Motokrosisti začenjajo drugo polovico sezone

Že v petek bo v finalu serije Speedway Grand Prix 3 vozil Sven Cerjak, v nedeljo pa se bosta za nove točke svetovnega prvenstva v motokrosu potegovala Tim Gajser in Jan Pancar.

Tim Gajser (243) je po polovici sezone vodilni v razredu MXGP.
Tim Gajser (243) je po polovici sezone vodilni v razredu MXGP.

Karavana motokrosistov, ki vozijo v svetovnem prvenstvu, se je preselila v Indonezijo, kjer jo dve nedelji zapored čakata dve preizkušnji na progi v Lomboku. Prva za Veliko nagrado West Nusa Tenggare bo pomenila, da se je prvenstvo prevesilo v drugo polovico. Po desetih dirkah je v razredu MXGP v najboljšem položaju Tim Gajser, ki ima pred prvim zasledovalcem Jorgejem Pradom 34 točk prednosti. Španec bo v Indoneziji zanesljivo skušal zaostanek čim bolj zmanjšati, kar pomeni, da  bo moral slovenski motokros šampion napeti vse sile, da zaustavi morebiten nalet motiviranega tekmeca. Nevaren bo tudi Jeffrey Herlings, ki je prav tako dvignil formo in se potiho približuje iz ozadja.

Rad dirkam v Indoneziji, saj so tu ljudje zelo čustveni in gostoljubni, ko gre za motošport. Običajno mi je šlo na progah v Indoneziji dobro, zato upam, da bom stezo v Lomboku dodal na seznam prog, na katerih sem se veselil zmage med svetovno motokros elito. Dirka v Maggiori je pokazatelj, da mi gre dobro, zato se že veselim nove priložnosti za dirkanje in upam, da bo tudi drugi del sezone zame uspešen,

je dobro razpoložen povedal Gajser. Tudi drugi slovenski predstavnik v razredu MXGP Jan Pancar se nadeja dobrega rezultata. V drugi vožnji v Maggiori je demonstriral vrhunsko pripravljenost, ki mu bo v zahtevnih vremenskih pogojih, ki jih Evropejci niso vajeni (visoka vlažnost in sopara), prišla zanesljivo še kako prav. Nov cilj v drugem delu sezone, izboljšanje 8. mesta iz druge vožnje v Maggiori, se Pancarju ponuja kar sam po sebi. A zanj bo potrebno tudi nekaj sreče, predvsem pa odpeljati vrhunsko od štarta do cilja ter brez napak, kar ne bo lahka naloga, četudi bo udeležba voznikov na dirki močno okrnjena. Morda se mu posreči letvico dvigniti še višje že na progi Selaparang v Indoneziji.

Jan Pancar (253) tudi v Indoneziji želi vrhunski rezultat.

Prva vožnja dirke za VN West Nusa Tenggare v Lomboku v razredu MXGP bo v nedeljo, 30. junija 2024, ob 7.15, druga pa se bo nato začela ob 10.10.

Cerjak z dobro formo na finale v Gorzow

V petek bo na delu tudi mladi up slovenskega speedwaya Sven Cerjak. Mladi voznik doma iz Senova, ki bo čez dober mesec in pol dopolnil 15-let, bo namreč v Gorzowu na Poljskem lovil čim višjo uvrstitev v finalu svetovnega prvenstva mlajših mladincev v speedwayu oziroma v seriji Speedway Grand Prix 3. Da je v dobri formi, je pokazal že pred dnevi v kvalifikacijah za to tekmovanje, v katerih je v svoji skupini zasedel 3. mesto. Konstantno zmagovanje v vožnjah z vrstniki je nato demonstriral tudi v torek na prvi dirki evropskega prvenstva parov, ki je bila v Gdansku. Čeprav dvakrat ni prišel v cilj, pa je v preostalih petih vožnjah štirikrat zmagal in enkrat osvojil tretje mesto, kar potrjuje, da je na stezi hiter. Če mu bo z ekipo uspelo najti dobre nastavitve motocikla za veliki SGP3 finale ter vse skupaj združiti z dobrimi štarti, potem bi lahko Cerjak na ovalu stadiona Edward Jancarz vnovič prijetno presenetil slovensko motošportno javnost z odmevnim rezultatom.

Sven Cerjak se na finale SGP3 v Gorzow odpravlja v dobri formi.

Prosti treningi za šestnajsterico voznikov so v petek, 28. junija, predvideni ob 13. uri, prva vožnja na stezi stadiona Edward Jancarz v Gorzowu pa je načrtovana ob 17. uri.

Ključne besede


AMZSTim GajsermotokrosJan Pancarspeedwaysvetovno prvenstvolicencaSven Cerjakspeedway 250SGP3