Karnet

Carnet de Passages en Duane – Karnet

Carnet de Passages en Duane - Karnet je carinski dokument, ki se še zahteva v določenih državah Afrike, Azije, Južne Amerike kot tudi v Avstraliji in Novi Zelandiji za začasni uvoz cestnih motornih vozil brez plačila carinskih dajatev. Uporablja se lahko za več držav v času veljavnosti in velja največ eno leto. Karnet ne predstavlja zavarovanja za motorno vozilo.

Brošura o karnetu

Osnova za izdajo karneta so carinske konvencije organizacije Združenih narodov (1954 in 1956). Karnet izdajata mednarodni organizaciji AIT - Alliance Internationale de Tourisme in FIA - Federation Internationale de l'Automobile, katerih članica je Avto-moto zveza Slovenije (AMZS). S karnetom izdajatelj jamči, da bodo, v primeru zahtevka carinskega organa, plačane carinske dajatve in pristojbine, če se motornega vozila ne bo izvozilo iz države v roku, navedenem v karnetu. Voznikom priporočamo, da se pred potovanjem pravočasno pozanimajo, če je za državo, kamor so s svojim vozilom namenjeni, potreben AIT/FIA karnet.

AMZS v Ljubljani izdaja karnete za motorna vozila, ki so registrirana v Sloveniji. Celotni postopek za izdajo traja do 5 delovnih dni. S seboj prinesite izpolnjeno VLOGO, prometno dovoljenje vozila, vozniško dovoljenje, zavarovalno polico in zeleno karto ter potni list. Cene so naslednje:

  • 5 listni karnet 161,35 EUR
  • 10 listni karnet 178,63 EUR
  • 25 listni karnet 231,49 EUR

Prenos in tiskanje vloge

Informacije o izdaji karneta lahko dobite:

  • po telefonu 01 530 52 38,
  • osebno na sedežu Avto-moto zveze Slovenije, na Dunajski c. 128 v Ljubljani, od ponedeljka do petka, med 8. in 15. uro (g. Tadej Kastelec) ali
  • po e-pošti: tadej.kastelec@amzs.si.

Več o dokumentu si lahko preberete tudi na uradni strani organizacije FIA.

Oglasna sporočila