70 let AMD Kočevje

Novice

AMD Kočevje je 70 let delovanja, visok jubilej, ki ga obeležuje v letošnjem letu, proslavilo s slavnostno sejo konec septembra, na kateri so podelili tudi priznanja in plakete AMZS in AMD Kočevje. Odličje so prejeli Jože Zupančič, Jure Kostanjšek, Ljudmila Lovšin, Melita Berlan in Snežnik d. d. Kočevska Reka, častni znak so prejeli Bojana Oberstar Bižal, Miloš Špoljar in Policijska postaja Kočevje, plaketo pa je Anton Gašparac.

AMD KočevjeOb tej priložnosti je društvo izdalo brošuro, v kateri je popisana njegova bogata zgodovina. Začetki so bili predvsem športno obarvani. Že kmalu po 2. svetovni vojni so namreč organizirali prve hitrostne dirke z motorji, ki so ostali kot vojne trofeje, hkrati pa začeli s šolanjem voznikov motornih vozil. Med najbolj atraktivne dosežke društva zagotovo sodijo tekmovanja motorjev na zaledeneli reki Rinži, t. i. motoskijoring, pri katerem je motorist na približno deset metrov dolgi vrvi za seboj vlekel smučarja ali drsalca. Velike uspehe so člani AMD Kočevje dosegali tudi v motociklističnih krožno hitrostnih cestnih dirkah in v motokrosu.

Zaradi pomanjkanja finančnih sredstev je bilo društvo leta 1959 primorano razpustiti tekmovalno ekipo. Svoje delovanje je preusmerilo na področje vzgoje in izobraževanja ter dviga prometne kulture vseh udeležencev v prometu. To je, poleg skrbi za člane, njegovo poslanstvo tudi danes. Kot je izpostavil Nejc Zemljak, predsednik NO AMD Kočevje, so

člani AMD dokazali, da znajo postavljati nove trende na tem področju in bistveno pripomoči k razvoju lokalnega okolja v smislu prometa in prometne varnosti.

Cilj AMD Kočevje za nadaljnja desetletja je, da bi v partnerstvu z vsemi, ki delujejo na področju prometne preventive, z izkušnjami iz preteklosti soustvarjali prihodnost.

V sodelovanju z Občino Kočevje smo si zadali realizacijo celostne prometne strategije, zavzemali se bomo za uvedbo javnega mestnega in obmestnega potniškega prometa. Morda bomo tudi uspeli zgraditi zunanji poligon za spretnostno vožnjo s kolesi. Predvsem pa se bomo zavzemali za pomoč članom v AMZS bazi Kočevje in ji dali tudi nove vsebine, da bo tako predstavljala center za ta del Slovenije,

je poudaril podpredsednik društva in njegov častni član Vinko Zajec.

Brošuro si lahko ogledate v spodnji galeriji

 

Ključne besede


AMDKočevje

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji