Slovenija na Pokalu narodov v motokrosu deveta

Tim Gajser, Jan Pancar in Miha Bubnič so izenačili najboljši rezultat Slovenije na olimpijadi motokrosa, star že 25 let.


Slovenska reprezentanca v sestavi Tim Gajser (MXGP), Jan Pancar (MX2) in Miha Bubnič (MX Open) pod selektorskim vodstvom Saše Kraglja je po osmem mestu v včerajšnjih kvalifikacijah današnji finale A, v katerem je nastopilo 20 najboljših ekip, začela z vožnjama Gajserja in Pancarja, ki sta med 40 vozniki zasedla sedmo in 25. mesto. Zmagal je Francoz Romain Febvre, drugi je bil aktualni svetovni prvak razreda MXGP Jorge Prado iz Španije, tretji pa Nemec Ken Roczen.

V naslednji vožnji so se pomerili vozniki razredov MX2 in MX Open. Pancar je osvojil 14. mesto, Bubnič pa je bil 35. Francija si je v tej vožnji privozila kar dvojno zmago – Maxime Renaux je za manj kot sekundo ugnal rojaka Toma Vialla. Tretji je v cilj pripeljal Belgijec Liam Everts. V zadnji in hkrati odločilni vožnji so nastopili vozniki razredov MXGP in MX Open. Zmagal je Avstralec Jett Lawrence, na drugem mestu je bil Nemec Ken Rozcen, tretji pa Francoz Maxime Renaux. Gajser je v cilj pripeljal peti, Bubnič pa 34. 

Foto: Gajser, Pancar in Bubnič izenačili najboljši slovenski izid v zgodovini nastopov na Pokalu narodov

Zmagovalci 76. Pokala narodov v motokrosu so med 37 nastopajočimi ekipami suvereno postali Francozi s kar 20 točkami prednosti pred Avstralijo in 29 pred Italijo, Slovenija je s 85 točkami osvojila deveto mesto, kar je izenačitev najboljšega rezultata naše reprezentance na Pokalu narodov v motokrosu, ki so ga leta 1998 v britanskem Foxhillsu dosegli Sašo Kragelj, Roman Jelen in Boštjan Kampuš.

Na Pokalu narodov so na sporedu tri vožnje, v katerih sta združena dva razreda voznikov, vsak voznik pa odpelje dve.  Za končni rezultat reprezentance se upošteva točkovni izkupiček petih najboljših uvrstitev. Zmaga reprezentanca z najmanjšim številom točk. 

Izjave ekipe in selektorja

Tim Gajser:

Mislim, da moramo biti s tem rezultatom zelo zadovoljni. Biti deveti med med samimi takimi velesilami motokrosa, za nekom malo Slovenijo, kjer nas živi samo dva milijona, je dosežek. Prav pred nami je bila Amerika, pa vemo, koliko milijonov jih je tam. MI smo dali vse od sebe. Z moje strani so bile vožnje solidne, Jan je odpeljal vrhunsko in tudi Miha je na progi res pustil srce. Vsi skupaj smo res pripomogli k temu vrhunskemu rezultatu. Res je bilo super. Atmosfera v ekipi je bila res vrhunska, pa tudi vsi ti navijači ob progi, z vsemi temi rekviziti pa motornimi žagami, so poskrbeli za izjemno kuliso. Vse to smo slišali celo na motorju. Celo vreme nam je bilo naklonjeno, tako da cel dirkaški vikend paket je bil res super na čelu z rezultatom. Tako, da je res bilo bolj malo slabih trenutkov. V zadnji vožnji smo na progi bili mxgp in open motorji, to pomeni samo najmočnejši 450-kubični motorji. Sam sem zaključil na 5. mestu in Miha je tudi odpeljal po svojih najboljših močeh. Zanj je bil glavni cilj, da ostane na dveh kolesih in odpelje tekmo do konca, kar je tudi naredil. Vse pohvale. Da, bilo je res vredu. 

Jan Pancar:

Super! Mislim, da smo dosegli res dober rezultat in predvsem smo vsi dali vse od sebe. Res smo veseli. Sam sem drugo dirko odpeljal precej bolje. V prvi sem bil malce rezerviran oziroma preveč trd. Druga vožnja pa je bila veliko boljša in moje 14. mesto je dober rezultat. Vesel sem, da smo se vsi v ekipi odlično odrezali.

Miha Bubnič:

Noro sem navdušen in zelo vesel, da sem lahko zastopal Slovenijo. Vesel sem ekipo za Tima, za Jana in tudi za sebe. Naredili smo res en dober rezultat, saj smo deveti na svetu. Najlepša je bila ta izkušnja, da sem lahko prišel v Francijo na to olimpijado motokrosa. Najtežje pa se mi je bilo spopasti s to progo. Proga je res neverjetna in na njej še najboljši dirkači na svetu. To je bilo za mene res najtežje.

Sašo Kragelj:

Izjemne čestitke vse trem fantom! Mislim, da so res dali vse od sebe in dosegli zelo dober rezultat. Vsi smo potihoma pričakovali in si želeli rezultata med najboljših deset. Ampak pričakovanja in želje so eno, realnost pa drugo. Danes na dirkah in včeraj na kvalifikacijah se je izkazalo, da so bili na progi res sami najboljši tekmovalci iz celega sveta. V ta vrh nedvomno sodita Tim in Jan, Miha pa je imel v prvi vrsti bistveno več dela s samim seboj, da je uspešno premagal to izredno težko progo. Odpeljal je solidne vožnje in dal vse od sebe oziroma, celo več, kot je zmožen. Pomembno je tudi, da so vsi tekmovalci sedaj po zaključku ostali celi in brez kakršnihkoli poškodb. 9. mesto pa je pika na i. Res smo lahko zelo zadovoljni.

Vsi za enega eden za vse!

REZULTATI

1. vožnja (MXGP + MX2): 1. Romain Febvre (FRA), 2. Jorge Prado (ŠPA), 3. Ken Roczen (NEM), 4. Jeremy Seewer (ŠVI), 5. Aaron Plessinger (ZDA), 6. Jett Lawrence (AUS), 7. Tim Gajser (SLO), 25. Jan Pancar (SLO), … 

2. vožnja (MX2 + MX Open): 1. Maxime Renaux (FRA), 2. Tim Vialle (FRA), 3. Liam Everts (BEL), …, 14. Jan Pancar (SLO), 35. Miha Bubnič (SLO),

3. vožnja (MXGP + MX Open): 1. Jett Lawrence (AUS), 2. Ken Rozcen (NEM), 3. Maxime Renaux (FRA), ... 5. Tim Gajser (SLO), ... 34. Miha Bubnič (SLO), ...

Razvrstitev reprezentanc: 1. Francija 14 točk, 2. Avstralija 34, 3. Italija 43, 4. Nemčija 47, 5. Belgija 55, 6. Švica 55, 7. Španija 59, 8. ZDA 65, 9. Slovenija 85, 10. Velika Britanija 89, ...

Ključne besede


MXGPTim GajsermotokrosJan PancarMiha BubničSašo KrageljMX2MX openPokal narodov

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

1

Priljubljenost članka

1

Shrani

Delite s prijatelji