Gajser in Pancar na Sardiniji ciljata visoko

V nedeljo 15. maja bo na sporedu osma dirka svetovnega prvenstva v motokrosu v letu 2022. Na progi Le Dune v Riola Sardu bo na programu Velika nagrada Sardinije. Z licencama AMZS bosta slovenske barve zastopala Tim Gajser in Jan Pancar.


Karavana motokrosistov, ki se potegujejo za točke svetovnega prvenstva v razredih MXGP in MX2, se bo konec tedna merila osmič v sezoni. Slovenske barve z licencama AMZS bosta na Veliki nagradi Sardinije zastopala Tim Gajser in Jan Pancar.

Ključ je sproščenost

Vodilni v skupnem seštevku v razredu MXGP Gajser je v izjemni formi. Zmagovalec šestih od sicer dosedanjih sedmih dirk sezone je tudi na zadnji preizkušnji, ki je bila minuli konec tedna na progi Maggiora Park demonstriral veliko premoč nad tekmeci in je spet dobil obe vožnji. Četudi so bile razmere na blatni in tehnično težki stezi zelo zahtevne, pa je odpeljal zelo zrelo, premišljeno in suvereno ter deklasiral konkurenco. Zdaj ga na Sardiniji najbrž čakajo povsem drugačne razmere, saj bo trdo podlago zamenjala mehka mivka.

Gajser je ob zmagi na VN Italije "delil" penino z vsemi, ki so stali pod zmagovalnim odrom.

Progo dobro poznam, saj na njej praktično vsak januar v pripravah na novo sezono res zelo veliko treniram. Želim si zadržati sproščenost, s katero sem vozil v Maggiori. To te naredi bolj močnega in ti da še več samozavesti. Upam, da bom tako nadaljeval tudi na Sardiniji,

je nasmejan pripovedoval Gajser po zadnji dirki. Po tretjini sezone je lahko brez dvoma zelo zadovoljen s svojimi predstavami. Prvi zasledovalec Maxim Renaux za njim zaostaja za 81 točk in če bo slovenski motokros šampion nadaljeval v podobnem ritmu, potem se mu znova nasmiha naslov najboljšega motokrosista na svetu. A do konca sezone je vendarle še trinajst dirk in na njih se lahko zgodi marsikaj. Vseeno pa v hitrosti na progi navdušuje z zrelostjo in premišljenostjo, s katerima melje tekmece ter jim ne pušča praktično nobenih možnosti, da bi ga prehiteli, ko se enkrat zavihti na prvo mesto. Brez dvoma je v tem trenutku motokrosist številka ena, kar pomeni tudi, da si ga tekmeci srčno želijo ugnati. Lani sredi septembra je na dirki osvojil šele dvanajsto mesto, a je vozil s poškodovano ključnico. Letos ima lepo priložnost, da rezultat zelo popravi ter tako poravna lanskoletne odprte račune s tekmeci, ki so bili uvrščeni pred njim, a jih nikakor ne gre podcenjevati. Predvsem Renaux, Jeremy Seewer, Calvin Vlaanderen in še nekateri drugi bodo namreč sila motivirani.

Za slovenskega motokros asa je ključnega pomena sproščenost na progi, ki si jo zelo želi zadržati, saj v sproščeni vožnji najbolj uživa.

Prva vožnja VN Sardinije v razredu MXGP v Riola Sardu bo v nedeljo 15. maja 2022 ob 14.15, druga pa ob 17.10.

Z nekaj sreče je deseterica na dosegu rok

Jan Pancar je od dirke na progi Maggiora Park pričakoval več, kot je na koncu iztržil. V kvalifikacijah se je odrezal najbolje v sezoni, a sta mu potem obe nedeljski vožnji pokazali, kako krut je lahko svet motokrosa. V prvi se je namreč pred enim od ovinkov po štartu zaustavil tik za tekmeci, ki so pred njim končali na tleh. Žal ni imel poti, da bi jih zaobšel, kar mu je odvzelo veliko dragocenih sekund, ki so pomenile, da so drugi pobegnili. Vseeno se ni predal in si je privozil dve točki za svetovno prvenstvo. V drugi vožnji se je po štartu izognil zapletom, a ga je nato streslo z motorja in v lov na konkurente se je podal povsem iz ozadja. Iz kroga v krog je dokazoval, česa je sposoben in kaj zmore, zato je bil na koncu z enajstim mestom v vožnji lahko zadovoljen. Predvsem šesti najhitrejši krog druge vožnje govori, da Pancar zmore in je sposoben bistveno več. Progo na Sardiniji dobro pozna, saj pozimi na njej na treningih preživi veliko časa. Če se mu bo znova posrečila dobra vožnja v sobotnih kvalifikacijah, potem bi si lahko močno olajšal delo v nedeljskih vožnjah za točke. Za končni rezultat bo verjetno tudi tokrat marsikaj odvisno od sreče. Kljub temu pa najbrž ni več velikih dvomov, ali se Pancar lahko po dveh vožnjah uvrsti med deseterico v razredu MX2. Vprašanje je bržkone le še kdaj in kje. Lani je Pancar na tej progi predvsem v drugi vožnji odpeljal izvrstno, letos pa je brez dvoma to sposoben še nadgraditi.

Pancar je letos zagotovo sposoben preboja med deseterico v razredu MX2 na posamezni dirki.

Prva vožnja VN Sardinije v razredu MX2 v Riola Sardu bo v nedeljo 15. maja 2022 ob 13.15, druga pa ob 16.10.

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan Pancarsvetovno prvenstvoMX2licenca