Na Vranskem obeležili desetletje akcije Reši življenje

Novice

Ob vsakem zastoju na avtocesti se je treba umakniti skrajno levo oziroma skrajno desno in tako omogočiti prosto pot intervencijskim vozilom.


Letos mineva deset let od začetka preventivne akcije Reši življenje, s katero so v družbi DARS v sodelovanju z Javno agencijo RS za varnost prometa (AVP), Policijo, Ministrstvom za infrastrukturo in AMZS začeli z ozaveščanjem voznikov o pomembnosti vzpostavitve reševalnega pasu. Jubilej so sodelujoče organizacije (družba DARS, AVP, Policija, AMZS in Zavod reševalni pas) danes obeležile z novinarsko konferenco v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. Sogovorniki so se strinjali, da je po desetletju ozaveščanja vzpostavitev reševalnega pasu med vozniki dobro sprejeta in da je stanje občutno boljše kot pred letom 2012. 

S pravilno razvrstitvijo vozil, ki niso udeležena v prometni nesreči na avtocesti, omogočimo reševalnim vozilom hitrejši dostop do ponesrečencev in s tem tudi do 40 odstotkov povečamo možnost preživetja.

Predsednik Avto-moto zveze Slovenije Andrej Brglez je v izjavi izpostavil: 

AMZS mehaniki za pomoč na cesti v praksi opažajo, da se je ozaveščenost glede tvorjenja reševalnega pasu na avtocestah v zadnjih letih zelo povečala in v večini primerov nimajo težav z dostopom do kraja nesreče oziroma pokvarjenega vozila. Reševalni pas je namreč tudi zanje bistvenega pomena, da lahko čim prej odstranijo pokvarjeno vozilo in pripomorejo k čim prejšnji sprostitvi prometa. Pobuda Reši življenje je pomemben pokazatelj, koliko časa ljudje potrebujemo, da ozavestimo tako logično stvar, kot je reševalni pas – deset let traja, da ponotranjimo določeno vedenje, ki lahko prispeva k boljši prometni varnosti in rešuje življenja. V prihodnosti bodo sodobna vozila in cestna infrastruktura omogočala samodejno tvorjenje reševalnega pasu, a še vedno bo za volanom človek, zato bo ozaveščanje in izobraževanje voznikov še naprej ključnega pomena. 

Po izjavah je na poligonu potekal prikaz pravilnega razvrščanja vozil oziroma tvorjenja reševalnega pasu na avtocestah in prihod intervencijskih služb (gasilcev, policije, reševalcev, policije, AMZS in DARS). 

Šola dobre vožnje:
Reševalni pas - kako ga razumeti in ustvariti?

Reševalni pas je pomemben tudi na državnih in lokalnih cestah!
Poziv iz prve roke

Ključne besede


reševalni pasDARSPolicijaAVPAMZS Center varne vožnje na VranskemAndrej Brglez

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

17

Priljubljenost članka

17

Shrani

Delite s prijatelji