Z AMZS aplikacijo do večje prometne varnosti

Novice

V AMZS smo posodobili aplikacijo za pametne mobilne naprave, s katero sedaj vozniki in voznice na vprašanje »Kaj se dogaja na moji poti?« dobijo ažurne, točne, jasne in dostopne prometne informacije, članom AMZS pa omogoča še pregled ugodnosti njihovega članstva in poenostavljen sistem klica v primeru prometne nesreče ali okvare vozila.

Aplikacija AMZS
Aplikacija AMZS

 

Aplikacija je na voljo tako za naprave z operacijskim sistemom iOS kot Android, uporabniki pa si jo najenostavneje prenesejo s poslanim sms sporočilom s ključno besedo AMZS na 3131, s čimer v povratnem sporočilu prejmejo povezavo za prenos aplikacije. AMZS se je s posodobitvijo svoje aplikacije in funkcionalnostmi, ki jih ta ponuja, uvrstil v skupino evropskih avtoklubov, ki s tovrstnimi produkti sledijo sodobnim komunikacijskim in tehnološkim trendom tudi pri izvajanju svojih storitev, zlasti pa pri udejanjanju svojega poslanstva.

Ključna prednost AMZS aplikacije je, da poleg pretočnosti prometa in lokacije zastojev obvešča tudi o tem, kako dolg je zastoj in koliko časa bo voznik v njem izgubil, ter o vseh drugih (izrednih) razmerah na cesti. S pravočasno pridobitvijo takšne informacije si lahko vozniki lažje organizirajo svojo pot in čas, ki ga zanjo porabijo. Aplikacija opozarja tudi na bližino šol (voznik lahko na podlagi obvestila prilagodi vožnjo, upoštevaje, da so na cesti otroci) in na morebitne kritične situacije (npr. o nasproti vozečem vozilu na avtocesti ali hitri cesti) ter izredne razmere na cesti (zasneženo cestišče, megla …), kar pri vozniku vzbudi večjo pozornost in omogoča hitrejšo ter pravočasno prilagoditev vožnje.

V AMZS smo pri razvoju upoštevali še en vidik varne vožnje in pisna opozorila v aplikaciji nadgradili v glasovna.

AMZS aplikacija obvešča tudi o radarjih

AMZS aplikacija vsebuje najširši vir prometnih informacij (prometne kamere, podatke državnih institucij, »glas ljudstva« – radijski poslušalci), za relevantnost katerih skrbi AMZS s pomočjo poslušalcev in prometnega centra Radia 1. Vključuje tudi obvestila o stacionarnih radarjih, policijskih kontrolah in drugem dogajanju na poti.

SOS gumb za pomoč na cesti

Prometne informacije pa so le del celotne AMZS aplikacije. Članom AMZS namreč omogoča, da imajo z njeno pomočjo vselej pri roki vse o svojem članstvu: virtualno člansko kartico (ki nadomešča kartico v fizični obliki), podatke o tem, kateri družinski člani so vključeni v članstvo, o izbranem avto-moto društvu, datumu poteka članstva, številki police turističnega zavarovanja v tujini, poleg tega pa tudi informacijo o vseh ugodnosti, ki jih imajo kot člani AMZS (nabor ugodnosti, kje in kako jih lahko koristijo). Velika dodana vrednost pa je predvsem poenostavljen sistem klica v primeru prometne nesreče ali okvare vozila.

Oseba, ki si aplikacijo naloži na svoj pametni mobilni telefon ali tablični računalnik, najprej vnese svoje podatke, če je član AMZS pa tudi svoje članske podatke, in se s tem identificira kot uporabnik omenjene mobilne naprave. V primeru okvare ali poškodbe vozila pa lahko zgolj s funkcijo »pokliči AMZS« operaterju že sporoči podatke o lokaciji nesreče oziroma okvare.

V AMZS z namenom še bolj učinkovitega udejanjanja svojega poslanstva – skrbeti za varno mobilnost vseh udeležencev v prometu – uvajamo nove tehnologije, s katerimi bomo še izboljšali uporabniško izkušnjo naših članov in članic ter vseh drugih uporabnikov naših storitev,

je ob uvedbi novosti izpostavil predsednik AMZS Anton Breznik ter poudaril:

Z digitalizacijo se želimo še bolj približati vsem voznikom in voznicam, našim članom pa tudi na ta način pokazati, da smo njihov vselej dosegljivi pravi prijatelj. Veseli me tudi, da smo se temi novostmi pridružili tistim evropskim avtoklubom, ki so na tem področju najbolj napredni in ki se zavedajo pomena vlaganja v tehnološki razvoj.

Uporabnikom AMZS aplikacije, ki so si jo na svoje pametne mobilne naprave naložili še pred navedenimi novostmi, se ta ni osvežila avtomatsko, zato si jo morajo izbrisati in jo ponovno naložiti, najenostavneje s poslanim sms sporočilom s ključno besedo AMZS na 3131. Uporabnikom nekdanje aplikacije Radar alarm se je ta avtomatsko spremenila v AMZS aplikacijo, razen, če nimajo nastavljene avtomatske posodobitve mobilne naprave – v tem primeru si morajo AMZS aplikacijo ročno posodobiti. V primeru kakršnih koli težav lahko uporabniki pokličejo tudi informacijski center AMZS na brezplačno telefonsko številko 080 28 20.

V AMZS uporabnikom še svetujemo, naj aplikacijo redno osvežujejo, saj se bo ta vseskozi razvijala. AMZS se bo namreč trudil skrbeti za nove funkcionalnosti ter posodobitve, ki bodo pripomogle k varnejšim in brezskrbnim potem.

Izjava za medije (odgovore je pripravil vodja klicnega centra AMZS Tomaž Kejžar) :

Kakšne funkcionalnosti ima prenovljena AMZS aplikacija?

Katere so ključne prednosti AMZS aplikacije?

AMZS želi z aplikacijo prispevati tudi k večji prometni varnosti. Na kakšen način?

Iz katerih virov AMZS črpa prometne informacije?

AMZS aplikacija prinaša vrsto prednosti tudi za člane AMZS. Katere?

Kako nam aplikacija v primeru prometne nesreče ali okvare vozila olajša klic na pomoč?

Je AMZS aplikacija brezplačna?

Kako do AMZS aplikacije?

 

Ključne besede


AplikacijaPrometna varnost