Video cestninjenje predorov v Avstriji

Novice

V Avstriji je za vožnjo po avtocestah in hitrih cestah potrebna veljavna avstrijska vinjeta, vendar je za uporabo nekaterih odsekov (s predori) vseeno potrebno dodatno plačilo cestnine.

Za vozila do širine 2 m in katerih največja dovoljena masa ne presega 3,5 t, je poleg klasičnega cestninjenja možna uporaba sistema "Video maut", ki deluje preko video sistema plačevanja cestnine. Ta sistem omogoča plačevanje cestnine brez ustavljanja in tako pripomore k hitrejšemu potovanju. Cena prehodov cestninskih postaj je pri uporabi video cestnine enaka kot pri uporabi običajnega sistema cestninjenja. Video cestninjenje se uporablja na štirih avtocestnih odsekih: A10 Tauern, A9 Pyhrn, A13 Brenner in S16 Arlberg. Za predor Karavanke plačilo na ta način ni možno.

Video sistem cestninjenja deluje tako, da pred odhodom na pot na spletni strani www.asfinag.at kupite t.i. "Videomautticket" oz. potrdilo za določen cestninski odsek. Vsak prehod je vezan na točno določeno registrsko številko vozila, ki jo je potrebno ob nakupu potrdila vpisati v obrazec na spletni strani. Ob prihodu na cestninsko postajo uporabite posebno stezo, ki je rezervirana za uporabnike video cestninjenja. Video sistem prepozna registrsko tablico vašega vozila, ki jo poveže z internetnim predplačilom in cestninska zapornica se avtomatsko odpre. Najvišja dovoljena hitrost vožnje skozi cestninsko postajo je 15 km/h. Za uporabo tega sistema ni potrebna nobena dodatna naprava. Spletno vplačilo opravite s kreditno kartico (Visa, Diners, Mastercard ali American Express) in številko registrske tablice vozila. Potrdilo, ki ga dobite po plačilu cestnine na internetu, velja 1 leto imeti pa ga morate vedno s seboj, saj se ga lahko zahteva od vas ob morebitni kontroli.

Ključne besede


na potiAvstrijaavstrijacestnina

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

3

Priljubljenost članka

3

Shrani

Delite s prijatelji