#ParkYourPhone

Ob Evropskem tednu mobilnosti 2017 je mednarodna avtomobilistična zveza FIA začela z ozaveščevalno kampanjo #ParkYourPhone, ki se ji s sloganom #BrezMobilca pridružuje tudi Avto-moto zveza Slovenije. Z njo FIA želi v sodelovanju s številnimi avto-moto klubi, ki sodelujejo pri aktivnostih, opozoriti, da lahko na cesti že zgolj trenutek nepazljivosti zaradi uporabe mobilnih telefonov pomeni razliko med življenjem in smrtjo.

 

AMZS BrezMobilcaVse več ljudi zaradi uporabe mobilnega telefona dogajanju v prometu ne posveča dovolj velike pozornosti, s čimer se povečuje tveganje za nastanek prometnih nesreč. Z mednarodno kampanjo #ParkYourPhone, v kateri sodelujejo avto-moto klubi iz več kot 20 držav, si želi FIA Regija I, katere članice so avto-moto klubi iz Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda, ne le voznike, temveč tudi kolesarje in pešce, opozoriti na nevarnosti, ki jih prinaša uporaba mobilnega telefona, dvigniti ozaveščenost, da se zaradi uporabe mobilnega telefona med vožnjo, kolesarjenjem ali hojo povečuje tveganje za nastanek prometne nesreče, in na ta način zmanjšati število udeležencev v prometu, ki uporabljajo mobilni telefon.

Aktivnosti FIA podpira tudi glasbenik Pharrell Williams, ambasador kampanje, ki je voznike poziva, naj med vožnjo odložijo svoje pametne telefone.

Naj telefon ne odloča o naših življenjih

Na nevarnost uporabe mobilnih telefonov v prometu sodelujoči avto-moto klubi skupaj s FIA opozarjamo na najrazličnejše načine. AMZS javnost v času kampanije osvešča z objavo animiranih filmov in drugih materialov, na družinskih urah, ki jih pripravlja ob podpori Zavarovalnice Generali, in drugih dogodkih pa delil letake z nalepkami, s katerimi starši lahko otroke ob pomoči animiranih filmov, objavljenih na spletu, prek igre opozorijo na nevarnosti, ki prežijo na voznike, pešce ali kolesarje, če uporabljajo mobilni telefon. 

Kot je ob začetku slovenske akcije #BrezMobilca izpostavil mag. Jure Kostanjšek, vodja področja varna mobilnost pri Avto-moto zvezi Slovenije, se je AMZS v skrbi za večjo prometno varnost pridružil mednarodni kampanji FIA, saj je trend uporabe mobilnega telefona med udeležbo v prometu tudi pri nas vse bolj zaskrbljujoč:

Po podatkih policije je v Sloveniji v povprečju dnevno vsaj 300 ugotovljenih kršitev zaradi telefoniranja med vožnjo. Čeprav slovenska zakonodaja telefoniranje med vožnjo, če je v vozilo vgrajena naprava za prostoročno telefoniranje, dovoljuje, v AMZS svetujemo, da med vožnjo, pa tudi med kolesarjenjem in hojo, telefona ne uporabljamo, saj ta odvrača pozornost od dogajanja v prometu, pri čemer je lahko usoden že trenutek

in poudaril:

Ne dopustimo, da bi o naših življenjih odločal telefon! Če klic res ne more počakati, se na primernem mestu varno ustavimo in pot nadaljujmo šele, ko končamo s pogovorom.

Med pogovorom po telefonu reakcijski čas dvakrat daljši

V AMZS upajo, da bo kampanja #BrezMobilca pripomogla k večji prometni varnosti, ob tem pa je Kostanjšek še povedal, da AMZS vseskozi in z najrazličnejšimi aktivnostmi opozarja na problematiko uporabe mobilnega telefona med vožnjo.

AMZS je na primer že leta 2012 predstavil rezultate raziskave, izvedene v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem, v kateri so bili ocenjeni reakcijski časi voznikov v dveh pogojih: med telefoniranjem (pogovorom po radijski postaji) in v kontrolni situaciji (običajni vožnji brez telefoniranja). Ugotovitev: reakcijski čas se pri klicu občutno poveča in je približno dvakrat daljši kot v običajni vozni situaciji!

Posebna pozornost je uporabi mobilnega telefona kot dejavniku tveganja za nastanek prometne nesreče namenjena tudi pri programih varne vožnje v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem.


Ključniki akcije: #BrezMobilca #VozimBrezMobilca #KolesarimBrezMobilca #HodimBrezMobilca

 

 

Oglasna sporočila