Avto-moto zveza Slovenije se je znova pridružila globalni kampanji mednarodne avtomobilistične zveze Varnost v cestnem prometu – 3500 življenj (#3500LIVES), s katero želi FIA v sodelovanju z avtomobilskimi klubi in številnimi znanimi osebnostmi prispevati k zmanjševanju števila smrtnih žrtev v prometnih nesrečah ter ozaveščati o ključnih dejavnikih tveganja v prometu.

Med njimi je tudi neprilagojena hitrost, ki jo v svojih prizadevanjih za varnejše ceste s kampanjo Ne hiti, ohrani življenja (Slowing Down Saves Lives) letos še dodatno izvaja FIA Regija I, kot njena članica pa tudi AMZS.

 

Kampanji se pridružujejo tudi športniki, ki tekmujejo z licenco AMZS, med njimi naš najuspešnejši speedwayist Matej Žagar, ki so podprli kampanjo in njene cilje, njihovo ključno sporočilo pa je:

 

Hitrost sodi na dirkališče in urejene proge, v vsakdanjem prometu, pa je treba voziti preudarno in strpno do drugih udeležencev v prometu. 

Preverite, ali medvedek preživi vašo vožnjo!

FIA Regija I je v okviru te kampanje v sodelovanju s svojimi članicami zasnovala spletni preizkus, ki na preprost način prikazuje nevarnosti neupoštevanja omejitve hitrosti – višja kot je hitrost vozila, večja je razdalja, ki jo potrebuje za varno ustavljanje -, ter kakšne so lahko zaradi tega posledice. 

Ne hiti, ohrani življenja se navezuje na FIA globalno kampanjo 3500 življenjs katero želi FIA v sodelovanju z avtoklubi po celem svetu prispevati k zmanjševanju števila smrtnih žrtev v prometnih nesrečah in ozaveščati o ključnih dejavnikih tveganja v prometu. Pripravila jo v sodelovanju z mednarodnim oglaševalskim podjetjem JCDecaux, ki je poskrbelo za oglaševanje z obcestnimi plakati.

Osveščanje s pomočjo plakatov smo podprli tudi v AMZS in izbrali sporočila štirih ambasadorjev (Alonsa, Blakea, Griezmanna, Rosberga), za katera menimo, da jih je treba, glede na analizo prometne varnosti v 2017  in druge raziskave, še posebej izpostaviti. To so neprilagojena hitrost, vožnja pod vplivom alkohola, (ne)uporaba varnostnega pasu in utrujenost. Ravno slednja je še posebej nevarna, saj, kot smo ugotovili z lansko AMZS raziskavo večina voznikov podcenjuje nevarnost zaspanosti za volanom,

je aktivnosti globalne kampanje v Sloveniji predstavil mag. Jure Kostanjšek, vodja področja varna mobilnost pri Avto-moto zvezi Slovenije in dodal:

O neprilagojeni hitrosti in njenih posledicah bomo udeležence v prometu še dodatno osveščali s pomočjo kampanje Ne hiti, ohrani življenja, s katero želi FIA Regija I (ta v FIA združuje avtomobilske klube Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda) v sodelovanju z avtomobilskimi klubi spodbujati spoštovanje omejitve hitrosti in razmišljanje o razdalji, ki jo vozilo ob zaviranju potrebuje za varno ustavljanje.

 

 

Oglasna sporočila