Garaža

Junija je zaživel AMZS podkast Garaža, festival mobilnosti. V seriji mesečnih polurnih pogovorov raziskovalca mobilnosti Anej in Matjaž gostita mlade, dijake in dijakinje, študente in vse mlade po srcu, ki jima bodo s svojimi idejami, problemi, izzivi in vizijami poskušali približati razumevanje mobilnosti prihodnosti.

Poslušajte zadnjo epizodo

Druga epizoda 14. julija 2020: Garaža, festival mobilnosti E02: (Najboljši) vzori za volanom

V drugi epizodi podkasta Garaža, festival mobilnosti so se pri Aneju in Matjažu sredi poletnega vrelišča parkirali trije študentje, ki jih druži strast do inženirstva, zanimanje za vse mobilno na tleh in v zraku, na štirih kolesih, koleščkih ali brez. Parkirali so se zelo dobesedno, saj sta ob Gašperju, študentu strojništva in zagrizenemu uporabniku 'old school' mobilnosti na pedalih in peš, v studiu gostovala še Petra in Matej, zmagovalca izbora Najboljši za volanom 2020.

Ambasadorja varne vožnje sta se do naziva pripeljala čez številne izzive v konkurenci kar 4500 mladih na letošnjem tekmovanju Najboljši za volanom. A odlično jima ne gre samo vožnja vzvratno s prikolico in nudenje prve pomoči. Petra je sicer izkušena voznica, ki vozi že od svojega 16. leta, ko je prve kilometre nabirala z očetom na sovoznikovem sedežu, a mobilnost prihodnosti načrtuje tudi pri svoji magistrski nalogi, kjer rešuje zagate s prihodi in odhodi, parkiranjem in varnim prehodom iz avtomobila do šole in vrtca, ki ju je mlada arhitekta zrisala v svojem načrtu. Matej pa je tisti kaliber, ki sedaj s povsem svojim in novim avtomobilom, ki si ga je za eno leto privozil na izboru za najboljšega mladega voznika in voznico Slovenije, pridno nabira kilometre na slovenskih cestah. Ob ugodnih vremenskih razmerah pa jih kot mlad pilot preleti še z letalom.

To ugaja tudi Gašperju, ki sicer zelo racionalno in statistično podprto v vožnjah bolj zaupa izkušenim neznancem za krmilom letala kot domačim, staršem in kolegom za volanom v avtomobilu, ker statistika večje (ne)varnosti na cestah ne laže. Petra pa ne glede na to še vedno z veseljem odpelje družbo na morje, Matej pa tople dni izkoristi za vožnjo z električno rolko, ki jo je sam sestavil. Pri tem ne gre spregledati, da tudi raziskava, ki jo omenjamo v epizodi, kaže, da mladi postajajo varnejši udeleženci prometa. Naši vzori.

Za to se trudita tudi Anej in Matjaž, ki sta teden dni pred snemanjem druge epizode svoji dizelski zverci zamenjala za električna dvokolesnika. To je bil še njun dolg iz prve epizode, ko ju je Gašper izzval, naj presedlata na trajnejšo obliko mobilnosti. Šlo jima je dobro, ampak manjka jima še nekaj prevoženih kilometrov, da bosta lahko kos (najboljšim) mladim za volanom.

Prva epizoda 11. junija 2020: odprto o mobilnosti prihodnosti

V prvi epizodi novega podkasta Garaža, festival mobilnosti so se pri Aneju in Matjažu parkirali trije pronicljivi mladi: Hana, Luka in Gašper. Dva sedemnajstletnika in dvajsetletnik. Vsi trije še brez vozniškega izpita za avtomobil, vsi trije z različnimi željami:

Raje grem na potovanje, kakor da delam izpit, pravi Gašper.

Avta si ne želim, izpit bom imela iz praktičnosti narejen. Glede na to, da bi rada šla v tujino študirati, mi ni na noben način ugodno, da bi si omislila avto, izpostavlja Hana.

Večina nas komaj čaka na prvi avto in izpit, pa poudarja Luka.

Noben od njih ne verjame, da bomo kmalu po mestih letali po zraku. Hkrati se zavedajo, da nihče ni pripravljen predolgo hoditi do najbližje avtobusne postaje, kot je bilo to morda normalno pred tridesetimi leti. Na pogovor so se iz različnih koncev pripeljali z javnim prevozom in peš. Tudi če je deževalo. V nasprotju z gostiteljema, ki v neugodnih vremenskih razmerah električne alternative pustita doma in se še 'tradicionalno' pripeljeta na dizelski pogon. Čeprav ju je Luka podučil: »Tudi trole imajo streho.« Morda je tudi zato Aneja doletel prvi izziv mobilnosti: da se do naslednje epizode večkrat odpove svojemu 'dirkalniku' in se do AMZS pripelje z javnim prevozom, s kolesom, z električnimi alternativami, s kolegom ali peš. So ga mladi v tem pogovoru prepričali z argumenti?

Ideje mladih lahko postanejo del nečesa velikega

V prostorih AMZS v Ljubljani je 6. decembra potekal Idejni dan za Festival mobilnosti, na katerem so mladi ustvarjalci, željni učenja in reševanja izzivov, v odlični družbi mentorjev, panelistov in gostov, viharili možgane in oblikovali rešitve na sedem izzivov mobilnosti prihodnosti.

Izhodišča izzivov so bili družbeni izzivi na področju mobilnosti: odgovornosti, napredka mobilnosti in trajnosti. Oblikovani so bili na podlagi raziskovalnih ugotovitev nacionalnih in mednarodnih organizacij ter prepoznanih razvojnih izzivov sodelujočih partnerjev.  S ciljem, da so izzivi čim bolj konkretizirani in predstavljivi, so bili pretežno oblikovani iz konkretnih življenjskih situacij in so naslavljali obnašanje (konkretnih) ljudi, moč navad in potrebo po spremembah (kulture).

Oglasna sporočila