AMZS s kandidati za predsednika republike o trajnostni mobilnosti

Novice

Avto-moto zveza Slovenije je danes v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem organizirala srečanje kandidatov za predsednika republike, na katerem so spregovorili o svojih pogledih in predsedniških ciljih na področju mobilnosti. Srečanja so se udeležili dr. Milan Brglez, dr. Anže Logar, Janez Cigler Kralj, dr. Nataša Pirc Musar in dr. Vladimir Prebilič.

Srečanje kandidatov za predsednika RS in predsednikov avto-moto društev pod okriljem AMZS
Srečanje kandidatov za predsednika RS in predsednikov avto-moto društev pod okriljem AMZS

AMZS ocenjuje, da je svet z vidika reševanja podnebne krize pred veliki izzivi, pri čemer promet prispeva pomemben delež škodljivih emisij. Tovrstne izzive bomo lahko reševali le s skupnimi močmi in v duhu sodelovanja vseh deležnikov, dejavnih na tem področju. Predsednik Republike Slovenije je lahko pri tem pomemben družbeni kompas – s svojim zgledom in ravnanji lahko utira pot družbenim spremembam, ki so, tudi na področju mobilnosti, nujno potrebne. AMZS se je zato odločil, da predsedniške kandidate povabi v AMZS Center varne vožnje na Vranskem in jih spodbudi k temu, da svoj pogled na mobilnost v prihodnosti oziroma kako bodo s funkcije predsednika (predsednice) republike s svojim zgledom in ravnanji pripomogli ter utirali pot v bolj trajnostno mobilnost, predstavijo širši javnosti.

 

Predsednik Avto-moto zveze Slovenije Andrej Brglez se je v pozdravnem nagovoru kandidatki in kandidatom za predsednico oziroma predsednika republike zahvalil, da so v izredno natrpanem predvolilnem času našli trenutek tudi za AMZS in za vprašanja varne in trajnostne mobilnosti.

V AMZS smo v preteklosti že prepoznali pomembnost predsedniške funkcije tudi na našem področju in tako smo v predsedniški kampanji leta 2007 kandidate povabili za volan – že takrat – hibridnega vozila, vprašali smo jih, kaj menijo o pobudi za obvezen sistem ESC v avtomobilih in za bolj ekološko vožnjo. Ekologija in varnost ostajata naši ključni vsebini, a danes že govorimo tudi o mobilnosti revščini in o tem, da se mora varnosti in ekologiji nedvomno pridružiti tudi enakopravno dostopna mobilnost za vse«, je povedal Brglez ter izpostavil: »Prepričani smo, da je mogoče s položaja predsednika države veliko narediti na področju prometne varnosti. Še bolj kot prej bo pri korakih za zmanjšanje števila žrtev na naših cestah pomembna osnovna človeška sposobnost, da pri svojih ravnanjih najprej pomislimo na druge in ne samo nase. Da znamo biti strpni, da znamo pomagati. Dvig prometne kulture je nujen in tu lahko na pomoč priskoči tudi predsednik oziroma predsednica države.

In kakšen je njihov pogled na mobilnost v prihodnosti?

dr. Milan Brglez

Nujno je zmanjševanje emisij v letalskem prometu. To bo vplivalo na vse druge oblike mobilnosti in temu je treba prilagoditi infrastrukturo ter zagotoviti povezljivost različnih oblik mobilnosti. Predsednik lahko strokovnim razpravam o tem, kakšna bo naša mobilnost v prihodnje, daje težo. Drugi del je lasten zgled predsednika, pri čemer pa je treba ob izbiri okolju najmanj škodljivih prevoznih sredstev upoštevati tudi varnostne parametre.

 

dr. Anže Logar

Sem zaprisežen kolesar in prisegam na zeleno tehnologijo. To je ena ključnih točk mojega programa. Menim, da je pred nami zelo zahtevno obdobje zelene preobrazbe, kjer lahko ima predsednik republike pomembno vlogo predvsem s svojim zgledom, z jasnim opominjanjem, kako pomembno je, da spreminjamo svoje navade. Učinek bo šele takrat, ko bomo ljudje spremenili svoj način življenja in ko bodo podjetja spremenila svoj način delovanja. Predsednik republike lahko z nagrajevanjem dobrih praks v domačih podjetjih spodbuja tekmovanje, kdo bo bilj prijazen do okolja.

 

Janez Cigler Kralj

Močno podpiram vse preventivne akcije za varnost v prometu, prav tako pa tudi posodabljanje prometne infrastrukture in vozil, ki gredo v smeri večje varnosti. Zelo pomembno je, da na varnosti v prometu delujeta tako država kot civilna družba. Praktično celoten svet je prišel do točke, ko trajnostna mobilnost ne more biti le stvar izbire, ampak logične odločitve. Razmere nas silijo v to, da zmanjšanje prometa, onesnaževanja in emisij toplogrednih plinov ter nižja poraba energije postanejo naša realnost in vsakodnevna rutina. Moj osebni prispevek k temu je pogosta uporaba javnega prometa in zavestna uporaba le enega družinskega avtomobila – kljub temu, da smo šestčlanska družina.

 

 dr. Nataša Pirc Musar

Da bomo uspešni pri izpolnjevanju zavez podnebne nevtralnosti in tudi mobilne prihodnosti, je bistveno, da okrepimo in posodobimo javni prevoz, ki mora biti bližje potrebam in cenovno sprejemljiv današnjemu načinu življenja. Nujna je razpršitev delovnih mest izven mest, izkoristiti potenciale digitalizacije, razmišljati tudi o novih alternativah goriva za cestni prevoz. Predvsem pa bo treba ogromno vložiti v železnice, jih povezati z evropskim in balkanskim sistemom, da bodo prijazne turistom in vsakdanjemu uporabniku. Prek javnega prevoza se moramo spet povezati z Evropo in zmanjšati uporabo osebnih vozil.

 dr.

dr. Vladimir Prebilič

V Sloveniji je promet sektor z največjim deležem emisij toplogrednih plinov; cestni promet prispeva več kot 99 odstotkov vseh izpustov. Če želimo rešiti ta problem, moramo zagotoviti boljše sodelovanje države z občinami ter koordinirana vlaganja v infrastrukturo – za postopen prehod z avtomobila na trajnostnejše načine prevoza. Nujna je vzpostavitev dobro delujočega in učinkovitega javnega potniškega prometa, kar bi prispevalo tudi k enakomernejšemu razvoju primestnih okolij ter decentralizaciji. Tovorni promet pa moramo v večji meri preusmeriti na železnico.

 

Drugi del dogodka je bil izveden na poligonu. Predsedniški kandidatka in kandidati so v spremstvu AMZS inštruktorjev varne vožnje z avtomobilom odpeljali »predsedniški krog«, ki je bil zasnovan na podlagi dolgoletnega dela AMZS na področju usposabljanja voznikov. Na ta način so kandidatka in kandidati doživeli delček tega, s čimer AMZS na programih varne vožnje pomaga udeležencem, da postanejo še boljši in bolj varni vozniki. AMZS inštruktorji varne vožnje so ob tem dejali, da jih želijo na ta način spodbuditi, da se v predsedniški kampanji in v času svojega mandata aktivno zavzemajo za boljšo prometno varnost državljank in državljanov Slovenije ter za še več strpnosti in medsebojnega spoštovanja v prometu.

Ključne besede


varna mobilnosttrajnostna mobilnostsrečanjepredsednik republikepredsednik

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

37

Priljubljenost članka

37

Shrani

Delite s prijatelji