Mladi slovenski upi motokrosa odhajajo na Finsko

Slovenska mladinska reprezentanca bo od petka, 26. avgusta, pa do nedelje, 28. avgusta, na Finskem nastopila na mladinskem svetovnem prvenstvu v motokrosu.


Vantaa na Finskem bo prizorišče svetovnega mladinskega prvenstva v motokrosu, kjer bo nastopila tudi reprezentanca Slovenije. Selektor Aleš Zajec bo na progi, ki se nahaja tik ob helsinškem mednarodnem letališču, računal na čim boljše vožnje peterice fantov, ki jih je izbral in jim zaupa. To so Tai Vidović, Alex Novak, Miha Vrh, Žan Oven in Jaka Peklaj, ki bodo z licencami AMZS skušali vsak v svojem razredu poseči čim višje.

Trening tudi s Timom Gajserjem

Fantje so v preteklih dneh opravili kar nekaj treningov. Manjkal je Jaka Peklaj, ki je sicer že kar nekaj časa na Finskem, kjer je imel sredi avgusta dirko evropskega prvenstva in se nato ni več vračal v Slovenijo. Pod vodstvom Klemna Gerčarja je treniral na mehkih progah, preizkusil pa je tudi 1650 metrov dolgo stezo v Vantaaju in preostalim posredoval uporabne informacije o stanju proge. Preostali štirje so imeli doma možnost treninga z novim svetovnim prvakom razreda MXGP Timom Gajserjem, ki jim je razkril marsikatero skrivnost vožnje po mehki progi iz mivke. Selektor Zajec upa, da se bo fantom ta trening obrestoval.

Vrh, Oven, Vidović in Novak (od leve) v sproščenem pogovoru s Timom Gajserjem in selektorjem Alešem Zajcem.

S Timom smo trenirali dvakrat, in sicer na mivkasti podlagi na progi, ki je na Jesenicah na Dolenjskem, ter na njegovi progi v Lembergu. Zelo je pripravljen pomagati. Težko si je predstavljati, da lahko treniraš s svetovnim prvakom. Nisem prepričan, če fantje to razumejo, zanesljivo pa je to zanje velik plus, saj so se lahko od Tima veliko naučili,

je pred potjo na Finsko povedal selektor Zajec, ki se zaveda, da bo marsikaj odvisno tudi od priprave proge. Slovenski vozniki namreč niso vajeni vožnje v globoki mivki, ki zahteva tudi nekoliko drugačne gume na platiščih motociklov od tistih za trdo podlago.

Selektor Aleš Zajec zelo ceni pomoč Tima Gajserja mladim upom slovenskega motokrosa.

Tai Vidović in Alex Novak bosta tekmovala v razredu MX65, oba pa na dirko odhajata dobro pripravljena. Letos sta se že izkazala na conskih dirkah evropskega prvenstva in nato tudi v finalu, tako da jima izkušenj kljub mladosti ne manjka. Z dobrim štartom se lahko uvrstita med deseterico, morda pa nas tudi presenetita,

je ocenil možnosti najmlajših članov reprezentance selektor Zajec. V razredu MX85 bo tekmoval Miha Vrh.

Tai Vidović med treningom na enem od zahtevnih spustov.

Vrh bo imel težko nalogo. Zanj bo ključnega pomena dober štart. Z njim lahko poseže med deset najboljših, vsekakor pa bodo v tem razredu vozili na nož. Miha ima tudi že nekaj mednarodnih izkušnej in ve, da se bo moral boriti kot lev. Je nepopustljiv in moral si bo znati izboriti prostor ter nato odpeljati tako, kot zna in zmore,

je prepričan Zajec, ki iz bogatih trenerskih izkušenj ve, da morajo fantje na tej ravni že obvladati prvine motokrosa, ki marsikomu jemljejo sapo ob gledanju. Slovenska aduta v razredu MX125 bosta Žan Oven in Jaka Peklaj.

Oven v pogovoru s selektorjem Zajcem med treningom.

Oven na domačih dirkah vozi odlično, vendar nima veliko mednarodnih izkušenj. Zagotovo pa bo iz sebe iztisnil vse, kar bo lahko in se bo maksimalno potrudil. Peklaj je najbolj izkušen med vsem in ima največ kilometrov v mivki, zato od njega veliko pričakujem. Ker je zadnje dni treniral na Finskem, ima najboljše informacije o progi in tudi najboljše razvit občutek za vožnjo po mivki, kar bo njegova prednost,

je zaključil Zajec, ki s fanti na Finsko odhaja v sredo. Ob tem se je zahvalil za pomoč tudi staršem fantov, ki so zelo pomemben del reprezentančnega projekta, s katerim je imel kar nekaj dela na AMZS tudi Luka Mežan, sicer vodja področja avto-moto šport. Selektor ni pozabil niti na sponzorje, ki so omogočili, da je lahko reprezentanca opravila nekaj skupnih treningov in se odpravila na tekmovanje na sever Evrope ter se jim je iskreno zahvalil za podporo.

Mesec dni po mladinskem svetovnem prvenstvu, 25. septembra 2022, bo na sporedu še Pokal narodov v motokrosu, ki ga letos gosti prizorišče RedBud MX v Michiganu v Združenih državah Amerike. Po pogovoru s kandidati za zastopanje slovenskih barv in oceni stroškov, ki bi nastali pri organizaciji in izvedbi transporta ter udeležbi celotne ekipe v ZDA, in upoštevaje tveganja, ki v zadnjih mesecih nastajajo pri letalskih prevozih, je bil AMZS po tehtnem razmisleku primoran sprejeti odločitev, da je udeležba motokros reprezentance v ZDA v sezoni, ki je že do sedaj poskrbela za presežke in bo v zgodovino slovenskega (moto)športa vpisana z zlatimi črkami, neuresničljiv cilj.

Selektor Zajec s fanti: Novak, Vidović, Vrh in Oven (od leve). Manjka Peklaj, ki je že nekaj časa na Finskem.

Svetovno mladinsko prvenstvo v motokrosu bo potekalo od 26. avgusta do 28. avgusta 2022 v Vantaaju na Finskem. Tekmovalci bodo vozili v razredih z motorji s prostornino do 65 ccm, 85 ccm in 125 ccm.

Ključne besede


AMZSTim GajsermotokrosKlemen GerčarJaka PeklajMiha VrhŽan Ovenmladinsko svetovno prvenstvoAleš Zajecsvetovni prvaklicencaMX65MX85MX125Alex NovakreprezentancaTai Vidović

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

42

Priljubljenost članka

42

Shrani

Delite s prijatelji