Karnet

Carnet de Passages en Duane – Karnet

Carnet de Passages en Duane - Karnet je carinski dokument, ki se še zahteva v določenih državah Afrike, Azije, Južne Amerike kot tudi v Avstraliji in Novi Zelandiji za začasni uvoz cestnih motornih vozil brez plačila carinskih dajatev. Uporablja se lahko za več držav v času veljavnosti in velja največ eno leto. Karnet ne predstavlja zavarovanja za motorno vozilo.

Osnova za izdajo karneta so carinske konvencije organizacije Združenih narodov (1954 in 1956). Karnet izdajata mednarodni organizaciji AIT - Alliance Internationale de Tourisme in FIA - Federation Internationale de l'Automobile, katerih članica je Avto-moto zveza Slovenije (AMZS). S karnetom izdajatelj jamči, da bodo, v primeru zahtevka carinskega organa, plačane carinske dajatve in pristojbine, če se motornega vozila ne bo izvozilo iz države v roku, navedenem v karnetu. Voznikom priporočamo, da se pred potovanjem pravočasno pozanimajo, če je za državo, kamor so s svojim vozilom namenjeni, potreben AIT/FIA karnet.

AMZS v Ljubljani izdaja karnete za motorna vozila, ki so registrirana v Sloveniji. Celotni postopek za izdajo traja najmanj teden dni. S seboj prinesite izpolnjeno VLOGO, prometno dovoljenje vozila, zavarovalno polico in zeleno karto ter osebni dokument. Cene so naslednje:

  • 5 listni karnet 161,35 EUR
  • 10 listni karnet 178,63 EUR
  • 25 listni karnet 231,49 EUR

Cene vključujejo dokument in zavarovanje.

Tukaj si lahko natisnete vlogo

Informacije o izdaji karneta lahko dobite:

  • po telefonu 01 530 52 38 ali
  • osebno na sedežu Avto-moto zveze Slovenije, na Dunajski c. 128 v Ljubljani, vsak delovni dan od 9. do 12. ure (g. Tadej Kastelec).

Več o dokumentu si lahko preberete tudi na uradni strani organizacije FIA.

Mednarodne dokumente lahko pridobite v naših turističnih pisarnah:

 

Vam je pripravljena vsebina pomagala?

Imate še dodatna vprašanja, pripombe, komentarje? Pišite nam in pomagali vam bomo.

Pišite nam