Virant in Pancar najhitrejša pod viaduktom Škedenj

Razgibana motokros steza pod avtocestnim viaduktom Škedenj je prvo septembrsko nedeljo, ko je na drugem koncu sveta Tim Gajser postal svetovni prvak MXGP, gostila motokrosiste za pokalno in amatersko tekmovanje. Prav na tovrstnih dirkah in ne tej stezi, se je najmlajši svetovni prvak v kraljevem MXGP razredu kalil in treniral.


Tudi zato so dirke za pokalno in amatersko tekmovanje izredno pomembne, saj so valilnica novih, mladih talentov, morda nekoč bodočih prvakov. Na to nedeljo je verjetno marsikdo od najmlajših tekmovalcev pomislil, da bo nekega dne tudi on kot veliki Tim Gajser.

Mnogi pravijo, da se mladi, komaj šestnajstletni Jan Pancar uspešno vzpenja po strmi in zahtevni lestvi motokrosa. Nenazadnje pa je njegov potencial prepoznal tudi Bogomir Gajser in ga povabil v slovensko reprezentanco na prihajajočem pokalu narodov v motokrosu. Če Janu na predhodni dirki nekako ni šlo najbolje, pa je tokrat pokazal, da je nadarjen mladenič, ki ima hitrost. Z zmago v kategoriji MX2 R1 pred Anejem Dopliharjem, ki je vedno med najhitrejšimi v kategoriji MX2, je v ključnem trenutku sestavil popolno drugo vožnjo in s tem stopil na najvišjo stopničko. Tretje mesto je osvojil rahlo poškodovani Miha Bubnič.

V najmočnejšem razredu Open R1 je slavil Rok Virant pred Theom in Miho Urbasom, predstavnikoma domačega kluba AMD Slovenske Konjice. Theo je drugo vožnjo na dirki komajda ujel, saj mu je v prvi vožnji ponagajala tehnika in sta z očetom do zadnjih sekund popravljala motor. Na koncu vse dobro, bi lahko rekli, edino krvavi žulji na dlaneh niso najboljša popotnica za nov začetek tedna, ki si jih je Theo, sicer poklicni vojak, pridelal predvsem zaradi pomanjkanja treninga na motociklu.

 

Razred MX2 R2 je minil v znamenju boja do zadnjega kroga med prvimi tremi v obeh vožnjah. Jan Hribar jo je na koncu odnesel z zmago, Nace Vegelj z drugim mestom in Tadej Dolinar s tretjim. Kategorjia Open R2  je bila najbolj izenačena, saj je prvi Matic Žitnik osvojil 45 točk, enako število Luka Frigelj in le točko manj Jan Švab. Napeti boji so potekali vse do zadnjih metrov, na koncu pa je zmagovalec Žitnik stopil na najvišjo stopničko s stisnjenimi zobmi zaradi hudih bolečin v hrbtu.

V kategoriji R3 je Žan Žaler zmagal v obeh vožnjah. Drugo mesto je osvojil Denis Jakša, tretje pa Davor Perčič. Oba tekmovalca sta sicer osvojila enako število točk. V najštevilčnejši kategoriji Amater se je pomerilo 19 tekmovalcev. Zmagal je Primož Kaluža, drugo mesto je osvojil David Erjavec in z enakim številom točk tretje mesto Aleksander Jelčič.

Pri veteranih se v kategoriji nad 50 let ni pustil premagati Alojzij Fortuna, ki je dobil dirko pred Andrejem Rusom in Bojanom Škufco. Med mlajšimi veterani, torej nad 40 let, pa je Borut Koščak z odliko opravil v obeh vožnjah. Drugo mesto je osvojil najhitrejši slovenski poštar Alojz Vogrinc, tretje pa Leon Ferš.

V kategoriji MX 85 je premor v nemškem prvenstvu ADAC izkoristil Maks Mausser, ki je dirko na domačih tleh, podobno kot to počne Tim Gajser, izkoristil za dober trening pred zaključkom prvenstva v Nemčiji, kjer se bori za končno četrto mesto. Drugo mesto je osvojil Matevž Robek in tretje Gašper Polajžer.

Med najmlajšimi se Jaka Peklaj ni pustil premagati in z dvojno zmago je dokazal, da mu steza pod viaduktom leži. Peklaj ni samo hiter, ampak tudi izredno atraktiven. Drugega mesta se je razveselil letošnji novinec Bor Brejc, tretjega pa Žiga Grebenc.

Kategorija najmlajših, torej do 50 kubičnih centimetrov, nas je navdala z optimizmom, saj se je na štartni rampi postavilo v vrsto kar trinajst tekmovalcev. Čeprav so vsi dobili pokale, oziroma priznanja, se je na koncu najbolje zasvetil pokal Lukasa Oseka, ki je slavil v obeh vožnjah. Drugo mesto je osvojil Žak Oblak in tretje Gal Geršak.

Naslednja, četrta dirka za motokrosiste vseh starosti in znanja, bo na vrsti v soboto prvega oktobra. Nekateri pa se bodo pomerili že na naslednji dirki državnega prvenstva, ko bomo 18. 9. v Šentvidu pri Stični pozdravili novega svetovnega prvaka MXGP, Tima Gajserja.

Tekst in foto: Peter Kavčič

 

Vse rezultate najdete na www.speed-timing.hr in na www.amzs.si

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji