Mednarodna avtomobilistične zveze FIA praznuje 120 let obstoja

Novice

Avto-moto zveza Slovenije se je v Samarkandu v Uzbekistanu udeležila konferenčnih dnevov, ki jih vsako leto prireja mednarodna avtomobilistična zveza FIA. Krovna organizacija je ob tej priložnosti praznovala tudi 120. obletnico ustanovitve.


Več kot 300 delegatov iz 147 avtomobilskih klubov širom sveta je v osrčju Samarkanda obeležilo pomemben mejnik mednarodne avtomobilistične zveze FIA – 120. obletnico ustanovite, ob kateri je prvi mož organizacije, predsednik Mohammed Ben Sulayem, poudaril, da je obletnica dokaz skupne strasti in predanosti vseh klubov tako svetu avto športa kot avtomobilizmu nasploh.

FIA konferenčni dnevi so bili sicer namenjeni predvsem izmenjavi dobrih praks, izkušenj in spoznavanju novih trendov, ki bodo nujni za obstoj avtomobilskih klubov v prihodnosti. Kako lahko avtomobilski klubi obrnemo sebi in našim članom v korist nove priložnosti in mobilnostne izzive? Kako trdno ostati na poti, ki hkrati zahteva še vedno tradicionalne storitve pomoči na cesti in na drugi strani močno trajnostno naravnanost, sprejemanje različnosti, vključevanje in cenovno dostopnost? FIA ob teh izzivih želi skupaj s številnimi vizionarskimi strokovnjaki in inovatorji ter pionirji novih tehnologij še naprej nuditi trdno oporo vsem klubom na globalni ravni, v skupnem prizadevanju tudi za večjo varnost tako na cestah kot na dirkališčih.

Srečanja sta se udeležila vodja področja za mednarodno sodelovanje pri AMZS Nada Pavšin in v.d. generalnega sekretarja AMZS Davorin Smodiš.

V Samarkandu je potekala tudi FIA izredna generalna skupščina, ki je pregledala proračun organizacije za nazaj in potrdila novega za letošnje leto. Hkrati je bila izvoljena nova etična komisija FIA in potrjene nekatere spremembe statuta. Najpomembnejša delovna telesa FIA, katerih članica je tudi AMZS, so potrdila smernice krovne organizacije za vnaprej.