Žagar v polfinalu, na koncu osmi

Gorzow je bil prizorišče tretje dirke svetovnega prvenstva v speedwayju. Matej Žagar se je prvič letos prebil med osmerico najboljših.


Najboljši speedway vozniki sveta so se zbrali v Gorzowu na Poljskem, kjer so se tretjič v sezoni merili za točke svetovnega prvenstva. Med speedway elito je z licenco AMZS slovenske barve zastopal Matej Žagar, ki je na prvih dveh preizkušnjah sezone zaostal za načrti in pričakovanji. V Vroclavu se mu v dveh dirkah ni uspelo niti enkrat prebiti v polfinale.

Dirko na stadionu Edward Jancarz je Žagar začel kar s prvo vožnjo, v kateri je imel na glavi modro čelado oziroma z B štartnega položaja. In kar takoj je prišlo do padca, ki se mu je naš serijski državni prvak izognil. Na tleh sta se znašla Patryk Dudek in Anders Thomsen, k sreči pa sta jo odnesla brez poškodb. V ponovljenem štartu je slovenski šampion odpeljal zelo dobro ter zasedel drugo mesto. Drugič je bil Žagar na štartu v šesti vožnji. Z belo čelado oziroma s pozicije C se je v prvi ovinek pognal zelo dobro. Takoj je prišel na drugo mesto, v zadnjem krogu celo za nekaj trenutkov prevzel vodstvo, nato pa ciljno črto tudi zaradi zelo tvegane vožnje Maxa Frickeja prečkal drugi.

Druga mesta Žagarja pripeljala v polfinale

Na zelo hitri progi, kot so povedali tekmovalci, se je Žagar na štartu tretjič pojavil v deseti vožnji. V prvi ovinek se je izstrelil s štartne pozicije D. Z rumeno čelado se je ob koncu prvega kroga prebil na drugo mesto, ki ga je nato zadržal do konca ter si pripravil lepo izhodišče za zadnji preostali vožnji oziroma za preboj v polfinale. Četrtič je slovenski speedway as štartal v štirinajsti vožnji, in sicer na poziciji A z rdečo čelado. Skrajno notranje štartno mesto ni bilo idealno, a se je dobro znašel v ostri konkurenci ter uspel ciljno črto vnovič prepeljati na drugem mestu. Osemnajsta vožnja je pomenila peti Žagarjev nastop večera v Gorzowu. Z modro čelado oziroma pozicije B se mu štart ni posrečil. Vseskozi se je boril, a tekmecev ni več uspel ujeti in je skozi cilj pripeljal na četrtem mestu. Vseeno pa je to zadostovalo za uvrstitev med osmerico, ki si privozila polfinale.

Majhna napaka in finale je ušel iz rok

Ker je zasedel osmo mesto po dvajsetih vožnjah, Žagar ni imel možnosti izbire štartnega mesta. Ostala pozicija D in z rumeno čelado se je odločno pognal v prvi ovinek. Iz njega je pripeljal na drugem mestu, potem pa se mu je primerila drobna napaka, zaradi katere je zdrsnil na četrto mesto in na tej poziciji prečkal ciljno črto. Na koncu mu je pripadlo osmo mesto in novih devet točk v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo. Zmage na dirki se je veselil branilec naslova svetovnega prvaka Bartosz Zmarzlik, drugo mesto je osvojil Jason Doyle, tretje pa Fredrik Lindgren.

Četrta dirka bo na sporedu že jutri 12. septembra 2020, ponovno pa bo potekala na ovalu stadiona Edward Jancarz v Gorzowu na Poljskem.

REZULTATI

Končni vrstni red dirke: 1. Bartosz Zmarzlik (Pol) 20, 2. Jason Doyle (Avs) 18, 3. Fredrik Lindgren (Šve) 16, ... 8. Matej Žagar (Slo) 9 točk, ...

Skupno (3/8): 1. Maciej Janowski (Pol) 48, 2. Bartosz Zmarzlik (Pol) 47, 3. Fredrik Lindgren (Šve) 46, ... 10. Matej Žagar (Slo) 21 točk, ...

Ključne besede


Matej Žagarspeedwayspeedway grand prixsvetovno prvenstvo v speedwayu

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

6

Priljubljenost članka

6

Shrani

Delite s prijatelji