Znan je koledar dirk svetovnega prvenstva v speedwayu 2020

Mednarodna motociklistična zveza FIM in promotor svetovnega prvenstva v speedwayu BSI sta objavila koledar dirk za prihodnje leto. Na seznamu žal ni dirke za Veliko nagrado Slovenije v Krškem.


Najboljši speedwayisti sveta se bodo v 2020 pomerili na desetih dirkah, med njimi pa žal ni dirke za Veliko nagrado Slovenije. Slovenski predstavnik Matej Žagar, ki je letos sezono zaključil kot deveti na svetu in si že avgusta na kvalifikacijski dirki v Goričanu privozil vstopnico za prihodnjo sezono, se domačim navijačem tako na Stadionu Matije Gubca v Krškem, ki je sicer gostil že 14 dirk na najvišji ravni, ne bo mogle predstaviti.

V AMD Krško smo se do konca pogajali s podjetjem BSI, ki je nosilec serije Grand Prix, vendar se kljub našim najboljšim željam nismo uspeli dogovoriti za novo pogodbo. Pogoji za organizacijo dirke v naslednji sezoni so se namreč razlikovali od tistih v zadnjih nekaj letih, ta razlika pa je bila enostavno prevelika, da bi jo lahko klub, s celotno finančno podporo, ki jo dobi iz ožjega in širšega okolja, uspel pokriti. Verjamemo, da se bo nekega dne, kot se je to že zgodilo v letih 2013 in spet v 2015, svetovno prvenstvo v speedwayu vrnilo v Krško,

so po objavi uradnega koledarja svetovnega prvenstva v speedwayu za 2020 zapisali v AMD Krško.

Novinec je ruski Toljati

Prva od desetih dirk v prihodnjem letu bo v Varšavi 16. maja. V prvi polovici sezone bodo nato še dirke v nemškem Tetrerowu, v Pragi, Cardiffu in švedskem Hallstavik. Druga polovica sezone se bo začela v poljskem Vroclavu, sledila bo švedska Malilla, nato pa bo dirka najboljših speedwayistov sveta premierno v ruskem Toljatiju. Predzadnja postaja bo danski Vojens. Sezona se bo končala na Poljskem v Torunu 3. oktobra.

V SP 2020 bodo nastopali svetovni prvak Poljak Bartosz Zmarzlik, Danec Leon Madsen, Rus Emil Sajfutdinov, Šved Fredrik Lindgren, Slovak Martin Vaculik, Poljaka Maciej Janowski in Patryk Dudek ter Avstralec Jason Doyle, ki so bili v najboljši osmerici letošnjega svetovnega prvenstva, ter Matej Žagar, Danec Niels-Kristian Iversen in Avstralec Max Fricke, ki so bili najboljši v kvalifikacijah. Posebna vabila krovne zveze in organizatorja tekmovanj pa so dobili nekdanja svetovna prvaka Britanec Tai Woffinden in Američan Greg Hancock, Rus Artjom Laguta in Šved Antonio Lindbaeck.

V 2020 nov sistem točkovanja

Vodstvo tekmovanja je za prihodnjo sezono uvedlo tudi nov sistem točkovanja. Ta zdaj ne bo več seštevek točk,doseženih v posameznih vožnjah, temveč bo število dobljenih točk povezano s končno uvrstitvijo. Zmagovalec vsake dirke bo tako dobil 20 točk, drugi 18, tretji 16, četrti 14 ... vse do zadnjega, 16. ki bo dobil eno točko. 

Pokal narodov v speedwayu 2020

Speedwayiste tudi prihodnje leto čaka prestižni Pokal narodov. Prvo polfinale bo 25. aprila 2020 v Landshutu v Nemčiji, v njem pa se bodo ob Sloveniji pomerile še Nemčija, Poljska, Danska, Češka, Francija in Italija. Drugi polfinale bo 2. maja 2020 v latvijskem Daugavpilsu, za mesta v finalu pa se bodo potegovale Latvija, Rusija, Avstralija, Švedska, Ukrajina, Finska in ZDA. Če se bodo slovenski speedwayisti uvrstili v finale (ta bo  v Manchestru v Veliki Britaniji), bomo zanje navijali 8. oziroma 9. maja 2020. 

Ključne besede


Matej ŽagarAMD KrškoFIMspeedwayspeedway grand prixdirka za VN Slovenijesvetovno prvenstvo v speedwayu

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

14

Priljubljenost članka

14

Shrani

Delite s prijatelji