Hitra jeza na cesti nas veliko stane

Ljubljana, 09.10.2013

Podatki z evropskih cest, kot tudi iz ZDA, kažejo, da število jeznih voznikov in različnih načinov izražanja jeze na cesti v zadnjem desetletju relativno strmo narašča. Rezultati mednarodnih raziskav so tudi pokazali, da je jeza na cesti posledično povezana z nepremišljenimi odločitvami, hitro vožnjo, tveganim vedenjem, prometnimi prekrški, kot tudi prometnimi nesrečami.

Da bi preverili, v kolikšni meri to drži, smo v AMZS CVV na Vranskem izvedli študijo, v kateri smo ugotavljali ali so tisti vozniki, ki so nagnjeni k impulzivnemu reagiranju in hitri jezi v prometu, pogosteje obravnavani zaradi prometnih prekrškov. Naša raziskava je dala podobne rezultate, kot tovrstne študije v tujini: vozniki, ki težko zadržijo svojo jezo, naredijo več prekrškov oziroma so zaradi prekrškov pogosteje obravnavani, kot tisti vozniki, ki lahko kontrolirajo svojo jezo.

V naši raziskavi smo zajeli vzorec 180 voznic in voznikov, ki so se udeležili različnih tečajev in programov AMZS Centra varne vožnje na Vranskem. Udeleženci so imeli različno število kazenskih točk, od 0 do 18 točk, ko vozniku sledi odvzem vozniškega dovoljenja.
Udeležencem smo dali listo več kot 30 najpogostejših situacij, ki v prometu pogosto povzročajo hudo kri, ter jih prosili, naj ocenijo svoje tipične reakcije v teh situacijah. Nekaj primerov takih situacij je navedenih spodaj.

Primeri situacij, ki pogosto povzročajo jezo:

 • Voznik vas je prehitel in parkiral v parkirni prostor, ki ste ga čakali vi.
 • Voznik vozi počasi po prehitevalnem pasu in ovira promet.
 • Nekdo vozi tik za vami - brez varnostne razdalje.
 • Nekdo je zapeljal pred vas, ne da bi se prepričal, če je varno.
 • Zavili ste po bližnjici in obtičali v zastoju.
 • Nekdo, ki vam ponoči prihaja nasproti, ne ugasne dolgih luči.
 • Zapeljali ste v neoznačeno luknjo na cesti.
 • V sosednjem avtu vam nekdo kaže žaljive kretnje.
 • Prevozili ste radarsko kontrolo.
 • Voznik v avtu pospešuje, med tem, ko ga prehitevate.
 • Voznik je počasen pri parkiranju in je naredil zastoj.
 • Na kolovozu je pred vami zelo počasno vozilo, ki vas ne spusti naprej.

Udeleženci naše študije so poročali o tem, kako močno jih razburijo tovrstne situacije ter katere so njihove najbolj tipične reakcije v takih okoliščinah. Med tipičnimi reakcijami v takih situacijah so npr. trobljenje, mahanje in različne kretnje, pospeševanje ali zaviranje, ter komentarji, kot so npr. “Kdo je temu dal izpit!“, “Še eden, ki misli, da je najpametnejši!”, ”Idiot!”, “Pokazal mu bom hudiča!“, “Niti pogledal ni!“.

Rezultati naše študije so pokazali, da so vozniki, ki jih situacije, kot so omenjene zgoraj, bolj razjezijo, tudi bolj nagnjeni k temu, da jih zaradi različnih prometnih prekrškov pogosteje ustavi policija in naberejo več kazenskih točk. Rezultati, ki smo jih zbrali v okviru naše raziskave, potrjujejo podatke iz tujine in kažejo, da je pri voznikih nagle jeze večja verjetnost, da bodo zaradi svoje vožnje kaznovani, tako z denarnimi kaznimi kot tudi s kazenskimi točkami.

 

Oglasna sporočila