V Dolini pod Kalom bo padla odločitev o državnih prvakih v motokrosu

V nedeljo, 11. septembra 2022, bodo člani AMD Šentvid pri Stični na znameniti progi Cukarca pripravili dirko odprtega državnega prvenstva Slovenije v motokrosu.


Tekmovalci, ki se potegujejo za točke odprtega državnega prvenstva Slovenije v motokrosu, se bodo v nedeljo pomerili zadnjič v letošnji sezoni. Organizacija dirke bo v rokah članov AMD Šentvid pri Stični, ki so v pripravo proge vložili veliko truda in energije. Steza bo zelo razgibana in sodi med tiste, ki jim radi pravijo "proga stare šole". Morebitne padavine, ki so napovedane za četrtek in petek, bodo zagotovo v pomoč pri pripravi proge. Če potem v nedeljo dežja ne bo, utegnejo biti pogoji za tekmovanje izvrstni. Tudi v primeru dežja bo teren pripravljen in dirka ne bi smela biti pod vprašajem, bržčas pa se bodo nato glede na razmere na progi prilagodili urniki voženj za mlajše kategorije.

V Dolini pod Kalom so letos sredi maja že uspešno izpeljali dirko za pokalno prvenstvo Slovenije.

Vozil bo tudi Jan Pancar

Pred gledalci in navijači se bo predstavil tudi član domačega društva Jan Pancar, ki je pretekli konec tedna končal s svetovnim prvenstvom v razredu MX2. Na dirko prihaja v vlogi enajstega na svetu v tem razredu in tudi okronan z naslovom najboljšega v odprtem italijanskem prvenstvu v razredu Prestige. To bo za slovenske ljubitelje motokrosa lepa priložnost, da v živo na delu vidijo voznika, ki sodi v sam vrh svetovnega motokrosa.

Progo smo zelo dobro pripravili. Upam na dobro udeležbo tekmovalcev in gledalcev. Posebej me pa veseli, da se bo zadnje letošnje dirke na domači progi udeležil tudi Jan Pancar, domačin, ki zelo dobro vozi v svetovnem motokros prvenstvu v razredu MX2,

je povedal Matej Šteh, sicer predsednik AMD Šentvid pri Stični, ki bo imel tudi odgovorno vlogo direktorja dirke.

Obetajo se napeti boji za naslove najboljših v posameznih razredih

Pred zadnjo preizkušnjo sezone sta znana prvaki v dveh od sedmih kategorij za državno prvenstvo. To pomeni, da lahko tokrat na progi Cukarca pričakujemo številne zanimive boje, ki bodo odločali o naslovih najboljših v slovenskem prvenstvu. V kategoriji MX65 najbolje kaže Alexu Novak (AMD Brežice), ki ima po petih dirkah zajetnih 30 točk prednosti, a drugouvrščeni Tai Vidović (AMTK Koper) bo zanesljivo želel pokvariti načrte Novaku.

Alex Novak ima v razredu MX65 pred tekmeci lepo prednost pred zadnjo dirko sezone državnega prvenstva.

Lukas Osek (Motocross-SKI Gajser team) v kategoriji MX85 bo poskušal nadoknaditi zaostanek desetih točk za Miho Vrhom (MX Bistrc). Slednji je pretekli konec tedna na radizelski progi dvakrat odpeljal zelo suvereno in bo tudi tokrat v vlogi favorita.

Miha Vrh je v dobri formi in bo skušal v lovu na naslov državnega prvaka v razredu MX85 verjetno unovčiti tudi mednarodne izkušnje.

Tudi med vozniki v kategoriji MX125 je še vse odprto. V najboljšem položaju je Žan Oven (AMD Šentvid pri Stični), ki bo na domači progi verjetno zelo motiviran. Vendar Tilen Demšič (AMD Orehova vas), ki je drugi v skupnem seštevku, se bo na vso moč trudil izničiti 14 točk zaostanka v skupnem seštevku.

V razredu MX125 je pred zadnjo dirko v najboljšem položaju Žan Oven.

Zadnja dirka kariere za Petra Irta

Luka Milec (AMD Orehova vas) je v razredu MX2 že državni prvak, a njegov motiv je jasen. Sezono na slovenskih motokros dirkah bo želel končati nepremagan ter tako v velikem slogu potrditi, da je letos prepričljivo najboljši v tej kategoriji.

Luka Milec je že dirko pred koncem neulovljiv za tekmece v razredu MX2, a na progo Cukarca prihaja z izzivom ostati nepremagan v posameznih vožnjah.

Tudi v najmočnejšem razredu MX Open je prvak znan. To je Peter Irt (AMD Irt brothers), ki bo tokrat zadnjič vozil za točke državnega prvenstva, saj je pred časom objavil, da končuje tekmovalno pot. Zanesljivo se bo skušal od tekmovanj posloviti v čim lepši luči, a ob napovedanem nastopu Jana Pancarja ga bržčas čaka izjemno težka naloga, če se bo želel prebiti na koncu na najvišjo stopničko na zmagovalnem odru.

Peter Irt je napovedal, da po dirki v Dolini pod Kalom končuje kariero tekmovalca v motokrosu.

Med mlajšimi veterani najbolje kaže Simonu Lavrinu (AMD Slovenske Konjice), ki ima lepih 22 točk prednosti pred Leonom Feršem (AMD Vurberk). Vseeno se bo moral za naslov državnega prvaka še malce potruditi.

Simonu Lavrinu se v razredu veterani 40 nasmiha naslov državnega prvaka.

V starejšem veteranskem razredu pa Boštjan Braniselj (MSK Notranjska) za naslov državnega prvaka potrebuje le šest točk, saj drugouvrščeni v skupnem seštevku Zlatko Vaupotič (MSK Notranjska) zaostaja že 44 točk.

Boštjan Braniselj potrebuje za osvojitev najboljšega v razredu veterani 50 še šest točk v zadnjih dveh vožnjah sezone.

Brez dvoma se v nedeljo obetajo zelo zanimivi boji na progi, ki bi utegnila postreči z zelo atraktivnimi in hitrimi vožnjami tekmovalcev. Zato vabilo gledalcem, da se udeležijo dirke in s svojo prisotnostjo ob progi dajo vsem voznikom še dodaten motiv za čim boljše vožnje in čim višje uvrstitve na zadnji preizkušnji za točke odprtega državnega prvenstva Slovenije v motokrosu v letu 2022.

Uradni treningi bodo na sporedu po razporedu že v nedeljo malce po 8. uri, prva vožnja pa je predvidena ob 10.50, ko se bodo na progo podali v obeh veteranskih kategorijah. Zadnja vožnja dneva je načrtovana s štartom ob 17.10, okrog 18. ure pa nato sledi svečana podelitev priznanj za najboljše. Podrobnosti najdete na tej povezavi.

Ključne besede


AMZSmotokrosdržavno prvenstvoMX2MX openpokalno prvenstvoMX50MX65MX85MX125AMD Šentvid pri Stični

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

20

Priljubljenost članka

20

Shrani

Delite s prijatelji