Motoristični praznik v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem + video

Novice

V AMZS Centru varne vožnje na Vranskem je bil danes pravi motoristični praznik – na poligonu se je z željo, da se bi se čim bolje pripravili na novo sezono, zbralo več kot tisoč ljubiteljev jeklenih konjičkov na dveh kolesih, v »off road parku« pa so na svoj račun prišli vozniki cross countryja, ki so tekmovali na prvi dirki za državno prvenstvo. Premierno so se pod okriljem AMZS na povsem novo progo podali tudi rekreativci.


AMZS je že drugo leto zapored pred začetkom sezone v Centru varne vožnje na Vranskem pripravil dan odprtih vrat za motoriste. AMZS inštruktorji varne vožnje so voznikom motociklov ob panoramski vožnji po poligonu predstavili posamezne module, ki so pomembni za osvajanje elementov varne vožnje, ter jih nato z veščinami, ki so ključne, da bi bili motoristi na cestah čim bolj varni, tudi seznanili. »Poudarek je bil zlasti na ustrezni hitrosti, od katere je odvisna dolžina zavorne poti, na varnostni razdalji, pogledu in pregledu pred motorjem, na ustreznem stilu vožnje glede na prometno situacijo, veščini zaviranja v sili, umiku nenadni oviri ter pravilni drži glave in usmerjanju pogleda,« je povedal AMZS inštruktor varne vožnje Brane Legan. »Ocenjujemo, da je bilo med udeleženci mnogo takih, ki jih na naših programih varne vožnje za motoriste še ni bilo. Ti so se danes morda sploh prvič seznanili, kaj jim naš poligon, programi in inštruktorji lahko ponudimo in kako jim lahko z našimi znanji pomagamo, da bodo še boljši vozniki. Udeležba, ki je presegla vsa pričakovanja, je nedvomno dokaz, da si motoristi želijo pridobivati nova vedenja in izkušnje, nenazadnje pa nas njihovo zavedanje, da so tako današnje ogrevanje pred začetkom sezone kot tudi tečaji pomembna naložba v varne kilometre, opogumlja v prepričanju, da bomo vsi skupaj pripomogli k zmanjševanju števila žrtev prometnih nesreč.«

Da je brezplačen dan za motoriste ob začetku sezone naložba AMZS v večjo prometno varnost, je poudarila tudi direktorica AMZS, d. d., Lucija Sajevec. »Pomembno poslanstvo AMZS je skrb za varnost vseh udeležencev v prometu. K temu želimo pripomoči tudi s programi v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem, pri čemer so motoristi izjemno pomembna ciljna skupna«. Po podatkih, s katerimi razpolaga AMZS, je v zadnjih treh letih na naših cestah umrlo kar 62 motoristov, 431 jih je ob nesreči utrpelo hude telesne poškodbe. »Žal se je tudi letošnja sezona začela izjemno tragično. V AMZS si bomo še naprej prizadevali, da bi bil davek, ki ga terjajo prometne nesreče, vse manjši, zato vabimo motoriste, še posebej tiste, ki so bili danes prvič v naši družbi, da pridobljeno znanje in izkušnje osvojijo in nadgradijo na naših programih.« AMZS motoristom nudi devet različnih programov, od intenzivnega, nadaljevalnega, ogrevalnega do individualnega treninga, pa tudi tečaj s sopotnikom in tečaj varno na cesti.

Na Vranskem tudi športni spektakel – državno prvenstvo v cross country, s premierno dirko za rekreativce

Na Vranskem pa je danes dišalo po bencinu tudi na račun dirkačev, ki so se pomerili na prvi dirki za državno prvenstvo v cross countryju. Na izvrstno zasnovano, dobre tri kilometre dolgo progo, ki je bila na Vranskem pripravljena prav za to priložnost, so se podali tudi rekreativci. Kot je ob tej priložnosti povedal predsednik Avto-moto zveze Slovenije Anton Breznik, je današnje dogajanje na Vranskem prispevek AMZS k popularizaciji motošporta. »Veseli smo, da je motošport, predvsem zaradi uspehov našega svetovnega prvaka Tima Gajserja, v vzponu, za tovrstno športno udejstvovanje se zanima vse več mladih. Hkrati se kot nacionalna panožna zveza za motošport in karting zavedamo odgovornosti, da skupaj z našimi avto-moto društvi in klubi vsem, ki si želijo tovrstnih športnih užitkov, zagotovimo ustrezne infrastrukturne pogoje, pri čemer moramo imeti v uvidu tudi spoštovanje naravnega okolja.«

Dirka na Vranskem je bila uvertura v novo sezono, ki se bo 27. maja 2017 nadaljevala v Radizelu, 30. septembra bo dirka v Semiču, ob koncu sezone, 21. oktobra, pa se bodo vozniki cross countryja znova zbrali na Vranskem. Na slednji bo AMZS razglasil najboljše. Zmagovalce posameznih kategorij med rekreativci poleg drugih nagrad čaka še nepozabno doživetje – dan s svetovnim prvakom Timom Gajserjem.

  

 

 

 

Ključne besede


AMZS dan odprtih vratmotokrosAMZS Center varne vožnjemotoristitrialLucija Sajeveccross country

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji