Varčevanje s pnevmatikami se nikakor ne splača!

Novice

Sončni žarki in višje temperature že oznanjajo pomlad, današnji 15. marec pa je tudi datum, ki ga je zakonodajalec pri nas predvidel kot tistega, po katerem na avtomobilih ni treba več imeti zimske opreme – če na cestah ni zimskih voznih razmer. Menjava pnevmatik pa ni edino, na kar je treba biti v tem letnem času pozoren.


Kot izpostavlja AMZS inštruktor varne vožnje Brane Legan, se morajo vozniki spomladi zavedati, da se vremenske, s tem pa tudi vozne razmere zelo hitro spreminjajo: »Že v pol ure je lahko stanje vozišča popolnoma drugačno, zato voznikom svetujemo, naj bodo pri vožnji zelo pozorni in spremljajo stanje cestišča ter obnašanje drugih udeležencev v prometu.« Poudarja, da se zaradi vpliva povišanih temperatur na voziščih pojavljajo udarne jame, kar lahko voznike preseneti in jih spravi v nevarno situacijo zaradi nenadnega umikanja, zaviranja, kar lahko seveda preseneti tudi druge udeležence v prometu, zato sta za varno vožnjo v takšnih razmerah ključna ustrezna varnostna razdalja, ki zaradi boljšega pregleda pred vozilom omogoča pravočasno prilagajanje hitrosti.

Predpogoj za varno vožnjo so seveda tudi ustrezne pnevmatike. Kot poudarja Legan, se morajo vozniki zavedati prednosti in pomanjkljivosti tako zimskih kot letnih pnevmatik, zato velja upoštevati sposobnosti enih ali drugih, s ciljem zagotavljanja dobre oprijemljivosti pri različnih temperaturah in razmerah. Voznik, ki bo to upošteval, bo veliko storil za svojo varnost, hkrati pa tudi za varnost vseh drugih udeležencev v prometu. Čeprav je zimska oprema zakonsko določena in predpisana do 15. marca, ne smemo pozabiti, da je obvezna tudi po tem datumu, če se na cesti pojavijo zimske vozne razmere, ki pa v spomladanskem času niti niso tako neobičajne. »Kdaj zimske pnevmatike zamenjati z letnimi, je odvisno tudi od okolja, kjer prebivamo, in relacij, na katerih se vozimo. Napotek AMZS inštruktorjev varne vožnje pa je, da nam dan dlje z zimskimi pnevmatikami ne bo naredil nikakršne škode, kar pa ne moremo reči, če se na zasneženi cesti znajdemo z letnimi pnevmatikami.«

Kako izbrati ustrezno pnevmatiko

Pri izbiri pnevmatik naj bodo vozniki pozorni, da izberejo takšne, ki najbolj ustrezajo njihovim zahtevam. »V pomoč so lahko testi pnevmatik, ki jih AMZS dvakrat letno objavi v Motoreviji – konec jeseni za zimske pnevmatike in ob koncu zime za letne pnevmatike. Ti testi, ki pokažejo kakovostne razlike med pnevmatikami, lahko marsikomu nudijo osnovno strokovno pomoč, predvsem pa orientacijo, kakšne oziroma katere pnevmatike kupiti. Svetujemo, da se vozniki o izbiri posvetujejo še pri specializiranih prodajalcih, tudi pri nas v AMZS,« pravi Legan.

Vožnja z zimskimi pnevmatikami poleti? Bistveno daljša zavorna pot!

Marsikdo se tudi poleti vozi z zimskimi pnevmatikami – zaradi različnih vzrokov. Eden izmed njih je izraba zimskih pnevmatik do konca. Po naših predpisih veljajo zimske pnevmatike za zimsko opremo, če imajo vsaj 3 mm globoke kanale, za letne pnevmatike pa je najmanjša globina kanalov 1,6 mm. Upošteva se globina profila na sredinskih vzdolžnih kanalih.

A kot izpostavlja France Kmetič, urednik Motorevije, ima vožnja z zimskimi pnevmatikami poleti nevarne pasti, še zlasti pri zaviranju, pa tudi pri vodljivosti. »Pri zaviranju na suhi cesti pri začetni hitrosti 100 km/h se avto z letnimi pnevmatikami zaustavi, ko avto z zimskimi pnevmatikami vozi še s hitrostjo 34 km/h. Na mokri cesti pri začetni hitrosti 80 km/h se avto z letnimi pnevmatikami že zaustavi, avto z zimskimi pnevmatikami pa ima tedaj še hitrost 31 km/h.« Kako se je zaleteti v stoječ avto s hitrostjo več kot 30 km/h, seveda ni treba razlagati, pa tudi ne, kolikšni stroški nastanejo zaradi trka – da o morebitnih poškodbah sploh ne govorimo, poudarja Kmetič in zaključi:

Varčevanje s pnevmatikami se nikakor ne splača!

Neprekosljiva cena menjave pnevmatik za imetnike plačilne kartice Diners Club AMZS

Imetnikom plačilne kartice Diners Club AMZS v AMZS zagotavljamo ekskluzivno ceno menjave pnevmatik – ta znaša le 10 €, z Diners Club kartico pa lahko pnevmatike, pri nakupu katerih imajo člani AMZS popust, plačate tudi na do 12 obrokov. Ob nakupu vsaj dveh novih pnevmatik vas čaka še darilo – letno čistilo za vetrobransko steklo.

 

Ključne besede


NasvetinasvetiPnevmatikeTest pnevmatik

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji