"Sedemnajst let sem se poklicno ukvarjal z hujšimi prometnimi nesrečami in videl preveč psihične in fizične bolečine ljudi. Ob tem je bilo dostikrat očitno, da bi lahko voznik ob ustreznem poznavanju svojega vozila in znanju obvladovanja vozila nesrečo preprečil."

"Ker sem si želel prispevati k večji varnosti v cestnem prometu, sem se odločil za pot inštruktorja varne vožnje. Zelo rad delam z ljudmi, zato mi je v veselje, da lahko svoje znanje prenašam na ostale udeležence v cestnem prometu, na zelo visokem nivoju v sodobnem AMZS Centru varne vožnje na Vranskem."

"Že kot osnovnošolca so me zanimali motorji in avtomobili. Spomnim se trenutkov, ko sem sam pridobival znanje za samostojno udeležbo v cestnem prometu. Takratne avtošole so nam dale le toliko znanja, da smo se lahko samostojno vključili v cestni promet. Rezultat takšnega znanja pa je vse preveč mrtvih na slovenskih cestah. Že po končani srednji šoli sem se začel aktivno ukvarjati z izobraževanjem mladih. Najprej kot inštruktor v avtošoli kasneje pa kot predavatelj prometnih predpisov. Inštruktor varne vožnje sem približno deset let. V tem času sem tako izobraževal sebe kot tudi udeležence tečajev. Najraje delam z mladimi, to je z vozniki začetniki, saj ti potrebujejo največ dodatnega znanja po opravljenem izpitu. Avtošole jim vsega tega, kar jim dodamo inštruktorji varne vožnje na poligonu, ne morejo dati. Trudim se da bi tečajnike predvsem pa mlade voznike prepričal z argumenti, da je hitrost tista, ki ubija. Zelo sem zadovoljen, ko slišim komentarje mladih po končanem tečaju, da je bil tečaj odličen, da so se veliko naučili in da se bodo od sedaj naprej v prometu obnašali drugače."

"Osebno mislim, da s tem pripomorem k temu, da bo na Slovenskih cestah čim manj smrtnih žrtev. Predvsem je potrebno zmanjšati število mrtvih med mladimi. To mi je osnovno gonilo in v veliko veselje mi je, da s svojim znanjem in izkušnjami pripomorem k temu, da se stanje kakršnega imamo danes bistveno izboljša. Zato sem tudi inštruktor varne vožnje."

"Kaj lahko storimo danes, za bolj varno vožnjo jutri? Skozi dolgoletne izkušnje in neštete situacije na cesti, želim vzpodbuditi voznice in voznike, tako začetnike, kot tudi tiste "izkušene", da nadgradimo pridobljeno znanje. S tem, bomo poskrbeli za našo večjo varnost v cestnem prometu."

 

"V dosedanji poklicni poti sem prevozil mnogo kilometrov in spoznal veliko ljudi. Delo inštruktorja v AMZS Centru varne vožnje je zanimivo saj si v stalnem kontaktu z ljudmi, ki želijo izpopolniti svoje znanje v vožnji z avtomobilom."

"Delo v odličnem timu in zgledno urejenem poligonu varne vožnje na Vranskem, pa je ob zahvali ali stisku roke tečajnikov še dodatna motivacija, spodbuda pa tudi obveza, da bom to delo še bolj zavzeto opravljal tudi v prihodnje. Upam, da se bo delo s tečajniki predvsem pa zavest o varni vožnji, iz našega centra preselila tudi na naše ceste."

"V petnajstih letih aktivnega delovanja na področju izobraževanja voznikov, kot učitelj vožnje, sem poskušal mlade voznike usmerjati v bolj strpno in varno vožnjo, jih preko teorije seznanjal z nevarnostmi na cesti. V sodobnem AMZS Centru varne vožnje lahko svoje teoretično znanje in dolgoletne izkušnje prenašam udeležencem tečajev, kateri lahko svoja znanja nadgrajujejo in preizkušajo na poligonu. Seznanjajo se z dejanskimi nevarnostmi, v katere lahko zaidejo na cesti, kjer ni popravnih izpitov. »Da bomo varni danes in jutri, vozimo varno in strpno«."

"Že kot otroka me je navduševalo brnenje motorja motornih koles in avtomobilov. Ker obožujem adrenalin, sem začel v mladosti že hitro pridobivati različne izkušnje nepredvidljivih situacij na prometnih cestah in izven nje. Marsikatera izkušnja se je končala tudi zelo boleče. Ker takrat še ni bilo ustreznih poligonov, površin, kjer bi lahko z motornimi vozili varno trenirali, in strokovnih učiteljev, ki bi nas lahko poučili o različnih nepredvidljivih situacijah in nevarnostih na cesti, smo te morali spoznavati sami.
Po končani srednji šoli sem se zaposlil kot prometnik v Ljubljani in bil pogosto priča tragičnim prometnim nesrečam, kjer je bil v večini primerov razlog neznanje oziroma napačno reagiranje voznikov povzročiteljev. Po skoraj 10 letih dela na področju prometne varnosti se mi je prebudila misel, da lahko naredim kaj več za varnost v cestnem prometu. Opravil sem usposabljanje za učitelja vožnje kot tudi za predavatelja cestnoprometnih predpisov in postal aktivni učitelj vožnje ter tako že sodeloval pri vzgoji mladih voznikov. Ob neprestani želji po pridobivanju novih znanj in izkušenj se mi je ponudila priložnost, da sem jih nadgradil na področju prometne varnosti v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. Na osnovi strokovno usposobljenih inštruktorjev sem pridobil certifikat trenerja varne vožnje.
Po številnih izobraževanjih sem tako postal aktivni inštruktor varne vožnje v sodobnem centru na Vranskem.
Veseli me, da lahko na različnih tečajih motornih vozil udeležencem podajam vse doseženo znanje in izkušnje, katerih del tega sem moral v mladosti iskati sam. In menim, da na ta način lahko še dodatno vplivam na varnost v cestnem prometu."

"Nekaj mesecev po dopolnjenem 18. letu sem opravil vozniški izpit. Nato je trajalo dalj časa, da sem začel redno voziti in pridobivati izkušnje. Ena izmed izkušenj je bila tudi prometna nesreča, ki je na srečo terjala samo zvito pločevino. Ker sem želel odgovore na temo varnosti v prometu, sem se najprej izučil za učitelja vožnje, vmes opravil še izpite za vse ostale kategorije motornih vozil in po približno dvajsetih letih poučevanja to nadgradil še z izobraževanjem za trenerja varne vožnje. Po opravljenem usposabljanju med vrhunskimi inštruktorji na Vranskem sem postal tudi sam del izjemne zgodbe na temo varnosti v prometu. Pridite. Neprecenljivo."

"Preden sem začel opravljati delo inštruktorja, sem v svojem poklicu veliko delovnega časa preživel na cesti. Opazoval sem vedenje voznikov in zdaj lahko to z več izkušnjami prenesem v delo AMZS inštruktorja varne vožnje na Vranskem. V podjetju sem že dalj časa in s postopnim napredovanjem sem se lahko izobraževal pod budnim očesom kakovostnih inštruktorjev. Ponosen in vesel sem, da lahko predajam znanje voznikom, ki želijo biti varni udeleženci cestnega prometa. "

"Že v rani mladosti me je začel zanimati volan in vse, kar je povezano z njim. Z veliko vnemo sem spremljal promet in motošport. Moja največja mladostniška želja je bila postati voznik. Od pridobitve vozniškega dovoljenja sem prevozil že ogromno kilometrov, dosti zaradi službe, še več pa iz čistega užitka, ki mi ga predstavlja vožnja. Na cesti sem doživel nešteto nepredvidljivih situacij, in ko se mi je ponudila priložnost stopiti ob stran vrhunski ekipi AMZS Centra varne vožnje na Vranskem, sem z velikim veseljem sprejel izziv, da s svojim znanjem in izkušnjami pomagam narediti korak bližje varnejši prihodnosti na naših cestah in prispevati svoj košček v mozaiku truda Centra varne vožnje za dvig vsesplošne prometne kulture in varnosti na slovenskih cestah."

"Avtomobili so mi bili položeni v voziček. Starša sta me že po 14-ih dneh peljala na tehnični pregled Rally-a Saturnus, pri 4 mesecih pa na prvo dvodnevno dirko v Velenje. Po očetu sem podedoval strast do tekmovanja, snemanja in na splošno obiskovanja številnih dirk. Ponosen in hvaležen sem za številne koristne izkušnje, ki sem jih prejel na tekmovanjih, tudi v državnem prvenstvu rally-a. Ko je bila leta 2012 organizirana dirka paralelnega rallycross-a na Vranskem, sem prvič videl objekt in bil naravnost navdušen. Vedno sem imel željo po učenju varne vožnje in obvladovanja avtomobila v nepredvidljivih situacijah. Verjamem, da lahko s svojim znanjem in izkušnjami, tako iz dirk, kot prevoženimi kilometri, veliko prispevam pri izobraževanju in varni vožnji udeležencev v prometu."

"V življenju se vse zgodi z razlogom. Prijeten splet okoliščin me je pripeljal do tega, da sem postal član izvrstne ekipe vrhunsko usposobljenih inštruktorjev varne vožnje v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. V svoji petnajstletni poklicni karieri policista na postaji prometne policije Ljubljana sem bil žal večkrat priča posledicam hudih prometnih nesreč, ki bi jih lahko vozniki s pravilno reakcijo preprečili ali vsaj omilili posledice. Sem velik zagovornik dela z mladimi, saj so oni tisti, s katerimi lahko dosežemo boljšo kulturo v cestnem prometu, ki je žal v Sloveniji slaba. Biti policist in inštruktor varne vožnje je poslanstvo, je del življenja. S svojim delom kot inštruktor varne vožnje v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem se bom trudil, da bodo naše ceste varnejše in da bodo lahko vozniki preprečili nastale kritične situacije v cestnem prometu ter posledično prispevali k uresničitvi vizije 0 (prometne nesreče brez hudih telesnih poškodb in brez smrtnih žrtev)."

"Življenje je prekratko, da bi izgubljali čas s stvarmi, ki jih ne počnemo s srcem. Pot me je leta 2010 prvič pripeljala v Center varne vožnje na Vranskem in vse od takrat sem vedel, da želim tudi sam postati del te elitne inštruktorske ekipe.
Po izobrazbi sem mag. inž. prometa, že od začetka svoje študijske kariere pa me je zanimalo predvsem področje prometne varnosti. Sedaj imam možnost, da tudi sam prispevam svoj del k izboljšanju le-te v Sloveniji, zato svoje delo jemljem z veliko mero odgovornosti.
V svoji vozniški karieri sem naredil že precej kilometrov, tako z avtomobilom kot tudi z motorjem. Odkrivanje najlepših razgledov v kombinaciji z obvladovanjem motorja je moja strast, verjetno si ravno zaradi tega želim delati predvsem z motoristi.
Biti del ekipe na Vranskem je zame privilegji in čast, delo z ljudmi pa izziv, ki mi je v veselje. Se vidimo na Vranskem!"

"Kot voznik inštruktor sem honorarno delal že v času študija. Ogromno časa sem prevozil na cestah po Sloveniji, Evropi in ZDA, pri čemer sem doživel ogromno prijetnih in manj prijetnih situacij. Zaradi uživanja v vožnji in veselja po predajanju znanja je v meni tlela želja po nečem večjem. Ves čas sem bil povezan z izobraževanjem in poučevanjem na različnih področjih, od športa, gasilskih veščin, do drugih, vezanih na mojo poslovno pot. V tem času nisem zanemarjal izobraževanja in izpopolnjevanja, kar sem nadgradil z znanstvenim magisterijem na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Zavedanje o pomenu izobraževanja in učenja je ves čas izredno visoko, tudi na področju varne vožnje. Prvi stik s centri varne vožnje sem imel že pred kar nekaj časa v Nemčiji, kjer začenjaš ceniti svoje (ne)znanje varne vožnje. S spoznavanjem vrednot varne vožnje in vpetosti v promet sem želel nekaj vrniti, zato je bila pot za pridobitev licence trenerja varne vožnje logična posledica. Splet okoliščin me je pripeljal v AMZS Center varne vožnje na Vranskem, kjer sem se še dodatno izpopolnjeval pod budnim očesom vrhunskih inštruktorjev. Ponosen sem, da sem inštruktor varne vožnje na Vranskem, ponosen na svoje delo oz. poslanstvo, predvsem pa me motivira zadovoljstvo tečajnikov, ki nadgrajujejo svoje znanje in se zavedajo pomena varnosti na cesti."

"Za vonj po bencinu me je navdušil oče, ki je bil v motokrosu mehanik in velik navdušenec nad kros motorji. Bil je tudi član AMD Velenje. Navdušil me je nad tekmovanjem, a sem lahko po progi vozila le s kolesom BMX, z motorji mi še ni dovolil. Po osnovni šoli sem se navdušila nad policijo, prometom in hitrostjo, vendar vpis na prometno šolo za dekleta še ni bil mogoč. Sanje o policiji se kljub šolanju na srednji zdravstveni šoli še niso končale. Leta 2003 sem se zaposlila v policiji in spoznala, da me še bolj zanimata promet in prometna varnost. Šest let kasneje so se mi uresničile sanje in postala sem prva prometnica na celjskem, tudi edina ženska v kolektivu in prva motoristka. Z leti dela na terenu, kjer sem dobro spoznavala tudi samo sebe, sem spoznala, da je pomembno, da si najprej človek, potem policist. Sem mama in že od malega svojo hčer vzgajam o pomenu varnosti v prometu. Zaradi obravnavanja najhujših prometnih nesreč sem se zamislila nad kulturo, znanjem voznikov in se vprašala, kaj bi lahko naredili bolje. Zelo sem vesela, da me je pot pripeljala v AMZS Center varne vožnje, kjer sem dobila priložnost pridobiti nova znanja in pridobiti širšo sliko celotne prometne varnosti. Verjamem v AMZS programe, verjamem, da lahko s tem zagotovimo, da bodo – bomo, ljudje v prometu udeleženi bolj varno."

"Življenjska pot posameznika utira včasih čudna pota, vendar z namenom. Ogromno ur svojega življenja sem preživel na cesti, saj sem moral zaradi službe in življenja voziti različne vrste prevoznih sredstev. Ko človek preživi toliko časa za volanom in je dnevno soočen s problemi, ki se dogajajo v prometu, ko ima možnost, da preizkusi različne tehnologije, ki so vgrajene v avtomobilih. Ko ugotavlja, kaj so prednosti in slabosti teh tehnologij, ko uživa v »roadtripih« in vožnjah. Ko ima možnost spoznati inštruktorje varne vožnje na tečajih, da izpopolnjuje svoje znanje, ko v debatah z ljudmi ugotavlja, da je znanja in zavedanja, kaj je varna vožnja, še premalo. In nenazadnje, ko je soočen s trenutkom, da izgubi znanca v prometni nesreči zaradi napak, ki so se zgodile pri voznikih ali pa pri »nedolžnih« čakajočih v koloni. Potem se ti vse skupaj poklopi. In ko dobiš možnost, da svoje znanje izpopolniš in dobiš možnost, da ga v ekipi strokovnjakov še nadaljnje izpopolnjuješ in prenašaš na druge voznike, jih prepričaš, da je promet lahko varnejši in boljši, potem si dosegel svoj cilj. Cilj je narediti nekaj za boljšo varnost, kulturo in sobivanje v prometu."

"Prepričan sem, da me je s cestnim prometom »zastrupil« oče, ki je bil poklicni voznik tovornjaka. Že kot otroka me je peljal na vožnjo s traktorjem, tovornjakom, motorjem, skratka vsem, kar poganja motor na notranje izgorevanje. Po končani kadetski šoli za policiste sem se odločil za delo »prometnega policista«. Vzrok za to je bila gotovo privzgojena ljubezen do vsega tega. Kmalu sem ugotovil, da me privlači tudi pedagoško delo. Začel sem kot inštruktor v šoli vožnje v Policijski akademiji in kasneje tudi predaval bodočim policistom, občinskim redarjem, cestninskim nadzornikom, carinikom, gasilcem. Vsem, ki so potrebovali usposabljanja in izobraževanja s področja varnosti v cestnem prometu. Kot predavatelj sem sodeloval tudi z drugimi šolami v Sloveniji, ki imajo v svojem programu predmetnik, ki je tako ali drugače povezan z varnostjo cestnega prometa. Študij na visoki šoli sem posvetil svoji »prvinski ljubezni«. Po dobrih 20 letih pedagoškega dela sem se odločil za nov izziv. Pridružil sem se zelo strokovni in profesionalni ekipi strokovnjakov v Centru varne vožnje na Vranskem. Vesel sem, da lahko svoje poslanstvo in ljubezen do dela še nadgrajujem in prispevam svoj prispevek v mozaiku »vizije 0 mrtvih v prometu"

"Že od malih nog naprej sem avto-moto navdušenec. Spomnim se, ko smo z očetom in stricem hodili na motokros, rally in cestno-hitrostne dirke. Vonj TTS-ja, ki ga za seboj puščajo »cwajarji«, pozna vsak avto-moto navdušenec. To je vonj nasmeha na obrazu, vonj užitka, adrenalina, to je vonj življenja.

Kot motorist sem ljubitelj starodobnih motociklov. Zakaj, se sprašujete? Razlogov je več, ker te ne silijo v hitro vožnjo, ampak so uživaški, ker imajo dušo, ker moraš motocikel in njegove muhe spoznati, da se razumeta. Takrat postane vez med voznikom in motorjem nekaj posebnega, užitek pa je zagotovljen. Tudi če ob njem le sediš in ga občuduješ. Prav tako že vrsto let, kot predstavnik Slovenije, organiziram sicer istočasni svetovni dogodek - dobrodelno vožnjo, imenovano Distinguished Gentleman's Ride, s katero opozarjamo na moške bolezni, rak na prostati in duševne stiske moških, ki so v večini še vedno tabu teme.

Skoraj desetletje sem deloval kot avto-moto novinar, vozil na stotine različnih vozil in posledično preživel veliko kilometrov na cestah. Dodobra sem spoznal promet, pasti v njem in seveda tudi prometno problematiko, vsem znano gnečo, aroganco in mnogokrat neznanje.

V tistem času sem se spoznal z AMZS Centrom varne vožnje na Vranskem. Zdelo se mi je, da je tak sodoben center v Sloveniji rešitev za izboljšanje prometne varnosti. Ključno je zavedanje, da vsakdo lahko odločilno prispeva k izboljšanju (varnosti) prometa, če je sam dober zgled drugim. Z vsakim tečajem se trudim, da se udeleženci programov tega zavedajo in iz poligona odidejo kot boljši vozniki, kot boljši ljudje."

"Ob besedi avto se tako ali drugače začne oziroma konča moj delovni dan. In dobesedno vsak delovni dan. Dolgoletna služba reševalca v nujnem reševalnem vozilu v ZD Slovenska Bistrica in pred leti gasilca v okviru Gasilske enote širšega pomena Slovenska Bistrica kot tudi občasnega šoferja avtobusa na izletih po Evropi v meni vzdržujejo visok nivo adrenalina in zbranosti. V vsem tem času sem bil kot reševalec in gasilec priča mnogim prometnim nesrečam, tudi z najhujšimi posledicami. In sedaj je prišlo na vrsto še delo inštruktorja varne vožnje. S tem sem zapolnil še zadnjo vrzel, ki mi je manjkala. Uživam v dinamičnem delu z ljudmi, ki mi ponuja nepozabne trenutke, nova spoznanja in izkušnje ter me nenazadnje zelo veseli. Delo za volanom predstavlja zame stimulativno delovno okolje, kandidati na tečajih pa mi nudijo cono udobja, ki mi je pisana na kožo. Z vsakim tečajem se trudim, da bi svoje izkušnje iz ceste prenesel na tečajnike. Pred časom me je nekdo vprašal, kako lahko opravljam vsa ta dela hkrati in se ne naveličam? Moj odgovor je bil preprost: Ker uživam v tem! Uživam v vsem kar mi je dano, iščem nove izzive in rad spoznavam nove ljudi. Vedno je dovolj časa. Enako učim tudi svoja sinova »Delajta vedno to kar vaju veseli«. V čedalje bolj spreminjajočem se svetu, ki ga tempo življenja neusmiljeno priganja, je kakovosten čas, ki ga preživimo drug z drugim, vrednota, ki vedno bolj sili v ospredje. Vsak izmed nas pa se mora zavedati, da je sam kreator lastnega zadovoljstva. Za volanom ali pa kje drugje."

 "Zgodila so se naključja. V sredini, kjer sem kot prometnik delal pri obravnavi prometnih nesreč, sem bil znan kot neustavljiv motorist. Ko sta dva sodelavca v službi izgubila življenje v nesreči z motorjem, so me po naključju poslali na obvezno usposabljanje za večjo varnost vožnje. Tega se takrat nisem zavedal, vendar, postavili so se temelji za varno vožnjo motoristov, kar so takoj izkoristile »Furije«, prvi ženski moto klub in me zadolžile, da jim odkrijem skrivnosti varne vožnje. To je bil moj prvi Tečaj varne vožnje. Zanimiv, dinamičen hobi, je bil prvi in dober občutek. In ker ženske ne morejo biti tiho, se je začelo. »Še nas nauči, pa nas, še k nam pridi, ...« so se javljali motoristi in klubi. Naključni razgovor moje žene z motoristko je bil vzrok, da sem napisal prvi članek o varnosti motoristov. Naključni obisk ustanovitelja treninga voznikov iz Nemčije, ki je iskal novince zunaj meja, me je po tednih nemškega drila v avtu in na motorju pripeljal do prvih strokovno priznanih licenc. Naključno kramljanje znanca z odgovornimi za varnost motoristov v Evropi in potrebnih spremembah me je vodilo v evropske projekte. Naključno se je pojavil še AMZS, ko so potrebovali nekoga za postavitev ekipe inštruktorjev za novi poligon varne vožnje."

"Naključja so moje življenje potem, ko sem več kot 20 let na cestah neposredno doživljal tragedije, gledal poškodovane, mrtve - tudi otroke in mlade, v zadnjih 15. letih spremenila, saj mi tisoči zadovoljnih, hvaležnih voznic in voznikov motorjev ter avtomobilov dajejo upanje, da sem jim s svojim znanjem in zagnanostjo mogoče omogočil preživetje na cesti in prihranil trpljenje njim in bližnjim. Zato sem inštruktor. Inštruktor AMZS. Hvaležen naključjem in ponosen na svoj hobi."

 

AMZS darilne kartice

Podarite tečaj varne vožnje, AMZS članstvo ali vrednostno kartico za storitve v AMZS centrih po Sloveniji.

Več

Oglasna sporočila