AMZS in Pižama združila moči za izboljšanje prometne varnosti med mladimi

Novice

Cilj projekta Cesta ni komedija je na inovativen in duhovit način spodbuditi mlade k razmišljanju o prometni varnosti in njihovi udeležbi v prometu.


AMZS je v sodelovanju s priljubljenim komikom Pižamo v tem tednu začel s projektom Cesta ni komedija, namenjen mladim, ki sodijo med najbolj ogroženo in ranljivo skupino v prometu. Srednješolce bodo s pomočjo delavnic in stand-up komedije na petih poklicnih srednjih šolah v Ljubljani, Mariboru, Celju, Novi Gorici in Kočevju spodbujali k razmišljanju o prometni varnosti in njihovi udeležbi v prometu.

Za vse dijake tretjih letnikov na vključenih šolah (Šolski center za ekonomijo in telekomunikacije Ljubljana, šolski centri v Novi Gorici, Kočevju in Celju ter Srednja šola za oblikovanje Maribor) septembra potekajo predstavitveni dogodki, med oktobrom 2016 in aprilom 2017 pa bosta izvedeni po dve delavnici na šolo. Dijaki bodo v nadaljevanju sami pripravili svoje stand-up skeče na temo njihove varne udeležbe v prometu, s katerimi bodo sodelovali v tekmovanju za najboljši stand-up, ki ga bo AMZS razglasil spomladi 2017 na AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. Slovenski zmagovalec bo nato svoj skeč in izkušnje pri projektu predstavil na srečanju dijakov zmagovalnih projektov iz vseh sodelujočih držav v Varšavi. 

Cesta ni komedija je namreč del evropskega projekta European Road Safety Tunes, ki ga financira Evropska komisija, namenjen pa je mladim med 15. in 24. letom kot eni najbolj ogroženih skupin v prometu – leta 2014 je kar 4.000 mladih v tej starostni skupini umrlo na evropskih cestah. Mladi in neizkušeni vozniki so v prvem letu po opravljenem vozniškem izpitu v najbolj ogroženi skupini z največjim deležem povzročenih prometnih nesreč. Podatki za Slovenijo kažejo, da je leta 2015 2.631 mladih v starostni skupini od 15 do 24 let povzročilo 2.620 nesreč, v katerih je bilo udeleženih 5.015 različnih udeležencev. Vseh povzročiteljev prometnih nesreč je bilo 15.497, nesreč pa 15.170. Delež mladih povzročiteljev (starost 15–24 let) med vsemi povzročitelji prometnih nesreč v Sloveniji je torej 17-odstoten. Podoben delež so mladi povzročitelji (starost 15–24 let) predstavljali tudi med povzročitelji prometnih nesreč, v katerih so udeleženci utrpeli hudo telesno poškodbo ali podlegli poškodbam: med 944 povzročitelji je bilo mladih 166 oziroma 17,6 odstotkov.

Vodja področja mobilnosti v AMZS mag. Jure Kostanjšek je ob tem izpostavil:  »V AMZS dajemo velik poudarek aktivnostim, s katerimi bi delež nesreč, v katerih so udeleženi otroci in mladi, čim bolj zmanjšali. Poleg vsebin, ki jih nudimo v AMZS Šoli vožnje in AMZS Centru varne vožnje na Vranskem skušamo mlade o prometni varnosti ozaveščati tudi prek projektov, kot je Cesta ni komedija, ki do mladih pristopa na inovativen način. Vsaka starostna skupina ima namreč svoje zakonitosti in svoj jezik, zato moramo mlade ozaveščati na način, ki jim je blizu.«

Podobno razmišlja tudi Pižama:

K akciji sem z veseljem pristopil, ker se zavedam, kako pomembno je ozaveščanje mladih voznikov o nevarnostih, ki prežijo nanje v prometu, pri čemer lahko dobršen del teh groženj odpravijo že sami z lastno previdnostjo. Tudi sam vem, kako zaradi pomanjkanja izkušenj, ki jih kot mladi voznik šele nabiraš, preceniš položaj, v katerem si se znašel, in kako meniš, da si pozoren na cesto, čeprav dejansko nisi. Mladim voznikom lahko o tem pridigamo, kar bo imelo prej kot ne negativen učinek, če pa jih na določene vidike prometne varnosti opozorimo skozi smeh, pa obstaja večja možnost, da sporočilo ponotranjijo, saj ga ne bodo doživeli kot teženje nekih starcev.

Na delavnicah poleg Pižame in njegovega kolega Andreja Težaka, bolj znanega kot Tešky, sodelujeta še Manuel Pungertnik, produktni vodja AMZS Šole vožnje, in Matej Gaber, inštruktor varne vožnje AMZS Centra varne vožnje na Vranskem, ki na podlagi dolgoletnih izkušenj dela z mladimi izpostavljata zlasti, kakšna je prometna statistika umrlih in težko poškodovanih udeležencev prometnih nesreč, kaj vse vpliva na nastanek prometnih nesreč, pri čemer se osredotočata na najpogostejše vzroke prometnih nesreč (alkohol, hitrost, uporaba mobilnega telefona) mladih, ki so že v osnovi manj izkušeni in težje precenijo svoje sposobnosti.

Projekt Road Safety Tunes se izvaja v Sloveniji, Avstriji, Belgiji, Španiji, na Češkem, Madžarskem, Nizozemskem in na Poljskem. Partnerji projekta so v prvem letu izmenjali pozitivne izkušnje s področja izvajanja delavnic na temo prometne varnosti v srednjih šolah, ob koncu pa bo nastal še priročnik z metodami vključevanja mladih z namenom izboljšanja prometne varnosti. Na ta način bodo tudi ekipe Road Safety Tunes prispevale k zmanjšanju števila nesreč na evropskih cestah.

AMZS se za podporo zahvaljuje Zavarovalnici Triglav.

Projekt Cesta ni komedija je mogoče spremljati prek facebooka.

Predstavitev prometne varnosti inštruktorja varne vožnje CVV Vransko si oglejte tukaj

 

 

Ključne besede


varnostPrometna varnostSafety Tunes

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji