Gajser v Italiji obnorel slovenske navijače

Tim Gajser je bil drugi na dirki svetovnega prvenstva MXGP v Italiji, ki si jo je ob progi ogledalo tudi skoraj tri tisoč slovenskih navijačev. Skupno zmago si je z vožnjo, na robu zmogljivosti, v zadnjem krogu priboril Italijan Antonio Cairoli. Klemen Gerčar in Peter Irt sta ostala za dobitniki točk.


V soboto so kvalifikacije potekale v spremenljivih vremenskih razmerah. Prvi startni položaj si je privozil ljubljenec domače več tisočglave množice Antonio Cairoli. Prva četverica je vse od starta do cilja ostala nespremenjena. Drugi je bil Francoz Gautier Paulin in tretji Tim Gajser. Klemen Gerčar je bil po slabem začetku na koncu dvaintrideseti, Peter Irt pa šestintrideseti. Nihče od slovenske trojice s kvalifikacijami ni bil povsem zadovoljen.

Nedelja je bila sončna, v znamenju rumene barve je bilo tudi ob progi. Slovenski navijači so že od zgodnjih jutranjih ur v velikih skupinah drli na prizorišče in ponovno poskrbeli za fantastično vzdušje. Ogromno se jih je sprehajalo tudi po tekmovalnih boksih, v upanju na fotografijo s svojim junakom, spet drugi so se želeli vrniti domov s podpisom na majici. Tim si je kljub številnim obveznostim vzel čas za navijače in jim potrpežljivo delil avtograme, čeprav ga je že čez dve uri čakala dirka.

 

Prva vožnja se je zapletla že na startu, saj je nekaj tekmovalcev padlo, vanje pa je trčil tudi Peter Irt. Tim Gajser je bil po startu v ospredju tik za Cairolijem in vnela se je borba za vodstvo. Gajser mu je večkrat resno zapretil, a se izkušeni Italijan ni dal in je še dvignil tekmovalni ritem ter si privozil minimalno prednost. Gajserju se je med tem približal Švicar Arnaud Tonus. Gajser ga je nekaj časa uspel zadrževati za seboj, na polovici dirke pa je bil Švicar spretnejši in je zapeljal mimo našega tekmovalca. Makolčan je v prvi vožnji osvojil tretje mesto. Peter Irt se je po ponesrečenem startu med dirko začel prebijati naprej, toda proga mu je povzročala kar nekaj preglavic. Tudi padci mu niso prizanesli, osvojil je triintrideseto mesto. Klemen Gerčar je v prvi vožnji odstopil po šestih krogih dirkanja potem, ko je trčil z enim od tekmovalcev.

Druga vožnja je poskrbela za pravo norijo tako med italijanskimi kot slovenskimi navijači. Gajser je že po startu povedel. Cairoli je imel ponesrečen start in je bil skoraj povsem v ozadju. Gajser je nadziral svoje vodstvo, Cairoli pa se je uspel zbrati in na progi se je začel pravi tornado. Prehiteval je tekmovalce pred sabo in proti koncu dirke prišel že vse do tretjega mesta. Ob takem razpletu, bi bil zmagovalec dirke Gajser. Toda Italijana je domača publika z bučnim navijanjem v zadnjih ovinkih druge vožnje ponesla na drugo mesto, kar je zadostovalo za skupno vodstvo na dirki. Gajser je bil skupno drugi, tretje mesto pa je osvojil Švicar Tonus. Gerčar in Irt sta tudi v drugo ostala brez točk, čeprav sta prikazala boljši vožnji, kot v prvo.

Tim Gajser je bil z razpletom zadovoljen: »Danes sem prikazal dve povsem različni vožnji. V prvi vožnji mi že start ni najbolje uspel, nato se nisem povsem ujel z motorjem. V drugi vožnji sem odlično startal in se odpeljal naprej, nato je bilo vse lažje. Najlepše se zahvaljujem slovenskim navijačem, ki so spet na to dirko prišli v takem številu in ustvarili zares izjemno vzdušje. V takem vzdušju je lepo tekmovati, počutil sem se, kot doma.«

Cairoli je bil seveda več kot zadovoljen z zmago na domači dirki, ni pa pozabil pohvaliti tudi Gajserja. »Danes sem odpeljal verjetno eno najboljših, če ne najboljšo vožnjo v karieri. Dirka je bila nora! Vesel sem, da se za naslov svetovnega prvaka borim s takim voznikom, kot je Tim,« je razlagal Italijan.

V seštevku svetovnega prvenstva Gajser ostaja vodilni motokrosist, z osemnajstimi točkami prednosti pred Cairolijem, tretji je Belgijec Clement Desalle.

Naslednja dirka svetovnega prvenstva bo že prihodnji vikend v Valkenswaardu na Nizozemskem.

Foto: AP/AMZS

REZULTATI MXGP

  1. vožnja: 1. Antonio Cairoli (Ita), 2. Arnaud Tonus (Švi), 3. Tim Gajser, … 33. Peter Irt, 38. Klemen Gerčar (vsi Slo)
  2. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Antonio Cairoli (Ita), 3. Evgeny Bobryshev (Rus)

Skupno na dirki: 1. Antonio Cairoli (Ita) 47 točk, 2. Tim Gajser (Slo) 45, 3. Arnaud Tonus (Švi) 36, … 27. Klemen Gerčar 0, 29. Peter Irt (oba Slo) 0

Skupno v SP 5/19: 1. Tim Gajser (Slo) 201 točk, 2. Antonio Cairoli (Ita) 183, 3. Clement Desalle (Bel) 151

 

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji