Izjemen odziv mladih v izboru Najboljši za volanom

Novice

Le še danes in jutri imajo mladi vozniki in voznice priložnost, da se z reševanjem spletnega testa uvrstijo v praktični del izbora Najboljši za volanom, ki ga Avto-moto zveza Slovenije izvaja v sodelovanju s Policijo, z Rdečim križem Slovenije, Zavodom RS za šolstvo, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter drugimi partnerji. V izboru, ki ga podpira tudi mednarodna avtomobilistična zveza FIA, je doslej sodelovalo že skoraj 1400 mladih, kar je skoraj trikrat toliko, kot so bila pričakovanja AMZS.


Prva faza izbora Najboljši za volanom, v kateri AMZS skupaj s partnerji vabi mlade, da na spletni strani www.najboljsizavolanom.si izpolnijo spletni test, v katerem jih čaka 20 vprašanj iz poznavanja cestnoprometnih predpisov, prve pomoči, avtomobilizma in avtomobila, se bliža h koncu – test je namreč mogoče reševati le še do vključno jutri, petka, 31. marca 2017. Doslej ga je izpolnilo že skoraj 1400 mladih voznikov, starih do vključno 24. let. »Z odzivom smo izjemno zadovoljni, saj test od mladih zahteva precej znanj in truda, zato njihovo sodelovanje nikakor ni samoumevno. Število sodelujočih nas opogumlja, saj kaže na to, da v Sloveniji imamo mlade voznike, ki jim za prometno varnost in kaj se dogaja na naših cestah ni vseeno,« ugotavlja vodja projekta mag. Jure Kostanjšek, sicer vodja področja varna mobilnost pri AMZS, ki še izpostavlja, da so zelo spodbudni tudi rezultati rešenih testov: »Meja za uvrstitev v praktični del tekmovanja, na katerega bomo povabili najboljših 100 reševalcev spletnega testa, je trenutno pri 85 odstotkih pravilno rešenih vprašanj.«

Mladi še vedno med najbolj ranljivimi udeleženci v prometu

Mladi vozniki so – tako kažejo podatki za Slovenijo, kot tudi podatki, ki jih je ob začetku akcije Varnost v cestnem prometu – #3500LIVES predstavila FIA, med najbolj ranljivimi udeleženci v prometu. Po podatkih Policije je bilo v zadnjih treh letih v starostni skupini od 18 do 24 let pri nas v prometnih nesrečah na leto udeleženih približno 3.800 posameznikov. Zaskrbljujoč je podatek, da število nesreč s smrtnim izidom iz leta v leto narašča: leta 2014 je v Sloveniji v nesrečah v tej starostni skupini umrlo šest udeležencev, v letu 2015 13 in v lanskem letu kar 19 udeležencev. Ne narašča pa le število žrtev prometnih nesreč, temveč tudi število povzročiteljev, starih od 18 do 24 let, ki se v nesrečah smrtno ponesrečijo. V letu 2014 so bili med smrtnimi žrtvami štirje povzročitelji, leta 2015 jih je bilo devet. V lanskem letu se je smrtno ponesrečilo 10 povzročiteljev. Po podatkih FIA pa je med mladimi v starosti od 15 do 29 let izguba življenja v oziroma zaradi prometne nesreče v svetovnem merilu najpogostejši vzrok smrti. Zato si, kot izpostavlja Kostanjšek, AMZS v sodelovanju s partnerji z izborom Najboljši za volanom prizadeva, da bi mlade voznike in voznice na atraktiven in tudi zabaven način spodbudili, da o vožnji avtomobila razmišljajo, da se zavedajo nevarnosti in pasti vožnje ter da se znajo izogniti nevarnostim. »Zlasti starejši in bolj izkušeni vozniki, pa tudi institucije, se pogosto ne zavedajo, kako zahteven je proces obvladanja tehnike in psihologije cestišča. Če upoštevamo, da mladi vozniki za pridobitev vozniškega dovoljenja opravijo v povprečju 35 do 40 ur, v vsaki uri odvozijo v povprečju 25 kilometrov, lahko zelo hitro ugotovimo, da zahtevamo od njih ogromno. V 1000 kilometrih morajo obvladati tehniko vozila, kar ni tako težko, psihologija prometa in vožnja v njem pa je povsem drug pojem. Zelo hitro in velikokrat tudi kruto so mladi vozniki oziroma vozniki začetniki prepuščeni sami sebi, pri čemer pa jim večina drugih voznikov ne pomaga pri vključevanju v promet in zakonitosti le tega,« pa razmišljanje Kostanjška dopolnjuje Manuel Pungertnik, vodja AMZS Šole vožnje in inštruktor varne vožnje.

Znanje in veščine najboljšega bodo bogato nagrajene

Naslov “Najboljši mladi voznik ali voznica Slovenije” je že sam po sebi dosežek, ki si zasluži spoštovanje in občudovanje. Nenazadnje se bo lahko zmagovalec oziroma zmagovalka upravičeno pohvalil, da je “najboljši mladi voznik pri nas”. Z naslovom “Najboljši mladi voznik ali voznica Slovenije” bo postal tudi mladi ambasador varne vožnje AMZS in Avto-moto zvezi Slovenije pomagal pri osveščanju mladih o pasteh in nevarnostih vožnje avtomobila.

Najboljši za volanom pa bo lahko resničen zgled na cesti, saj se bo kar leto dni brezplačno vozil z avtomobilom VW up! beats – živahnim, okretnim, prostornim in trendovskim Volkswagnovim malčkom, ki z odličnim zvočnim sistemom BeatsAudio skrbi, da v avtu ni nikoli dolgčas.

VW up! beats v brezplačno enoletno uporabo dobi le zmagovalec, a tudi drugi udeleženci finalnega tekmovanja ne bodo odšli domov praznih rok. Na pogumne mlade voznike in voznice čakajo še številne zanimive nagrade – na primer Garminova akcijska kamera ali pametna zapestnica z GPS in merjenjem srčnega utripa na zapestju, Petrolova klub kartica z bogatimi ugodnostmi, celoletno zavarovanje za tujino Vzajemne, AMZS nagradni bon in še kaj … Da mladi vozniki in voznice ne bodo žejni, pa bo poskrbela Radenska, uradna voda izbora.

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji