Žagar ostal brez hudega tekmeca

Greg Hancock končal tekmovalno pot.


Najboljši slovenski speedway voznik Matej Žagar se že vneto pripravlja na novo sezono, v kateri bo na dirkah svetovnega prvenstva tudi v letu 2020 vozil z licenco AMZS. Serijski državni prvak, ki si je nove nastope med speedway elito zagotovil lani skozi kvalifikacije, svetovno prvenstvo 2019 pa končal v skupni razvrstitvi na 9. mestu, se bo letos soočil tudi z nekaterimi spremembami v načinu točkovanja. Vozniki namreč ne bodo več dobili točk glede na uvrstitve v posamezni vožnji, ampak bo skupni zmagovalec dirke na koncu dobil 20 točk, drugi 18, tretji 16, četrti 14 in peti 12, nato pa bo vsako mesto prineslo točko manj vse tja do šestnajstega mesta, ki bo vredno 1 točko.

Sprememba je tudi glede uvrstitev voznikov na prvenstvo v naslednjem letu. Odslej se jih bo avtomatsko uvrstilo samo prvih šest v skupnem seštevku (do sedaj osem), trije bodo med speedway elito uvrščeni iz kvalifikacij za svetovno prvenstvo, eno mesto pa bo pripadlo zmagovalcu evropskega prvenstva (ena od dirk bo 6. junija v Krškem). Peterico bo na tekmovanja povabila oziroma določila Mednarodna motociklistična zveza, eno mesto pa bo rezervirano za organizatorja, ki bo na dirko lahko povabil tekmovalca po svojem izboru, kot smo bili vajeni že do sedaj.

Letošnje prvenstvo bo prvič po letu 1995, ko je bilo izvedeno v obliki, kakršno poznamo, potekalo brez Grega Hancocka. Legendarni Američan je namreč iz osebnih razlogov sklenil športno pot. Že lani je zamrznil status, saj se je želel povetiti bolni ženi, zdaj pa je začasno odločitev o prenehanju tekmovanja spremenil v trajno. Za seboj je pustil neizbrisen pečat, saj se je v letih 1997, 2011, 2014 in 2016 veselil naslova svetovnega prvaka, v lasti pa ima tudi neverjeten rekord, saj je v letih 1995 do 2014 odpeljal kar 177 zaporednih dirk najvišje speedway ravni. Skupno je  sicer odvozil zelo spoštljivih 218 dirk najvišje tekmovalne ravni speedwaya, na njih pa je vknjižil tudi 21 posamičnih zmag.

Matej Žagar ima novega tekmeca med speedway elito

Matej Žagar, aktualni svetovni prvak Bartosz Zmarzlik, Leon Madsen, Emil Sajfutdinov in drugi speedway asi so že dobili novega konkurenta. Priložnost za dokazovanje med svetovno speedway srenjo bo imel Nemec Martin Smolinski, je sporočilo vodstvo tekmovanja. Status prve rezerve ima zdaj Danec Mikkel Michelsen, za njim pa so v "čakalnici" njegov rojak Anders Thomsen,  Šved Pontus Aspgren in Francoz Dimitri Berge.

Svetovno prvenstvo se bo letos začelo 16. maja z dirko v Varšavi, končalo pa 3. oktobra, ko bo zadnja preizkušnja v Torunu na Poljskem.

 

Ključne besede


Matej Žagarspeedway grand prixGreg Hancock

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

2

Priljubljenost članka

2

Shrani

Delite s prijatelji