Le Vidović in Novak do voženj za naslov svetovnega prvaka

Slovenska mladinska reprezentanca je od petka, 26. avgusta, pa do nedelje, 28. avgusta, na Finskem tekmovala na mladinskem svetovnem prvenstvu v motokrosu.

Vrh, Novak, Vidović, Oven in Peklaj (od leve) so branili slovenske barve na svetovnem mladinskem prvenstvu v motokrosu na Finskem.
Vrh, Novak, Vidović, Oven in Peklaj (od leve) so branili slovenske barve na svetovnem mladinskem prvenstvu v motokrosu na Finskem.

Selektor slovenske mladinske reprezentance v motokrosu Aleš Zajec je v Vantaa na Finsko odpeljal Alexa Novaka, Taia Vidovića, Miho Vrha in Žana Ovna, medtem ko je Jaka Peklaj na severu Evrope ostal in tam treniral vse od dirke evropskega prvenstva, ki je bila sredi avgusta na progi Hyvinkää. V ostri mednarodni konkurenci mladih motokrosistov z vseh koncev sveta se slovenski fantje na mehki in zelo zahtevni progi niso najbolje znašli.

Slovenska reprezentanca s selektorjem Zajcem, vozniki in spremljevalci.

Vsem petim Slovencem bistveno bolj ustreza trda podlaga, na mivkasti stezi pa so imeli vsi po vrsti obilo različnih problemov z obvladovanjem motociklov tako na ravninskih delih, kot tudi na zavojih in nevarnih skokih. Do finalnih voženj sta se tako prebila samo Novak (skozi dodatne kvalifikacije) in Vidović v razredu MX65, medtem ko se Vrhu v razredu MX85 in Peklaju ter Ovnu v razredu MX125 ni uspelo uvrstiti v nedeljske vožnje, ki so odločale o naslovih svetovnih prvakov v posameznih kategorijah.

Žan Oven se ni uspel prebiti do voženj za naslov svetovnega prvaka v razredu MX125, a je vseeno nabral nekaj dragocenih mednarodnih izkušenj.

Vidović se je boril po najboljših močeh

Prvo nedeljsko vožnjo je Novak končal na 23. mestu, medtem ko je Vidović v cilj na zelo težki progi, ki so jo organizatorji na posameznih mestih močno polili z vodo, zato je bila zelo blatna in je bilo res izjemno naporno zvoziti nekatere zavoje, pripeljal dve mesti za Novakom.

Selektor Aleš Zajec s finalistoma v razredu MX65: levo Tai Vidović in desno Alex Novak.

V drugo so bile razmere za vožnjo za odtenek boljše, a še vedno izjemno težke za vse, ki niso vajeni tovrstne podlage, kakršna je bila v Vantaaju. Vidović je z drugo vožnjo opravil podobno kot s prvo. Znova je imel obilo dela s progo ter sam s seboj. Dolgo časa je vozil okrog 25. mesta, v cilj pa je pripeljal na 30. mestu. Novak je imel smolo in je kmalu po štartu odstopil ter ni odpeljal niti enega kroga. Naslov svetovnega prvaka v tej kategoriji si je sicer z dvema suverenima zmagama privozil Estonec Lucas Leok, Vidović pa je zasedel skupno 33. mesto. V razredu MX85 in MX125 sta naslova svetovnega prvaka osvojila Nizozemca, in sicer Gyan Doensen ter Ivano Van Erp.

Vidović se je najbolje znašel na težki in zelo mehki podlagi, ki je slovenski vozniki niso vajeni.

Ključne besede


AMZSmotokrosJaka PeklajMiha VrhŽan Ovenmladinsko svetovno prvenstvoAleš ZajeclicencaMX65MX85MX125Tai VidovičAlex Novakreprezentanca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

20

Priljubljenost članka

20

Shrani

Delite s prijatelji