Tim Gajser v nedeljo že lahko postane svetovni prvak

Tim Gajser za osvojitev naslova svetovnega prvaka potrebuje le še trinajst točk. Že v Imoli si lahko drugič v karieri privozi laskavi naslov najboljšega motokrosista sveta v najmočnejšem razredu MXGP.


Nedeljska petnajsta dirka sezone lahko Tima Gajserja že okrona z naslovom svetovnega prvaka. Najboljši slovenski motokrosist ima namreč pred prvim zasledovalcem Jeremyjem Seewerjem kar 187 točk prednosti. Če jih bo na umetno pripravljeni stezi na avtodromu Enza in Dina Ferrarija osvojil vsaj trinajst, potem ga v skupnem točkovanju v svetovnem prvenstvu razreda MXGP ne bo mogel nihče več prehiteti.

Ne čutim nekega pritiska. Dejansko je prednost res ogromna.

Gajser, ki na mednarodnih dirkah zastopa barve AMZS, je imel dva tedna časa, da se dobro pripravi na novo zahtevno preizkušnjo. Po imenitno opravljeni dirki v Belgiji, kjer je na mivki, sicer podlagi, ki mu ni pri srcu in je ni vajen, zmagal, je tokrat na pragu novega velikega mejnika za slovenski motošport. Lani je Gajser tu osvojil drugo mesto. Pred njim je bil samo Jeffrey Herlings.

Poskusil bom dirkati tako kot znam, tako kot vozim na treningih. Štarti so zelo pomembni. Upam, da mi uspeta dva dobra štarta, ker s štartom si lahko narediš tekmo veliko bolj enostavno.

Previdnost ni odveč

Preizkušnjo v Imoli bodo spremljali tudi številni slovenski navijači, ki so seveda prepričani, da Gajserju naslov svetovnega prvaka ne more več uiti iz rok. A šport, še posebej motokros, je lahko sila nepredvidljiv in zelo krut. Že drobna napaka ali neprevidnost na stezi lahko dirkača vrže z motorja in mu nato zaradi poškodbe razblini vse sanje, razočarani pa ostanejo tudi navijači. Gajser je vendarle v takšni formi in tudi dovolj taktično zrel, da se bo bržčas znal pametno odpeljati ter slovenskemu motošportu drugič v zgodovini zagotoviti naslov svetovnega prvaka v razredu MXGP.

Najbolj pomembno je, da osvojim naslov. To pomeni, da bo potrebno voziti z glavo. Ampak, če bom videl, da bo priložnost za zmago, da sem spredaj, potem pa bom to sigurno poskusil izkoristiti. Proga letos v Imoli je malce drugačna. Kot sem videl, so malo spremenili njeno konfiguracijo, a za vse bo enaka.

V Imoli še trije Slovenci

Po težavah z boleznijo, ki mu je preprečila nastopa na zadnjih dveh dirkah, se bo v boj za točke svetovnega prvenstva v najmočnejšem razredu podal tudi Klemen Gerčar. 28-letni dirkač iz Lukovice bo motiviran skušal demonstrirati, da se je otresel smole, ki ga je spremljala do sedaj, ter si privoziti prve točke v svetovnem prvenstvu v tej sezoni. Lani je bil v Imoli uvrščen na 24. mesto.

Številni slovenski navijači bodo lahko ogrevali glasilke z bučnim navijanjem ter vihtenjem slovenskih zastav že v  razredu MX2, v katerem bo Jan Pancar brez dvoma želel potrditi dobro formo z zadnjih dveh dirk. Na Češkem in v Belgiji se je namreč zavihtel med dobitnike točk svetovnega prvenstva. Za odmevnejši rezultat pa bo moral pokazati več konstantnosti, stabilnosti in koncentracije pri premagovanju stez in tekmecev, predvsem pa se mora znebiti napak, ki so ga nekajkrat v sezoni že zelo drago drago stale boljših uvrstitev. Trenutno ima Pancar ob svojem imenu v točkovanju za svetovno prvenstvo zapisanih 22 točk, ta izkupiček pa ga za zdaj uvršča na 31. mesto na svetu v razredu MX2.

Premierno pa se bodo že v soboto na stezi v Imoli na prvi dirki svetovnega pokala predstavili tudi tekmovalci na električnih kolesih. Slovenske barve bo branil Anže Svetek, član AMD Šentvid pri Stični. Med prijavljenimi sta tudi nekdanji svetovni as v cestnem motociklizmu Marco Melandri, ki ga dobro poznajo ljubitelji dirk razredov motogp in superbike, ter Davide Guarneri, nekoč član MXGP motokros svetovne karavane, ki pa se zdaj v svetovnem merilu preizkuša predvsem na enduro (vzdržljivostnih) dirkah.

Dirko MXGP za svetovno prvenstvo, Veliko nagrado Italije v Imoli, si boste lahko v nedeljo, 18. avgusta 2019, ogledali na programu Šport TV 1 (Š1). Prva vožnja bo ob 14., druga pa ob 17. uri.

Dirka razreda MX2 bo prav tako na programu Šport TV 1 (Š1). Vožnji se bosta začeli uro pred preizkušnjama v razredu MXGP.

Ključne besede


MXGPTim GajserKlemen GerčarJan Pancarelektrična kolesaMX2svetovno prvenstvo v motokrosuAnže Svetek

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji