Pešec na cesti, izsiljevanje prednosti, uporaba mobitela, alkohol, neprilagojena hitrost…

To je le nekaj dejavnikov, s katerimi se vsak voznik vsakodnevno sooča v realnosti. Kako odreagirati in kakšne so naše reakcije ob tovrstnih kritičnih situacijah je izziv za vse tiste, ki se trudimo dvigniti varnost na naših cestah na višji nivo.

Konkretne situacije bi bilo v realnosti zelo težko prikazovati, zaradi nevarnosti udeležencev v prometu. Zaradi tega smo želeli konkretne kritične situacije prikazati na varen in zelo realističen način. V ta namen smo pridobili simulator varne vožnje s katerim bomo lahko našim udeležencem tečajev in širše javnosti nevarne situacije in predvsem njihove reakcije predstavljali v virtualnem svetu. Na simulatorju bodo udeleženci soočeni z nepredvidljivimi situacijami z vsakdanjega prometa (megla, dež, sneg, različne nesreče, nepričakovane situacije, pešci, kolesarji, itd.), pri čemer se bo lahko po vsaki končani vožnji opravila analiza. S tem bomo pridobili večje zavedanje voznikov, o pomenu reakcijskega časa, neprilagojene hitrosti in tudi same tehnike vožnje. Analiza bo kandidatom omogočala popravke vožnje in večjo kontrolo nad svojimi reakcijami. To pa je dodana vrednost za vse voznike, od mladih do starejših, izkušenih voznikov.

Simulator, ki bo v uporabi, je plod dolgoletnega razvoja Šolskega centra Velenje, MICa, s katerim so realnost vožnje na najboljši možen način približali virtualnemu svetu. Ne gre za video igro, ampak pripomoček, s katerim bodo naši inštruktorji varne vožnje lažje dokazovali nevarnost vožnje in ozaveščali vse voznike o njihovi pomembni vlogi v prometu oz. morebitnih posledicah lastnih, nenadnih reakcij.

To je prvi tovrstni simulator varne vožnje na področju Slovenije in vsekakor bomo z njim še naprej dvigovali zavest in odgovornost vseh voznikov!

Zato vas vabimo, da nas obiščete in ga preizkusite ter se o zgoraj navedenih trditvah prepričate tudi sami – ne bo vam žal.

Oglasna sporočila