70 let AMD Šenčur

Novice

Predsednik Avto-moto zveze Slovenije Andrej Brglez je društvu ob obletnici podelil jubilejno listino AMZS.


Člani AMD Šenčur so v petek, 17. junija 2022, ob občnem zboru organizirali tudi slovesnost, s katero so obeležili 70-letnico delovanja društva. Ta bi sicer morala biti že predlani (društvo je bilo ustanovljeno leta 1950), a proslavitev častitljivega jubileja je bila zaradi epidemije covida-19 onemogočena. Predsednik Avto-moto zveze Slovenije Andrej Brglez je društvu za pomembno obletnico podelil jubilejno listino.

O AMD Šenčur

Na pobudo nekaterih Šenčurjanov je bil 25. novembra 1949 ustanovljen Avto-moto krožek. Sprva je deloval v sklopu Avto-moto društva Kranj, a se je zaradi velikega zanimanja in hitrega razvoja že v naslednjem letu osamosvojil in preimenoval v Avto-moto krožek Šenčur in deloval v okviru Društva ljudske tehnike Šenčur.

Vedno več aktivnosti in splošni porast zanimanja za motorizacijo sta bila razloga, da se je leta 1955 sestal iniciativni odbor in ustanovil samostojno Avto moto društvo Šenčur. Ne glede na to, da je avto-moto društvo današnje ime dobilo leta 1955, štejemo za uradni začetek avto-moto dejavnosti v Šenčurju leto 1950.

V letih od 1953 do 1960 je društvo ob pomoči Avto-moto zveze Slovenije (AMZS) kupilo svoja prva lastna motorna vozila in motorna kolesa, na katerih so se kandidati za voznike pripravljali za vozniški izpit. V starem gasilskem domu, ki ga je društvo odkupilo, so uredili garaže, še vedno pa so bili brez lastne učilnice, saj je prostor, ki ga jim je za poučevanje prometnih predpisov odstopil domačin, postajal premajhen za potrebe društva oziroma avto šole. Leta 1964 je bila zato od Skupščine občine Kranj odkupljena stara osnovna šola, ki so jo zasilno adaptirali in že v naslednjem letu odprli svoje lastne prostore z učilnico, pisarno in garažo. Stari gasilski dom je društvo podarilo Turističnemu društvu Šenčur. Tako je v obdobju največjega povpraševanja kandidatov za voznike pri avto šoli Šenčur poleg redno zaposlenega poučevalo še deset honorarno zaposlenih inštruktorjev, ki so poučevali na enajstih vozilih.

V dobrih sedemdesetih letih se je delovanje društva zelo spreminjalo. Nova zakonodaja na področju izobraževanja voznikov motornih vozil in s tem konkurenca zasebnih avto šol je društvo prisilila, da so morali opustiti avto šolo. Ukinitev avto šole pa je negativno vplivala na ostale aktivnosti društva. Tako so zamrla razna družabna srečanja, tekmovanja (traktoristi, skiroji, kolesarji …) turistični rallyji, nočne orientacijske in propagandne vožnje v počastitev krajevnega praznika ipd.

Današnje delovanje društva je v prvi vrsti namenjeno pridobivanju članstva in njegovem seznanjanju z vsemi ugodnostmi, ki jih članstvo prinaša. Člani društva so zelo aktivni tudi na področju varne mobilnosti, saj redno sodelujejo s šolo, vrtci (prvi šolski dan, kolesarski izpiti) in krajevnimi skupnostmi, kjer organizirajo razna predavanja na temo prometne varnosti. Člani organov društva so prisotni na vseh prireditvah v občini in tudi širše, kjer jih organizatorji zaprosijo za pomoč pri urejanju prometa in s tem za večjo prometno varnost obiskovalcev.

Člani Avto moto društva Šenčur aktivno sodelujejo tudi v organih, komisijah in strokovnih svetih AMZS, kar je poleg doprinosa, ki ga na ta način daje društvo krovni organizaciji, pomembno tudi z vidika, da je seznanjeno z vsemi novostmi in aktivnostmi, ki so še kako pomembne za razvoj in delo Avto moto društva Šenčur.

Ključne besede


obletnicaAndrej BrglezAMD Šenčur

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji