. aprila 2022 ob 12.15, druga pa ob 15.10.

Peklaj želi do novih točk

Na dirki evropskega prvenstva v razredu EMX125 se bo znova preizkusil Jaka Peklaj. Nazadnje je v Pietramurati vknjižil prve točke v karieri v tem razredu v evropski motokros druščini in si želi to ponoviti tudi v Latviji. Mehkejša podlaga bo za mladega upa slovenskega motokrosa brez dvoma svojevrsten izziv in varovanec Klemna Gerčarja, zadnjega svetovnega prvaka razreda MX3, se bo moral najbrž že za preboj med 40, ki bodo vozili dirko, pošteno potruditi, saj je za kvalifikacije prijavljenih 61 voznikov. Na dirkah državnega prvenstva je pokazal dobro formo. S šibkejšim motorjem namreč tekmuje s fanti v močnejšem razredu MX2, zato zelo dobro ve, kako močno se je potrebno potruditi, da izoristi vsako majhno podrobnost na progi v svoj prid.

Jaka Peklaj je formo za dirko evropskega prvenstva v Kegumsu pilil na dirkah na Prilipah in v Savskem Marofu.

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosKlemen GerčarJan PancarJaka Peklajevropsko prvenstvosvetovno prvenstvoMX2licencaEMX125

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

8

Priljubljenost članka

8

Shrani

Delite s prijatelji