Cesta ni komedija

Projekt Cesta ni komedija 

Projekt European Safety Tunes je bil namenjen spodbujanju varne vožnje med mladimi udeleženci v prometu. Ciljna skupina so bili mladi, stari od 16 do 24 let, zato smo jih nagovorili prek priljubljene stand-up komedije. Omenjena starostna skupina velja za drugo najbolj ogroženo skupino z vidika prometne varnosti, zato smo v sklopu projekta na petih vključenih srednjih šolah organizirali več  dogodkov, na katerih smo prek kreativnih skečev na temo prometne varnosti vplivali na vedenje udeležencev v prometu.

Za dijake tretjih letnikov na vključenih šolah (Šolski center za pošto, ekonomijo in telekomunikacije Ljubljana, Šolski center Nova Gorica – strojna, prometna in lesarska šola, Srednja šola in gimnazija Kočevje, Šolski center Celje – srednja šola za storitvene dejavnosti in logistiko in Srednja šola za oblikovanje Maribor) so septembra 2016 potekali predstavitveni dogodki, ki so vključevali predavanje AMZS inštruktorja varne vožnje in stand-up nastop Pižame na temo prometne varnosti, med oktobrom lani in majem 2017 pa so bile na šolah delavnice, na katerih so mladi pripravljali svoje stand-up skeče na temo njihove varne udeležbe v prometu. Dijaki so svoje skeče predstavili v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. Komisija, ki so jo sestavljali Pižama, mag. Marta Novak iz Zavoda RS za šolstvo in predstavnika AMZS mag. Jure Kostanjšek, vodja področja varna mobilnost pri Avto-moto zvezi Slovenije, in Maja Ambrož, vodja službe za tržno komuniciranje AMZS, d. d., pa je kot najboljšega ocenila nastop dijaka srednje šole za oblikovanje Maribor Jana Puhnerja. Ta bo svoj skeč in izkušnje pri projektu od 18. do 19. 6. 2017 predstavil tudi na srečanju dijakov zmagovalnih projektov iz vseh sodelujočih držav v Varšavi.

Cilji projekta so bil zmanjšati število prometnih nesreč med mladimi, dvigniti zavest med mladimi o pomenu varne vožnje in spodbuditi večjo prepoznavnost AMZS Centra varne vožnje na Vranskem. Projekt je trajal dve leti, začel se je v šolskem letu 2015/16 in se zaključil julija 2017. V tem času so nastali video- in avdioposnetki najboljših skečev na temo prometne varnosti in priročnik, kako spodbuditi mlade k večji prometni varnosti. 

Projekt European Safety Tunes je financirala Evropska unija, v Sloveniji pa podprla Zavarovalnica Triglav. 

Partnerji projekta

  • FGM AT /Avstrija (vodilni partner)
  • Mobiel 21/Nizozemska  
  • Team Alert/Belgija 
  • ITS/Poljska
  • GEA 21/Francija
  • KTI/GRSP/ Madžarska
  • HBH/Češka

 

 

 

  

 

Oglasna sporočila