Na brezplačnih obnovitvenih tečajih prve pomoči v 22 slovenskih krajih več kot 500 udeležencev

Novice

Poudarek na obnovi in osvežitvi znanja ter veščin o temeljnih postopkih oživljanja z uporabo AED (avtomatskega zunanjega defibrilatorja), zaustavljanju hudih krvavitev ter drugih najnujnejših ukrepih prve pomoči.


Avto-moto zveza Slovenije je bila uspešna pri razpisu mednarodne avtomobilistične zveze FIA Road Safety Grant Programme, na katerem je z Rdečim križem Slovenije prijavila projekt izvajanja brezplačnih triurnih obnovitvenih tečajev prve pomoči. Ti so bili v sodelovanju z lokalnimi avto-moto društvi in območnimi združenji Rdečega križa Slovenije spomladi izvedeni v 22 slovenskih krajih: Cerknici, Divači, Dravogradu, Gornji Radgoni, Izlakah, Kočevju, Lenartu, Logatcu, Ormožu, Radečah, Radencih, Radljah ob Dravi, Radovljici, Ravnah na Koroškem, Sevnici, Slovenski Bistrici, Slovenskih Konjicah, Šmartnem ob Paki, Tolminu, Trebnjem, Tržiču in Žireh.

AMZS in Rdeči križ Slovenije sta se odločila, da obnovitvene tečaje organizirata v krajih, ki so bolj oddaljeni od bolnišnic, saj je verjetnost, da bo čas prihoda reševalcev oziroma drugega strokovnega zdravstvenega osebja do nenadoma obolelega oziroma poškodovanca daljši kot v večjih mestih. Kot je povedala Klavdija Slaček, dr. med., specializirana oftalmologinja in licencirana predavateljica prve pomoči, ki je obnovitveni tečaj vodila v Lenartu, je v Sloveniji povprečen čas od klica na 112 do prihoda pomoči 7–12 minut. Pri zastoju srca, zapori dihalnih poti, hujših krvavitvah ali hudih alergijskih reakcijah (na npr. hrano ali pike žuželk) – vse te situacije so bile vključene v obnovitveni tečaj, udeleženci pa so prek vaj, ki so jih izvajali sami, poleg teorije usvojili tudi praktično znanje – je izjemnega pomena, da čim hitreje ukrepamo, saj je življenje osebe, ki potrebuje pomoč, v zelo veliki meri odvisno od našega znanja in pripravljenosti pomagati.

Največja napaka, ki jo lahko storimo v situaciji, ko nekdo potrebuje prvo pomoč, je, da pomoči ne nudimo,

je izpostavila zdravnica in dodala:

Medicinsko znanje se vseskozi nadgrajuje, posledično se tudi smernice nudenja prve pomoči spreminjajo. Za uspešno zdravljenje ali prvo pomoč je pomembno, da sledimo znanju, ki je trenutno na vrhuncu. S posodabljanjem smernic zagotavljamo, da se doseže največ z najbolj enostavnimi metodami. Nekdo, ki se je na primer naučil prve pomoči oživljanja pred dvajsetimi leti, se je učil precej drugače, kot to učimo zdaj. Uporabljajo se nove tehnike in predvsem avtomatski defibrilator (AED), ki ga pred desetimi leti praktično še nikjer ni bilo. Danes je AED optimalen način, ki ga lahko uporabimo v skoraj vseh primerih oživljanja.


Predsednik Avto-moto zveze Slovenije Andrej Brglez upa, da bo lahko AMZS, glede na zelo velik interes za udeležbo na tokrat razpisanih tečajih, podobne aktivnosti izvajal tudi v prihodnje.

Vsem udeležencem želim, da obnovljenega znanja prve pomoči ne bi nikoli potrebovali. A bolje je znanje imeti in ga ne potrebovati, kot pa biti v situaciji, ko bi morda lahko pomagali, a si tega zaradi najrazličnejših razlogov nismo upali storiti. Predvsem pa je pomembna zavest, da znanje rešuje življenje, zato vabim vse, da tudi v prihodnje poiščejo možnosti za obnovo znanja prve pomoči.

Temu pozivu se pridružuje tudi Rdeči križ Slovenije: »Prva pomoč je znanje, ki ga mogoče ne bomo nikoli rabili, a dovolj je, če se samo enkrat znajdemo v situaciji, ko se bo odločalo med življenjem ali smrtjo. Zato je pomembno, da to znanje pridobimo in ga tudi redno obnavljamo. Na ta način zmanjšamo strah, da gre lahko ob nudenju prve pomoči kaj narobe. Cilj tega projekta in številnih drugih aktivnosti je, opremiti posameznika s tistimi znanji in veščinami prve pomoči, ki so pomembne za prepoznavo življenjsko ogrožajočih stanj, da bo vsak prebivalec Slovenije sposoben izvajati najnujnejše ukrepe za reševanje življenj,« je ob zaključku projekta izpostavila predsednica RKS Vesna Mikuž. 

Prva pomoč: zaustavljanje krvavitev s kompresijsko prevezo

Ključne besede


FIARdeči križ Slovenijeprva pomočAndrej Brglez

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

28

Priljubljenost članka

28

Shrani

Delite s prijatelji