70-letnica AMD Škofja Loka

Novice

V soboto, 24. oktobra, zvečer je v Kristalni dvorani Sokolskega doma v Škofji Loki potekala slavnostna akademija ob 70-letnici Avto-moto društva Škofja Loka. V preddverju Kristalne dvorane so pripravili zanimivo razstavo »AMD Škofja Loka skozi čas«.

V soboto, 24. oktobra, zvečer je v Kristalni dvorani Sokolskega doma v Škofji Loki potekala slavnostna akademija ob 70-letnici Avto-moto društva Škofja Loka. V preddverju Kristalne dvorane so pripravili zanimivo razstavo »AMD Škofja Loka skozi čas«.

Slavnostna akademija ob 70-letnici Avto-moto društva Škofja Loka se je začela s pesmijo Škofjeloškega okteta in z izrečeno dobrodošlico s strani predsednika AMD Škofja Loka Franca Jesenovca. V pestrem programu so gostom v sliki in besedi orisali bogato zgodovino društva, ki v tisočletni zgodovini Škofje Loke zavzema pomembno mesto.

Vse se je začelo oktobra 1945, ko je skupina zanesenjakov ter ljubiteljev avtomobilizma in motociklizma, športa in druženja s skromnimi finančnimi sredstvi ustanovila »Motociklistično fiskulturno društvo LUBNIK Škofja Loka«. 35 se jih je zbralo ob ustanovitvi, njihov program pa je bil: tehnična vzgoja, organiziranje društvenih izletov, ocenjevalnih in spretnostnih voženj, cestno-hitrostnih tekmovanj z motorji ter šola za vzgojo voznikov motornih vozil. Prvi predsednik društva je bil Alojz Zupančič – Zmago. Sprva društvo ni imelo svojih prostorov, zato so imeli sestanke kar v gostilni, prva avto šola pa je začela delovati v kavarni.

Po ustanovnem programu je bilo za šolanje in vzgojo voznikov veliko narejenega že tisti trenutek, ko so začeli v društveni učilnici vsak teden s predavanji in učenjem teorije, praktičen del vožnje pa se je začel na avtomobilih, ki so jih ustanovitelji kupili takoj po končani vojni. V najboljših časih avto šole je imelo društvo 17 šolskih avtomobilov.

Zelo pomembna in dobro poznana dejavnost AMD Škofja Loka je športna dejavnost. Zaradi motornih dirk se je glas o Avto-moto društvu in o tisočletni Škofji Loki širil ne le na sončni strani Alp; obšel je vseh pet celin sveta. Najboljši motoristi z vsega sveta so namreč preizkušali moči na cestno hitrostnih dirkah za Veliko nagrado LOKE. Motociklistične dirke so se začele nekaj let po ustanovitvi društva, pravi značaj dirk pa so dobile po letu 1950, ko se jih je udeleževalo čedalje večje število tekmovalcev. V letu 1956 so tako že dosegli mednarodno udeležbo. Ko so bile motociklistične dirke na cestah ukinjene, je društvo leta 1969 začelo z organizacijo avtomobilističnih dirk, natančneje rallyjev. AMD Škofja Loka pa ni bilo le odličen organizator dirk in tekmovanj z motocikli in avtomobili, pač pa je uspešno skrbelo tudi za tekmovalni kader od najnižjega do najvišjega ranga.

AMD Škofja Loka je že 41 let pobrateno z AMD Orehova vas, s katerim vsa leta uspešno sodelujejo, si izmenjujejo izkušnje in se obiskujejo. Leta 1979 so skupaj organizirali avtomobilsko dirko na letališču Maribor, škofjeloški športni delavci pa so štajerskim kolegom večkrat priskočili na pomoč pri dirkah v motokrosu za svetovno prvenstvo.

70 let svojega obstoja je Avto-moto društvo Škofja Loka dobro izkoristilo. Z organizacijo dirk je prispevalo k razvoju avto-moto športa, z vzgojo voznikov in mladine pa je prispevalo velik napredek prometne kulture v svojem okolju. Čestitke ob častitljivem jubileju, čestitke za bogate in pestre društvene aktivnosti skozi zgodovino je na slavnostni akademiji izrekel tudi predsednik Avto-moto zveze Slovenije Anton Breznik.

Na koncu so si vsi zbrani v preddverju ogledali kratek film. Pokojni Peter Pipp je leta 1970 na 8-milimetrski filmski trak posnel motociklistične dirke po Škofji Loki. Kopijo filma je poklonil športnemu muzeju v Škofji Loki in Avto-moto društvu Škofja Loka.

Ključne besede


vodstvoAMD

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

2

Priljubljenost članka

2

Shrani

Delite s prijatelji