Francoska preizkušnja nov zahteven izziv za Gajserja

V nedeljo 5. junija bo na sporedu deseta dirka svetovnega prvenstva v motokrosu v letu 2022. Na programu bo Velika nagrada Francije. Z licencama AMZS bosta slovenske barve branila Tim Gajser in Jan Pancar.


Vozniki motokrosa, ki se potegujejo za točke svetovnega prvenstva, bodo konec tedna vozili v Franciji, kjer jih čaka deseta preizkušnja sezone. Slovenijo bosta z licencama AMZS zastopala Tim Gajser in Jan Pancar, v spremljevalnem programu pa bo točke evropskega prvenstva v razredu motorjev s prostornino do 125 kubičnih centimetrov skušal vknjižiti tudi Jaka Peklaj.

Vrnitev na stare občutke

Gajser je v Španiji zasedel skupno četrto mesto. Prvo vožnjo je opravil zelo dobro, saj je osvojil drugo mesto, v drugi pa se mu nikakor ni uspelo prebiti med najboljše in je ciljno črto prečkal na 6. mestu. Po dirki je priznal, da po virozi, ki ga je mučila na Sardiniji, še ni stoodstotno nared, zato v vožnjah ni mogel pokazati vsega, kar zna in zmore ter česa je sposoben.

Zadnji dve dirki sta bili zame res zelo težki. Ampak zdaj se iz dneva v dan počutim bolje in prepričan sem, da se vračam nazaj na stara pota in da bom to lahko pokazal že v Franciji,

je povedal Gajser, ki je na zadnji dirki za svetovno prvenstvo v Erneeju leta 2017 manjkal zaradi poškodbe.

Dejansko sem na tej progi nazadnje vozil leta 2015 na tekmovanju Pokal narodov in takrat zmagal v B finalu. Veselim se nove preizkušnje in pričakujem tudi veliko število gledalcev ob progi, saj je dirkaška (pre)izkušnja z njimi bistveno boljša, 

je za privržence Honde, ki je v preteklih dneh praznovala petdesetletnico sodelovanja na motokros dirkah svetovne ravni, še dodal Gajser. Gledalci bodo po večini bržčas stiskali pesti za domačega voznika Maxima Renauxa, ki v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo razreda MXGP za Gajserjerm na drugem mestu zaostaja 66 točk. Francoz je dobil obe vožnji v Španiji in se je prvič v karieri povzpel na najvišjo stopničko na zmagovalnem odru v razredu MXGP, zato bo verjetno zdaj še bolj motiviran, da se dokaže pred svojimi navijači. Ne gre pozabiti niti drugih, ki bi lahko posegli po visokih uvrstitvah. Dolžnik iz Španije je Jorge Prado, v vse boljši formi pa so Glenn Coldenhoff, Brian Bogers in Calvin Vlaanderen. Nizozemska falanga se sicer bolje znajde na mehkejših podlagah, proga v Franciji pa je kombinacija mehkih delov s trdimi, kar bo najbrž še dodatno popestrilo dogajanje na progi.

Gajser ima še vedno zanesljivo v rokah rdečo številko vodilnega v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo v razredu MXGP.

Prva vožnja VN Francije v razredu MXGP bo v nedeljo 5. junija 2022 ob 14.15, druga pa ob 17.10.

Veliko bo odvisno od štartov

V razredu MX2 Jan Pancar v Ernee prihaja po zelo dobri drugi vožnji v Španiji, v kateri je v cilj prišel na 8. mestu ter tako izenačil rezultat kariere v posamezni vožnji. Časi krogov, ki jih sicer dosega v vožnjah med konkurenti, kažejo, da je sposoben konstantno voziti med deseterico. Vendar za kaj takega mora nujno popraviti štarte. Ti so mu do sedaj pokvarili marsikaj, imel pa je tudi obilo smole, saj je je nekajkrat neverjetno znašel med tistimi, ki so se pred njim zapletli ali padli. Zaostanek iz prvih zavojev pa je potem izjemno težko nadomestiti. Pancar je pokazal, da je fizično in tudi psihično izvrstno pripravljen, vztrajnost, nepopustljivost in borbenost pa so njegove vrline, ki zagotovo niso ostale neopažene tudi med konkurenti in lastniki moštev v tem ter tudi najmočnejšem razredu. Tokrat ga spet čaka težko delo na stezi, ki je ne pozna. Prav gotovo se bo znova skušal čim bolj približati najboljšim ter jim pokazati, iz kakšnega testa je. Sicer pa lahko verjetno vnovič pričakujemo oster boj za prvo mesto. Predvsem domači adut Tom Vialle in Belgijec Jago Geerts bosta najbolj pod drobnogledom v boju za prvo mesto in tudi vodilni položaj v skupnem seštevku, v katerem ima Francoz trenutno deset točk prednosti.

Jan Pancar bo v Franciji zagotovo zelo motiviran po izvrstni drugi vožnji na VN Španije.

Prva vožnja VN Francije v razredu MX2 bo v nedeljo 5. junija 2022 ob 13.15, druga pa ob 16.10.

Na delu tudi Peklaj

Na progi Raymond Demy se bo v okviru evropskega prvenstva v razredu EMX125 preizkusil tudi Jaka Peklaj. Nazadnje v Španiji se je skozi kvalifikacije uvrstil na dirko, a v obeh vožnjah zaostal za tistimi, ki so si privozili nove točke. Tudi tokratna preizkušnja bo za varovanca Klemna Gerčarja najbrž nov težak preizkus dozorevanja v ostri mednarodni konkurenci mladih voznikov, ki vselej vozijo zelo agresivno, brezkompromisno in maksimalno napadalno. Na seznamu prijavljenih je kar 75 voznikov, na dirko z vožnjama za točke pa se jih uvrsti le 40, zato bo moral Peklaj že v kvalifikacijah napeti vse sile in moči, če se bo želel prebiti med tiste, ki bodo ohranili upanje na nove točke evropskega prvenstva.

Jako Peklaja čaka v Franciji nov težak preizkus na dirki evropskega prvenstva v razredu EMX125.

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosKlemen GerčarJan Pancarsvetovno prvenstvoMX2licenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

12

Priljubljenost članka

12

Shrani

Delite s prijatelji