Tim Gajser prejel državno odlikovanje Zlati red za zasluge

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v predsedniški palači podelil državna odlikovanja Zlati red za zasluge štirim uspešnim slovenskim športnikom. Med njimi je bil tudi Tim Gajser.

Od leve: Tadej Pogačar, Urška Žolnir Jugovar, predsednik Borut Pahor, Alenka Artnik in Tim Gajser.
Od leve: Tadej Pogačar, Urška Žolnir Jugovar, predsednik Borut Pahor, Alenka Artnik in Tim Gajser.

V Predsedniški palači v Ljubljani na Prešernovi 8, v kateri je Urad predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, je bilo danes zelo slovesno. Na posebni slovesnosti so namreč v Veliki dvorani Predsedniške palače državna odlikovanja, Zlati red za zasluge, prejeli štirje slovenski športniki, in sicer Alenka Artnik, Urška Žolnir Jugovar, Tadej Pogačar in najuspešnejši slovenski motokrosist Tim Gajser.

Tadej Pogačar, Urška Žolnir Jugovar, Alenka Artnik in Tim Gajser z odlikovanji v družbi predsednika Boruta Pahorja.

Med najuspešnejšimi slovenskimi športniki vseh časov

V obrazložitvi predloga odlikovanja petkratnemu svetovnemu prvaku v motokrosu so v Avto-moto zvezi Slovenije, nacionalni športni zvezi za motošport in karting, katere član je Gajser, zapisali, da Tima Gajserja ta dosežek uvršča med najuspešnejše slovenske športnike vseh časov. Pri tem je treba vedeti, da motokros ni olimpijski šport, zato je naslov svetovnega prvaka največ, kar lahko športnik v tej panogi doseže in nobenega dvoma ni, da bi slovenski šampion, če bi lahko tekmoval na olimpijskih igrah, tudi tam posegel po najvišjih mestih. Četudi je morda motokros v Sloveniji, kljub dolgoletni tradiciji, v primerjavi z drugimi, bolj množičnimi športnimi panogami nišni šport, k čemur prispeva tudi to, da gre za finančno zahtevnejšo športno panogo, kar otežuje profesionalno pot marsikateremu mlademu motošportnemu navdušencu, pa je v svetu motokros izjemno razširjen in cenjen, najboljši vozniki pa nič manj priljubljeni od športnih zvezd najmnožičnejših športov. Zato ni nezanemarljivo, da je Tim Gajser s petim naslovom svetovnega prvaka tudi eden najuspešnejših motokrosistov vseh časov, saj imajo več osvojenih titul le še trije, ki pa so vsi že zaključili športno kariero: Belgijec Stefan Everts, ki se ponaša kar z desetimi naslovi, Italijan Antonio Cairoli, ki je naslov svetovnega prvaka osvojil devetkrat, in še en Belgijec, Joël Robert, ki je šestkratni svetovni prvak. Da ima naša država športnika takšnega kova, je privilegij in izjemna promocija Slovenije po svetu, za kar še dodatno poskrbijo zvesti Timovi navijači, saj ni dirke, pa naj bo to v Evropi, Aziji, v Severni ali Južni Ameriki, na kateri ne bi plapolale slovenske zastave. Te še ponosneje vihrajo ob Timovih zmagah, ko zadoni Zdravljica.

Vabilo, ki so ga prejeli odlikovanci.

Tim Gajser ni le izvrsten športnik, ki je že večkrat dokazal, da zanj ni predaje in kako pomembno se je po vsakem padcu in poškodbah pobrati ter še naprej slediti zadanim ciljem, temveč tudi izjemen človek. S športnimi uspehi, načinom življenja in razmišljanja je nenadkriljiv zgled ne le mladim, ki želijo po njegovih stopinjah, temveč tudi vsem drugim. Kljub svetovni slavi ostaja trdno na realnih tleh in dostopen, s posluhom za mnoge, ki jih je življenje postavilo pred najrazličnejše ovire.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor izroča Zlati red za zasluge Timu Gajserju.

V čast mi je, da sem dobil to priznanje in bi se ob tej priložnosti zahvalil gospodu predsedniku. Pot do naslovov je bila zelo dolga, veliko garanja je v tem, veliko odrekanja, kar vsi športniki vemo in se zavedamo, da brez nič ni nič in da je res potrebno trdo delati za to, kjer smo sedaj. Zahvalil bi se rad tudi vsem, ki so bili del te poti in bodo tudi v prihodnje, sploh družini, vsem sponzorjem, celotni ekipi in Hondi, ki me podpira na tej poti. Zadnjih osem let skupaj sodelujemo in res sem zelo vesel, tam se počutim kot doma. Zahvala gre tudi punci Špeli, trenerju Boškotu in res je zdaj praktično težko omeniti vse ljudi, ker jih je res ogromno, ampak vse zelo cenim in upam, da bomo tudi naprej dobro sodelovali in trdo delali, da pač osvojimo še kakšen naslov. Še enkrat hvala in seveda čestitke vsem prejemnikom nagrad,

je nasmejan in vesel v kratkem nagovoru po prejemu odlikovanja povedal Gajser.

Ključne besede


AMZSTim Gajsermotokrossvetovni prvakpredsednik republikeBorut Pahor

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

23

Priljubljenost članka

23

Shrani

Delite s prijatelji