Jan Poropat tretji v Evropi

Štirje Slovenci so pretekli konec tedna dirkali na preizkušnji v Assnu za točke evropskega prvenstva v minimotu.


Slovita proga v Assnu, ki jo ljubitelji dirkanja poznajo tudi z vzdevkom Katedrala motošporta, je tokrat gostila dirko evropskega prvenstva v minimotu. Na severu Nizozemske so z licenco AMZS slovenske barve zastopali štirje vozniki.

V razredu Open A se je imenitno odrezal Jan Poropat, ki si je v skupnem seštevku privozil zmagovalne stopničke. Član Minimoto kluba Obala racing, sicer evropski prvak iz leta 2017, se je na dirko podal z velikimi pričakovanji in jih tudi uresničil. Že na treningih je nakazal, da se bo boril za najvišja mesta. Načrte na dirki mu je za kratek čas prekrižalo muhasto vreme. Pred prvo vožnjo je bil steza namreč še mokra, zato so tekmovalci namestili gume za dež, a med samo štartno proceduro se je steza hitro sušila. V prvi polovici dirke so bile tako gume pošteno obrabljene in Poropat se višje od šestega mesta ni zmogel prebiti. Drugo vožnjo je nato odpeljal bistveno bolje. Skozi cilj je pripeljal četrti, skupno pa je to zadostovalo za izvrstno tretje mesto.

Z doseženim sem zadovoljen, višje tokrat nisem mogel. Obraba gum v prvi vožnji je bila pri meni še nekoliko višja kot pri tekmecih, ki so večinoma lažji od mene, zato sem končnega uspeha še toliko bolj vesel.

V tem razredu se je preizkusil tudi Etien Kantar Božič. Član društva GAS Vrtejba je v prvi vožnji dvakrat zapeljal na robno črto, ob tem izgubil občutek, a se je obakrat rešil padca. Zato je nadaljeval malce bolj zadržano ter osvojil deveto mesto. V drugo se je na stezo Circuit TT pognal zelo odločno in dolgo časa vozil na petem mestu, potem v finišu preizkušnje rahlo popustil in skozi cilj pripeljal osmi. V skupnem seštevku je osvojil deveto mesto. Naslov najboljšega je odšel v Švico, privozil si ga je tokrat v obeh vožnjah nepremagljivi Lenoxx Phomamara.

Najmlajši udeleženec prvenstva je bil Tian Krševan. 8-letni član društva GAS Vrtejba je vozil v mladinski kategoriji minimoto junior A. Mladi up slovenskega minimota je imel pred odhodom na prvenstvo na Nizozemsko nekaj težav z boleznijo, zato ni bil optimalno pripravljen za zahtevno preizkušnjo v Assnu. V dežju je prvo vožnjo začel z desetega štartnega položaja. Hitro je napredoval do šestega mesta, v boju za peto pa je v tretjem krogu zapeljal na robno črto, zadnja guma mu je zdrsnila in znašel se je na tleh. Zaradi padca je odstopil in s tem so splavali tudi upi po visoki končni uvrstitvi. Druga vožnja je potekala na suhi stezi. Tokrat je vozil bolj previdno in se skozi cilj pripeljal enajsti, skupno pa si bo prvi nastop na evropskem prvenstvu v karieri zapomnil po končnem trinajstem mestu.

Tian Krševan v zavoju

V kategoriji Ohvale 190 je nastopil Tianov starejši brat Enej Krševan.  V obeh vožnjah dihal za vrat Danielu De Liu, a Italijan je bil obakrat dovolj zbran in tudi dovolj hiter, da je odbil vse napade. Enej je v cilj dvakrat pripeljal drugi in to je pomenilo, da si je privozil tudi drugo mesto na zmagovalnih stopničkah v skupnem seštevku dirke v Assnu, vendar zaradi premajhnega števila sodelujočih preizkušnja ni veljavna za evropsko prvenstvo.

Vse tekmovalce naslednji nastop čaka že konec tega tedna, ko se bodo v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem potegovali za točke državnega prvenstva.

 

Ključne besede


minimotoevropsko prvenstvoJan PoropatEnej KrševanTian KrševanEtien Kantar Božič

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji