AMZS prejel zahvalo za desetletno aktivno podporo Svetovnemu dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč

Novice

Ob današnjem svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč so naše misli še toliko bolj posvečene vsem tistim, ki so smo jih izgubili v prometnih nesrečah, izražamo podporo in solidarnost s tistimi, ki so se jih njihove posledice kakor koli dotaknile, ter izvajamo izobraževalno-preventivne aktivnosti, za katere upamo, da bodo pripomogle k večji prometni varnosti.


Že včeraj pa smo v AMZS sodelovali na osrednji slovesnosti, ki jo je Zavod varna pot, koordinator slovenskih aktivnosti ob tem dnevu, pripravil v Ljubljani. Poleg predstavnikov številnih nevladnih organizacij sta se je udeležila tudi evropska komisarka za mobilnost in promet mag. Violeta Bulc in minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič. Zavod varna pot je ob tej priložnosti podelil posebno zahvalo za desetletno aktivno podporo Svetovnemu dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč, ki jo je med drugim prejel tudi AMZS.

V letošnjem letu je bila osrednja globalna tematika svetovnega dneva spomina na žrtve prometnih nesreč, ki ga je v Sloveniji pod okriljem Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč (FEVR) koordiniral Zavod varna pot, namenjena izzivom na področju obravnave po prometni nezgodi: zdravstvene in psihološke oskrbe žrtev prometnih nesreč, raziskavi in preiskavi vzrokov prometnih nesreč ter sodnim postopkom.

Osrednja slovesnost je bila včeraj v Ljubljani, njena častna gostja pa evropska komisarka za mobilnost in promet mag. Violeta Bulc. V svojem nagovoru je izpostavila, da je za Evropsko komisijo zmanjševanje prometnih nesreč izjemnega pomena, saj te predstavljajo visok osebni in širši družbeni davek. Podpora programom na področju varne infrastrukture, vzgoje in izobraževanja, uskladitve zakonodaje ter sodobnih tehnoloških naprav je le nekaj izzivov, ki jih bodo na ministrski konferenci na Malti v prihodnjem letu osvetlili in predlagali cilj uresničitev Vizije 0 na evropskih cestah do leta 2050. Komisarka je pozvala vse deležnike, ki lahko kakor koli prispevajo k večji varnosti na cestah, k sodelovanju, saj lahko le na ta način dosežemo zastavljeno vizijo.

Minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič je dejal, da na slovenskih cestah v zadnjih dveh letih beležimo poslabšanje varnosti in poudaril, da bo vlada v prihodnjem letu namenila več finančnih sredstev za varno cestno infrastrukturo, druge oblike prevozov ter za potrebne programe in aktivnosti v okviru Javne agencije za varnost cestnega prometa.

Poleg vodje sektorja prometne policije v upravi uniformirane policije Ivana Kapuna so zbrane nagovorili številni predstavniki nevladnih organizacij: predsednik AMZS Anton Breznik, predsednik ZZŠAM Aleš Kocjančič, predsednik Rdečega križa Slovenije prof. dr. Dušan Keber in generalni tajnik Slovenske Karitas Imre Jerebic.

Predsednik AMZS je ob tej priložnosti med drugim povedal:

V AMZS se ob tem, da je varna mobilnost eno od temeljnih poslanstev naše organizacije, pomena varnosti vseh udeležencev v prometu še toliko bolj zavedamo, saj so posledice prometnih nesreč kruto zarezale tudi v naše okolje – izgubili smo svoje ambasadorje, naši sodelavci pa svoje drage in prijatelje.

Poudaril je, da si bo AMZS, kot največja nevladna organizacija s področja varne mobilnosti v Sloveniji še naprej prizadeval, da bo z izobraževalno-preventivnimi vsebinami, v AMZS Šoli vožnje in s Centrom varne vožnje na Vranskem ter seveda z aktivnostmi v 78 društvih po celi Sloveniji, da bi s skupnimi močmi ponovno obrnili krivuljo števila žrtev prometnih nesreč h končnemu cilju – da na naših cestah ne bi ugasnilo nobeno življenje.

Vsem, ki so se vas prometne nesreče in njihove posledice kakor koli dotaknile, izrekam v svojem imenu in v imenu vseh svojih sodelavcev solidarnost in spoštovanje,

je še poudaril Breznik, ki je imel po slovesnosti tudi neformalno srečanje z evropsko komisarko in ministrom za infrastrukturo.

Zavod varna pot je za desetletno aktivno podporo svetovnemu dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč podarili svečane zahvale, ki jo je prejel tudi AMZS. Evropski komisarki pa je posebno zahvalo za aktivno podporo številnim programom in iskanju globalnih in sistemskih rešitev za varno mobilnost v Evropi v imenu Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč izročil njegov podpredsednik in generalni sekretar AMZS Robert Štaba.

Spomin na vse, ki so svoje življenje izgubili v prometnih nesrečah, so zbrani počastili z minuto molka in prižgali simboličnih 7.210 lučk, ki predstavljajo število umrlih na cestah od leta 1991 do 31. oktobra 2016.

  

 

Ključne besede


Violeta BulcPrometna varnostAnton BreznikPrometne nesrečeRobert ŠtabaFEVR

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji