Mihič in Škulj na EP in SP v Franciji

Kartista Martin Mihič in Mark Škulj bosta prihajajoči konec tedna v Franciji nastopila na evropskem prvenstvu razreda KZ2 ter CIK-FIA Academy Trophy.


Sezona mednarodnih tekmovanj v kartingu se prihajajoči konec tedna z uvodno dirko evropskega prvenstva začenja tudi za kartiste v najmočnejši kategoriji KZ ter KZ2, obenem pa bo dirka štela tudi kot uvodna preizkušnja za tekmovalce v mednarodnem razredu CIK-FIA Academy Trophy. Mednarodna avtomobilistična organizacija FIA je pred začetkom letošnje sezone okrepila svojo prisotnost v panogi karting, predsednik karting sekcije CIK-FIA pa je postal nekdanji dirkač formule 1 Felipe Massa. FIA je izbrala tudi novega promotorja prvenstva, naslednja tri leta bo za promocijo svetovnega kartinga skrbela izkušena ekipa RGMMC.

Po več kot petnajstletni odsotnosti slovenskih tekmovalcev s prizorišč evropskih in svetovnih prvenstev v razredu KZ2, bo letos Slovenijo zastopal Martin Mihič (TB-Kart/TM/LeCont), ki se na uvodno dirko v Francijo podaja s popotnico dobrih nastopov na mednarodnih dirkah v Italiji. Mihič bo pod okriljem italijanske tovarniške ekipe TB-Kart nastopil v konkurenci oseminsedemdesetih voznikov. Njegov cilj je preboj v finale, kjer bo po sistemu kvalifikacijskih voženj nastopilo 34 najboljših voznikov. "Po osvojeni zlati čeladi sem pred sezono sklenil, da je čas za korak naprej proti svetovni konkurenci. Vesel sem, da mi je uspelo zbrati sredstva za nastop na evropskem prvenstvu, kar pa zagotovo ni bila lahka naloga. Konkurenca v razredu KZ2 je izjemna, na uvodni dirki pa se bom skušal čimveč naučiti," je pred dirko dirko povedal Mihič. Tekmovalci v razredu KZ2 se bodo za naslov evropskega prvaka pomerili na dveh preizkušnjah, poleg dirke v Salbrisu bo zaključek gostil sloviti italijanski Lonato.

Tudi letos pa bo slovenske barve v kategoriji Academy Trophy branil Mark Škulj (Exprit/Vortex/LeCont), ki se je izkazal že v lanski izvedbi edinstvenega tekmovanja, ki primerja najboljše talente z vsega sveta pod enakimi pogoji. Enako kot v minulih izvedbah tekmovanja, bodo vsi vozniki imeli na voljo šasije priznanega proizvajalca OTK (Exprit), poganjali jih bodo pogonski agregati Vortex, novost pa so pnevmatike gumarskega opremljevalca LeCont. Poleg Škulja je med letošnjimi nastopajočimi nekaj slovitih imen iz mladinskih kategorij, nedvomno pa bo tudi letos konkurenca izjemna, saj bo barve državnih reprezentanc zastopalo kar enainpetdeset voznikov iz štiridesetih držav.

CIK-FIA na ta način znova potrjuje, da gre za edinstveno tekmovanje, ki primerja najboljše talente z vsega sveta pod enakimi pogoji, kjer je finančna komponenta potisnjena v ozadje, saj mednarodna karting zveza s pomočjo proizvajalcev močno subvencionira nastope vseh tekmovalcev. Poleg pridobivanja bogatih izkušenj na mednarodnih tekmovanjih pa je koncept tekmovanja zasnovan tudi v smeri izobraževanja mladih voznikov v smislu pravil, obnašanja na stezi ter priprave na prestop v višje kategorije kartinga.

Mark Škulj se je v minuli sezoni izkazal s tremi uvrstitvami med finaliste, letos pa so pričakovanja nekoliko večja, saj bo mladi Ljubljančan eden izmed devetih voznikov, ki bodo v prvenstvu nastopili drugič zapored. "Pred uvodno dirko Academy Trophy sem nastopil na nekaj močnih mednarodnih tekmovanjih razreda OK-Junior in pridobil še nekaj potrebnih izkušenj in samozavesti. Mislim, da si cilje letos zato lahko postavim nekoliko višje in bom meril na uvrstitve med deseterico," je o svojih načrtih za letošnjo sezono povedal Škulj.

Karavana mednarodnega tekmovanja CIK-FIA Academy Trophy bo poleg Francije (Salbris) potekala še v Italiji (Lonato) in Belgiji (Genk). 

V sredo in četrtek je na stezi v Salbrisu potekal žreb šasij in motorjev za kategorijo Academy Trophy, vsi dirkači pa so tudi že imeli priložnost za spoznavanje s stezo in tekmovalno opremo. Uradni del tekmovanja se v petek pričenja z uradnimi treningi in kvalifikacijami, v soboto so na sporedu izločilne dirke, finale bo v nedeljo.

Rezultati in neposredni prenos dirke je na voljo na spletni strani www.cikfia.com.

Ključne besede


FIAkartingMartin Mihičcik-fiafiaMark Škulj

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji